Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Advertisements

Metabolismus Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o funkci metabolismu člověka.
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Slabiky la, lo, le, lu, li Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Zorková. Dostupné z Metodického portálu
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
VYŠŠÍ X NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA NIŽŠÍ UPEVNĚNÍ SLOVA VYŠŠÍ CVIČENÍ
TRÉNUJEME PAMĚŤ HRAČKY Prezentace zaměřená na trénink paměti.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Zdravá výživa Ch_078_Zdravá výživa Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Potraviny poživatiny s výživovou (nutriční) a energetickou hodnotou.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Půda – minerální látky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhÚvod.
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Základní znaky a rozmanitost života Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Všechna neocitovaná díla jsou dílem autora.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
VSTŘEBÁVÁNÍ ŽIVIN A OSTATNÍCH SLOŽEK POTRAVY
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
Ekosystém – potravní řetězec, potravní pyramida
TRÁVICÍ ÚSTROJÍ A JEHO ČÁSTI
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
POČASÍ KALENDÁŘ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Získávání energie pro život
Monosacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
POČASÍ GRAFOMOTORIKA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Poživatiny, potraviny, pochutiny a nápoje
DOPRAVNÍ ZNAČKY A JEJICH VYUŽITÍ
Diferencované stravování v různých pracovních podmínkách
Sacharóza – výroba cukru
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Polysacharidy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu
PUZZLE M Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
České mince Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Jak to asi vypadá doma? Sleduj obrázky a povídej.
Soubor interaktivních her z matematiky I.
Jméno: Poznáš hudební nástroje? Doplň názvy.
PUZZLE P Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Kde bydlí Honzík? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. L. Gregoríková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:  ,
Prezentace určena k opakování a upevnění pojmů více a méně.
Pracovní listy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jan Fišer. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Samohlásky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zdeněk Hanzelín. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Doporučuji snímky, které obsahují vyšší počet, z počátku skrýt.
České bankovky Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jaroslava Strejčková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

Pro člověka je přirozená smíšená strava. Smíšená strava má být pestrá. Strava by měla obsahovat dostatečné množství živin, vody, soli, vitamínů a vlákniny a dalších látek člověku prospěšných. Člověk by si měl udržovat přiměřenou tělesnou váhu. Pokud má člověk problémy s nadváhou, je nutné snížit energetický příjem a zařadit pravidelný pohyb.

Potraviny můžeme rozdělit do 5 základních skupin, určitý podíl každé z nich by se měl v naší stravě denně objevovat. Rozdělení je schematické, ale dá se říci, že takto složená denní dávka průměrnému dospělém člověku vyhovuje, protože zajišťuje dostatek látek, které nezbytně potřebujeme.

Potravinová pyramida

Potravinová pyramida Potravinová pyramida schematicky vyjadřuje, jak je která potravina vhodná a jaký podíl by měla v celkovém objemu stravy zaujímat. Obecně platí, že potraviny uvedené ve spodní části by měly tvořit asi 40 %, zatímco potraviny uvedené na vrcholu pyramidy by neměly tvořit podíl větší než 10 %.

Obiloviny a luštěniny Největší podíl v naší stravě mají právě obiloviny a luštěniny. Tvoří asi 35 % celodenního příjmu energie a jsou zdrojem rostlinných bílkovin a sacharidů.

Zelenina, brambory a ovoce Zelenina, brambory a ovoce by měly tvořit asi 25 % celodenního příjmu energie. Jsou především zdrojem rostlinných sacharidů, vitamínů a minerálních látek.

Mléko a mléčné výrobky Mléko spolu s mléčnými výrobky by měly tvořit asi 15 % celodenního příjmu energie. Jsou zdrojem živočišných bílkovin.

Maso, masné výrobky a vejce Maso, masné výrobky a vejce by měly tvořit asi 10 % celodenního příjmu energie. Jsou zdrojem živočišných bílkovin.

Tuky a cukry Tuky a cukry mají být zastoupeny nanejvýše 15 %. Jsou zdrojem mastných kyselin a sacharidů.

Zdroje [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:USDA_Food_Pyramid_SK.gif> Claus Ableiter. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:H%C3%BClsenfr%C3%BCchte.jpg> Fir0002. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Assorted_grains.jpg#file> [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jersey_Royal_potatoes.jpg> [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fresh_cut_fruits_and_vegetables.jpg> Stefan Kühn. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Milk_glass.jpg> Woothauporki. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:HK_Shek_Tong_Tsui_Hill_Road_Treasure_Lake_Restaurant_food_baby_pig_meat_fat_Aug-2012.JPG> Oliver Dixon. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cow_and_milk_churn,_Newtownmanor_-_geograph.org.uk_-_799328.jpg> Dezidor. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Losos.jpg> [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FoodMeat.jpg> خالقیان. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cube_Sugar.jpg> KUNDEROVÁ, Libuše. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. Vyd. 1. Praha: nakl. Fortuna, 2005. 184 s. ISBN 80-7168-926-2. str. 153. ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa učebnice pro odborná učiliště OBOR KUCHAŘSKÉ PRÁCE. Vyd. 2. Praha: nakl. PARTA, s. r. o., 2004. 116 s. ISBN 80-7320-054-6. str. 94.