Zásady správné výživy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Pro člověka je přirozená smíšená strava. Smíšená strava má být pestrá. Strava by měla obsahovat dostatečné množství živin, vody, soli, vitamínů a vlákniny a dalších látek člověku prospěšných. Člověk by si měl udržovat přiměřenou tělesnou váhu. Pokud má člověk problémy s nadváhou, je nutné snížit energetický příjem a zařadit pravidelný pohyb.
Potraviny můžeme rozdělit do 5 základních skupin, určitý podíl každé z nich by se měl v naší stravě denně objevovat. Rozdělení je schematické, ale dá se říci, že takto složená denní dávka průměrnému dospělém člověku vyhovuje, protože zajišťuje dostatek látek, které nezbytně potřebujeme.
Potravinová pyramida
Potravinová pyramida Potravinová pyramida schematicky vyjadřuje, jak je která potravina vhodná a jaký podíl by měla v celkovém objemu stravy zaujímat. Obecně platí, že potraviny uvedené ve spodní části by měly tvořit asi 40 %, zatímco potraviny uvedené na vrcholu pyramidy by neměly tvořit podíl větší než 10 %.
Obiloviny a luštěniny Největší podíl v naší stravě mají právě obiloviny a luštěniny. Tvoří asi 35 % celodenního příjmu energie a jsou zdrojem rostlinných bílkovin a sacharidů.
Zelenina, brambory a ovoce Zelenina, brambory a ovoce by měly tvořit asi 25 % celodenního příjmu energie. Jsou především zdrojem rostlinných sacharidů, vitamínů a minerálních látek.
Mléko a mléčné výrobky Mléko spolu s mléčnými výrobky by měly tvořit asi 15 % celodenního příjmu energie. Jsou zdrojem živočišných bílkovin.
Maso, masné výrobky a vejce Maso, masné výrobky a vejce by měly tvořit asi 10 % celodenního příjmu energie. Jsou zdrojem živočišných bílkovin.
Tuky a cukry Tuky a cukry mají být zastoupeny nanejvýše 15 %. Jsou zdrojem mastných kyselin a sacharidů.
Zdroje [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:USDA_Food_Pyramid_SK.gif> Claus Ableiter. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí GNU Free Documentation License na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:H%C3%BClsenfr%C3%BCchte.jpg> Fir0002. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Assorted_grains.jpg#file> [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jersey_Royal_potatoes.jpg> [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Fresh_cut_fruits_and_vegetables.jpg> Stefan Kühn. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Milk_glass.jpg> Woothauporki. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:HK_Shek_Tong_Tsui_Hill_Road_Treasure_Lake_Restaurant_food_baby_pig_meat_fat_Aug-2012.JPG> Oliver Dixon. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cow_and_milk_churn,_Newtownmanor_-_geograph.org.uk_-_799328.jpg> Dezidor. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Losos.jpg> [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:FoodMeat.jpg> خالقیان. [cit. 2013-07-11]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cube_Sugar.jpg> KUNDEROVÁ, Libuše. Nauka o výživě pro střední hotelové školy a veřejnost. Vyd. 1. Praha: nakl. Fortuna, 2005. 184 s. ISBN 80-7168-926-2. str. 153. ŠEBELOVÁ, Marie. Potraviny a výživa učebnice pro odborná učiliště OBOR KUCHAŘSKÉ PRÁCE. Vyd. 2. Praha: nakl. PARTA, s. r. o., 2004. 116 s. ISBN 80-7320-054-6. str. 94.