Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Částicová stavba látek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Částicová stavba látek"— Transkript prezentace:

1 Částicová stavba látek
(Učebnice strana 34 – 37) Pevná látka - mezi částicemi pevné látky působí pevné chemické vazby, které jim určují stálé místo uvnitř látky (nemohou měnit svoji polohu vzhledem k ostatním molekulám). Proto mají tělesa z pevných látek stálý tvar.

2 Nejenom, že jsou mezi jejich molekulami a atomy pevné chemické vazby, ale většinou jsou rozmístěny pravidelně, v pravidelných tvarech. Takovým pevným látkám říkáme krystalické látky, zkráceně krystaly. Příkladem krystalické látky je třeba led, sůl, křemen, tuha, diamant. To, jak jsou molekuly uspořádány uvnitř krystalu se většinou projeví i navenek v jejich vnějším tvaru.

3 Příkladem můžou být krystaly atomu uhlíku:
Dokonce i krystalické látky složené ze stejných atomů mohou mít zcela odlišné vlastnosti! Příkladem můžou být krystaly atomu uhlíku: Když uhlík uspořádáme podle prvního obrázku do šestiúhelníků, vznikne tuha (grafit). Látka, která je měkká a maže se. Když ten samý uhlík uspořádáme do speciálně propletených krychlí, vznikne diamant. Látka, která je nejtvrdší na světě.

4 Příkladem amorfní látky je třeba vosk (parafín), asfalt, sklo.
V pevných krystalických látkách jsou částice pravidelně uspořádány, což se navenek projevuje vytvářením krystalů. Vzájemné silové působení částic omezuje jejich pohyb na kmitání kolem pravidelně uspořádaných poloh. Silové působení mezi částicemi brání změně tvaru pevných těles. Existují však i pevné látky, které pravidelné uspořádání svých molekul nemají. Takovým pevným látkám říkáme amorfní látky. Příkladem amorfní látky je třeba vosk (parafín), asfalt, sklo. Mezi jejich zajímavé vlastnosti patří to, že netají při určité teplotě jako krystaly, (třeba led na vodu), ale při zahřívání postupně měknou a dají se tvarovat.

5 Kapalina - částice kapaliny se mohou volněji přemísťovat, proto lze snadno měnit tvar kapalin podle nádoby, kapalina je tekutá Mezi částicemi kapaliny působí přitažlivé síly, které drží kapalinu pohromadě (kapky). Je-li kapalina v nádobě v klidu, vlivem gravitační síly Země se částice kapaliny posouvají vždy na níže položená místa, až se ustálí hladina kapaliny ve vodorovné rovině Podobně jako v pevných látkách jsou částice blízko sebe, proto jsou kapaliny téměř nestlačitelné.

6 V kapalinách nejsou částice pravidelně uspořádány a mohou se vzájemně snadněji přemisťovat než v pevných látkách. Proto snadno mění svůj tvar, jsou tekuté a v klidu vytvářejí v gravitačním poli Země vodorovnou hladinu. Protože jsou částice kapalin blízko sebe, jsou kapaliny prakticky nestlačitelné. Některé krystalické látky mohou být i tekuté, nazývají se kapalné (tekuté) krystaly. Využívají se např. v dispejích hodinek, kalkulaček, digitálních přístrojích.

7 Plyny - molekuly plynu se mohou zcela volně pohybovat prostorem, dokud nenarazí na nějakou pevnou překážku (například stěnu nádoby), občas změní svůj směr pohybu kvůli srážce s jinou molekulou. Plyny jsou stlačitelné, protože jejich částice jsou od sebe více vzdáleny než v kapalinách. Přitom na sebe působí jen velice slabími přitažlivými silami. Proto jsou rozpínavé a po určité době vyplní celou nádobu (místnost).

8 V plynech se částice pohybují volně a zcela neuspořádaně
V plynech se částice pohybují volně a zcela neuspořádaně. Vzájemně na sebe působí jen zcela nepatrnými přitažlivými silami. Proto jsou plyny rozpínavé a snadno stlačitelné. Po určité době vyplní nejen celou nádobu, ale i např. místnost apod. Kapaliny i plyny se mohou přelévat, mohou volně proudit, jsou tekuté. Označujeme je společně jako TEKUTINY.

9 Modely uspořádání částic
Model pevné krystalické látky Model kapaliny Model plynu Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 37.


Stáhnout ppt "Částicová stavba látek"

Podobné prezentace


Reklamy Google