Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Částicová stavba pevných, kapalných a plynných látek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Částicová stavba pevných, kapalných a plynných látek"— Transkript prezentace:

1 Částicová stavba pevných, kapalných a plynných látek

2 Sněhová vločka

3 AMORFNÍ (BEZTVARÉ) LÁTKY
asfalt parafín

4 Pevné látky Krystalické Amorfní (beztvaré)
částice jsou pravidelně uspořádány v krystalové mřížce jsou velmi blízko u sebe působí na sebe velkými silami (brání změně tvaru) kmitají kolem pevných poloh led, kuchyňská sůl, křemen, modrá skalice, kovy…. Amorfní (beztvaré) částice nejsou pravidelně uspořádány (jsou blízko sebe) parafín, sklo, asfalt, pryskyřice, některé plasty (PVC), …

5 Kapalné látky částice nejsou pravidelně uspořádány
mohou se vzájemně přemísťovat (snadno mění tvar, jsou tekuté, v klidu vytvářejí v gravitačním poli vodorovnou hladinu) jsou blízko u sebe (nestlačitelné)

6 Plynné látky částice jsou více vzdáleny, působí na sebe malými přitažlivými silami (rozpínavé, stlačitelné) pohybují se volně a zcela neuspořádaně po určité době vyplní celou nádobu, místnost

7 Modely uspořádání částic
Pevné látky Kapalné látky Plynné látky

8 Shrnutí: (do sešitu napište odpovědi na tyto otázky)
Jaké je uspořádání částic v pevných krystalických látkách? Jaké je uspořádání částic v kapalných látkách? Jaké je uspořádání částic v plynných látkách? Jak lze pomocí částicové stavby vysvětlit rozpínavost plynů tekutost kapalin a plynů stálý tvar pevných krystalických látek?

9 Odpovědi: V pevných krystalických látkách jsou částice pravidelně uspořádány v krystalických mřížkách. Částice v kapalných látkách nejsou pravidelně uspořádány, jsou blízko u sebe a mohou se přemísťovat. Částice v plynných látkách jsou daleko od sebe, pohybují se volně a neuspořádaně. a) Částice plynů jsou daleko od sebe, působí na sebe malými přitažlivými silami. b) Částice kapalin a plynů se mohou vzájemně přemisťovat. c) Částice pevných látek jsou pravidelně uspořádány v krystalických mřížkách a působí na sebe velkými přitažlivými silami.

10 Použité zdroje: Prezentace vznikla úpravou původní prezentace od Mgr. Zuzany Škrabálkové:


Stáhnout ppt "Částicová stavba pevných, kapalných a plynných látek"

Podobné prezentace


Reklamy Google