DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PEČENÍ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Mgr. Jiřina Moravcová a Bc. Drahomíra Stoklasová. Střední škola hotelnictví a služeb.
Advertisements

ZPŮSOBY VAŘENÍ 1 září 2012 VY_32_INOVACE_TECH_130101
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Smažení Číslo DUM: VY_52_INOVACE_124_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Autor výukového materiálu: Dagmar Mikulová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu: Číslo klíčové aktivity:III/2.
Vaření – rozdělení, způsoby
Anotace: Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název DUM: Vaření Číslo DUM: VY_52_INOVACE_121_128 Vzdělávací předmět: Příprava pokrmů Tematická oblast:
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_512 Ročník: 2.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu:
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
TECHNIKA PŘÍPRAVY MINUTEK Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Klíčová slova: technika,
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětTechnologie Tematický okruh Polévky a přílohy.
Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů - sporáky
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Příprava pokrmů ze skopového masa
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Telecí maso - charakteristika
Výrobní činnost hotelu
VY_32_INOVACE_14_PRAKTICKÉ ČINNOSTI
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Technologie 2. ročník – kuchař, číšník, servírka
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Zvěřina – charakteristika masa
Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů- 2. část
Charakteristika a dělení drůbeže
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Dušení I. Ing. Petra Pechová, 2012.
Příprava drůbeže vařením, dušením
Vaření I. Ing. Petra Pechová, 2012.
Skopové maso - charakteristika
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Technologie přípravy pokrmů 2. ročník - kuchař
Transkript prezentace:

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, 434 01 Most • +420 476 706 696 • info@bukaschool.cz www.bukaschool.cz DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL   Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0227 Název projektu Bukaschool Název školy Soukromá hotelová škola Bukaschool s.r.o., Kmochova 1823, 434 01 Most Vyučovací předmět Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh Základní tepelné úpravy Ročník 1.-2. ročník Jméno autora Ing. Roman Sejval  Období tvorby DUM červen 2012 Označení DUM VY_32_INOVACE_15RS_Základní tepelné úpravy 3 Číslo a název klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Anotace Prezentace seznamuje posluchače se základními tepelnými úpravami a s jejich použití m v kuchyni.

ZÁKLADNÍ TEPELNÉ ÚPRAVY SOTÍROVÁNÍ rychlé prohazování na velmi rozpálené pánvi na malém množství oleje (brambory, zelenina…). (původem z Číny do Francie, WOK pánve) Teplota cca 200°C. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“

ZÁKLADNÍ TEPELNÉ ÚPRAVY POŠÍROVÁNÍ Je tepelná úprava, kdy se surovina lehce vaří – táhne pod bodem varu. Vhodné pro suroviny, které mají velmi jemnou strukturu a během prudkého varu se mohou rozpadnout (ryby – rybí várka). Teplota cca 70-90°C. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“

ZÁKLADNÍ TEPELNÉ ÚPRAVY KONFITOVÁNÍ Je tepelná úprava, kdy se surovina táhne nejlépe ve velkém množství vlastního tuku po dobu minimálně 3 hod. Teplota 50-90°C. Nejčastější úprava je drůbeží maso, kdy se kachní prso vloží do kachního sádla a pozvolna se přivede na teplotu 85-90 °C. Není výjimkou takto upravovat maso po dobu několika hodin až dní. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“

ZÁKLADNÍ TEPELNÉ ÚPRAVY BLANŠÍROVÁNÍ Je tepelná úprava kdy, se suroviny krátce spaří ve vroucí tekutině (voda, mléko) nebo v páře o teplotě 100°C za účelem odstranění nejedlých částí, slupek či nečistot. rajčata, vepřový mozeček, citrusy, vnitřnosti, ovoce… v případě ovoce a zeleniny se doporučuje prudké zchlazení (voda s ledem) nejšetrnější je blanšírování v konvektomatu s párou nutno dodržet přesný technologický postup „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“

ZÁKLADNÍ TEPELNÉ ÚPRAVY PRAŽENÍ – VYRESTOVÁNÍ Kombinované dušení neboli pražení (vyrestování na tuk) Pražení je kombinované dušení s pečením. Pokrm nejprve Dusíme, až vysmahneme šťávu, teprve pak následuje pečení pokrmu. provádíme krátce opakovaně podléváme malým množstvím vody opakováním pražení dosáhneme pěkného hnědého zabarvení guláše, perkelty, ragú… „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“

ZÁKLADNÍ TEPELNÉ ÚPRAVY KONVEKTOMAT specifická tepelná úprava za pomoci horkého vzduchu a páry s možností její regulace CENA konvektomatu 100 000 – 500 000 Kč Výhody: možnost péci s párou umožnuje více tepelných úprav nahrazuje více spotřebičů „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“

BIBLIOGRAFICKÉ CITACE: Doporučená literatura ke studiu: METZ, Reinhold a kol. Restaurace a host. Základní odborné vědomosti. 1. vyd. Praha: Europa-Sobotáles cz., 2008. ISBN 978-80-86706-18-4. „Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Sejval.“