Občanské soudní řízení I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
O BČANSKÉ SOUDNÍ ŘÍZENÍ I. - obecné náležitosti každého podání soudu - soudní poplatky - ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou.
Advertisements

Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Nový zákon o nemocenském pojištění. Vývoj průměrného procenta pracovní neschopnosti.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 3. dubna 2014.
Případové studie Úvodní informace Zpracovávaná témata Ukázka zpracovaného tématu CZ.1.07/1.1.00/ My to umíme.
„ MNOHO LIDÍ SE DOSTALO D Á L, NEŽ MOHLI, PROTOŽE SI O NICH NĚKDO JINÝ MYSLEL, ŽE MOHOU.“ Centrum pro sluchově postižené Hodonínsko, o.p.s.
HMOTNÁ ODPOVĚDNOST PRACOVNÍKŮ HMOTNÁ ODPOVĚDNOST - jde o odpovědnost za schodek na svěřených hodnotách, které je zaměstnanec povinen vyúčtovat - schodek.
OCHRANA SPOTŘEBITELE V PRÁVU EU ČÁST 2 VŠFS Praha 2016.
Pracovní právo. Pohovor
Zákon o sociálním podnikání Průběžné informace o připravovaném předpisu.
Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity:
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Smlouvy Podepisoval jsi někdy nějakou smlouvu?
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Pracovní smlouva Vypracoval: Lukáš Karlík.
Věková hranice českého práva Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Charvátová. Dostupné z Metodického portálu
N AŘÍZENÍ O EVROPSKÉM PLATEBNÍM ROZKAZU (EPR) Prezentace 2016.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Bc. Klára Loudová Název materiálu:
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Občanský zákoník – fyzické osoby Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám -
Rozhodčí řízení Přednáška 5-6 VŠFS Rozhodčí soudy /RS/ stálé rozhodčí instituce -rozhodčí soudy (RS) Zřízeny podle právních předpisů státu, kde.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Pravidla udělování autorizace podle zákona č. 179/2006 Sb.
Dohoda o náhradě škody.
Rodinné právo.
Jak získat právní radu bezplatně či za sníženou odměnu
Příjmy z kapitálového majetku
VYŽIVOVACÍ POVINNOST DĚTÍ K RODIČŮM
Zpráva o uplatňování ÚP
Název projektu: Moderní škola
Manželství v MPS Mgr. Jana Turoňová.
Téma 6: Zdanění příjmů ze závislé činnosti
Téma 2 Odměňování Mzdy a platy v odměňování zaměstnanců.
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Zákon o sociálním podnikání
Pobyt dítěte v zařízení - vybrané možnosti a limity orgánu sociálně-právní ochrany dětí z pohledu veřejného ochránce práv konference „Rodina ohrožená.
Střední vzdělávání Maturitní zkoušky Změny právních předpisů
Název vzdělávacího materiálu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Rodinné právo.
Rodinné právo Ing. Mgr. Tomáš Klusák.
Správa sociálního zabezpečení
kpt. Ing. Tomáš Hoffmann HZS Karlovarského kraje
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Pozemkové úpravy.
Práva a povinnosti odborové organizace v oblasti BOZP
Blanka Valdecká, TOO ČMKOS, Seminář pro SIBP
Živnostenské podnikání (správně-právní režim) III. část
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Občanské soudní řízení
© 2012 STÁTNÍ ÚSTAV PRO KONTROLU LÉČIV
VÝUKOVÝ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Rodinné právo – vybrané otázky
Občanské soudní řízení II.
Exekuční řízení v ČR Exekuční titul 25. dubna 2017 JUDr. Ing
Právo sociálního zabezpečení
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Matriční úřad.
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Další subjekty působící v oblasti zaměstnanosti
Průběh trestního řízení část první – Přípravné řízení trestní
Vznik manželství Občanská nauka 1. M.
Mezinárodní osvojení, osvojitelnost dítěte
Pěstounská péče na přechodnou dobu (PPPD)
Transkript prezentace:

Občanské soudní řízení I. obecné náležitosti každého podání soudu soudní poplatky ustanovení zástupce a) soudem b) Českou advokátní komorou

obecné náležitosti podání soudu Pokud zákon pro podání určitého druhu nevyžaduje další náležitosti, musí být z podání patrno: a) kterému soudu je určeno, b) kdo je činí, c) které věci se týká a co sleduje, d) a musí být podepsáno a datováno. Podání v listinné podobě je třeba předložit s potřebným počtem stejnopisů a s přílohami tak, aby jeden stejnopis zůstal u soudu a aby každý účastník dostal jeden stejnopis, jestliže je to třeba

ÚSTNÍ PODÁNÍ Podání je možno učinit písemně. Ústně do protokolu je možno podání učinit, jde-li o návrh na zahájení řízení o povolení uzavřít manželství, o určení a popření rodičovství, o určení, zda je třeba souhlasu rodičů dítěte k jeho osvojení, o osvojení a řízení, které lze zahájit i bez návrhu, a návrhy na výkon rozhodnutí v těchto řízeních vydaných. Za sepsání podání do protokolu se vybere soudní poplatek ve výši 1.000 Kč.

Soudní poplatky Zaplacení soudního poplatku je jednou z podmínek řízení, bez zaplacení je řízení zastaveno Poplatky v různé výši, kterou určuje zákon o soudních poplatcích Př. - řízení o rozvod manželství – 2.000 Kč jedná-li se o peněžité plnění do 20.000 Kč – 1.000 Kč jedná-li se o peněžité plnění nad 20.000 Kč – 5 %

Osvobození od soudních poplatků – ze zákona některá řízení jsou od soudních poplatků osvobozena přímo na základě zákona Př. - řízení péče o nezletilé - řízení o osvojení - řízení dědické v prvním stupni - řízení o vzájemné vyživovací povinnosti rodičů a dětí

Osvobození od soudních poplatků – na základě návrhu Na návrh může předseda senátu přiznat účastníkovi zčásti osvobození od soudních poplatků, odůvodňují-li to poměry účastníka a nejde-li o svévolné nebo zřejmě bezúspěšné uplatňování nebo bránění práva; přiznat účastníkovi osvobození od soudních poplatků zcela lze pouze výjimečně, jsou-li proto zvlášť závažné důvody, a toto rozhodnutí musí být odůvodněno.

Osvobození od soudních poplatků – na základě návrhu k návrhu je třeba předložit příslušný formulář a veškeré doklady o příjmových a majetkových poměrech účastníka (potvrzení zaměstnavatele, doklad o vyplácených dávkách apod.) nerozhodne-li předseda senátu jinak, vztahuje se osvobození na celé řízení a má i zpětnou účinnost

Ustanovení zástupce Účastníku, u něhož jsou předpoklady, aby byl soudem osvobozen od soudních poplatků, předseda senátu ustanoví na jeho žádost zástupce, jestliže je to nezbytně třeba k ochraně jeho zájmů. Tímto zástupcem může být např. pracovník soudní kanceláře. Vyžaduje-li to ochrana zájmů účastníka, ustanoví mu předseda senátu zástupce z řad advokátů.

Další možnost ustanovení zástupce – Česká advokátní komora Ten, kdo nesplňuje podmínky pro ustanovení advokáta soudem podle jiných právních předpisů a ani se nemůže domoci poskytnutí právních služeb advokátem za standardních podmínek, má právo, aby mu Česká advokátní komora na základě jeho včasného návrhu advokáta určila. Pokud žadatel žádá, aby mu byly právní služby určeným advokátem poskytnuty bezplatně nebo za sníženou odměnu, je povinen současně s podáním návrhu na určení advokáta Komorou prokázat, že jeho příjmové a majetkové poměry takové poskytnutí právních služeb odůvodňují. Další informace: www.cak.cz/scripts/detail.php?id=1680