MEZILIDSKÉ VZTAHY Mgr. Michal Oblouk.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MEZILIDSKÉ VZTAHY Mgr. Michal Oblouk.
Advertisements

V RODINĚ, V RODINNÉM ŽIVOTĚ jsou uspokojovány psychické potřeby dítěte (ale také rodičů): 1. přísun podnětů 2. smysluplný svět 3. životní jistota 4. vlastní.
MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
Média a jejich role I. OB21-VVP-HUM-OBN-BUJ-U
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 1. Vývoj a rozvoj člověka Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
Příčiny a možnosti zvládání nevhodného chování žáků Se zaměřením na negativní sebehodnocení.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
Kamarádství, přátelství. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
PRŮZKUM TRHU základy. 1. Odběratelé (zákazníci) Dotazníky nejdůkladnější způsob zjišťování potřeb, názorů a zvyklostí zákazníků.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Simona Lehrausová Datum/období: Podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Základy duševní hygieny. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět.
Volba budoucího povolání Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Nemetová. Dostupné z Metodického portálu
O SOBNOST ČLOVĚKA. Člověk se všemi jeho psychickými, biologickými a sociálními znaky společensky významná osoba Individuální jednota biologických, psychologických.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
Sub-projekt PF 098: Práva dítěte ve školské praxi Brno, 26. listopadu 2013 Autentická participace Petra Ali Doláková Realizátor projektu: Česko-britská.
Dobrovolnické centrum 1. Základní údaje Dobrovolnické centrum Oblastní nemocnice Příbram, a.s., vzniklo 1. prosince V centru máme v průměru kolem.
N EZISKOVÉ ORGANIZACE Základní termíny a pojmy. N EZISKOVÉ ORGANIZACE JAKO SOUČÁST OS Sektor, občanský, jeden ze sektorů národního hospodářství; řadíme.
koncepce rodinné politiky Dipl.-Pol. Jana Maláčová
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Název školy: Základní škola speciální Litvínov, Šafaříkova 991
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Didaktika sportovních činností
Vztahově postojové vlastnosti osobnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Učebnice s. 8 – 9 DÚ – Rodinný erb
9. Heterogenní a homogenní skupiny
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
ŽIVOT MEZI LIDMI Patříme k lidem.
Lidská společnost a je obnovovaná sexuální reprodukcí
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
ČINNOST UNO OK V OBDOBÍ 2014+
Škola: Základní škola Trávníky Otrokovice, příspěvková organizace
Životní cyklus.
Digitální gramotnost Informatické myšlení
Zákon o sociálních službách č. 108/2006 Sb.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
OSOBNOST.
Dobrovolnictví v komunitě jako cesta k sociální soudržnosti
Rozdělení citů z hlediska intenzity a délky trvání
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Název: Základní lidská práva Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová
Spolupráce s rodiči a komunitou
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Rysy osobnosti Temperament Charakter
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Výchova v rodině k zodpovědnému rodičovství
Centra kolegiální podpory
PhDr.Hana Pazlarová, Ph.D
MATEŘSKÁ ŠKOLA Pardubice - Dubina, Erno Košťála 991
Diagnostika dítěte předškolního věku
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

MEZILIDSKÉ VZTAHY Mgr. Michal Oblouk

b) NÁHODNÉ VZTAHY – vznikají jen náhodou a dočasně, např. cestující když se lidé dostanou do nějakého kontaktu, vznikají MEZILIDSKÉ (interpersonální) VZTAHY člověk je tvor společenský a) SPOLEČENSKÉ VAZBY - vztahy mezi lidmi jsou pevné a trvalé, např. manželé, sourozenci, přátelé b) NÁHODNÉ VZTAHY – vznikají jen náhodou a dočasně, např. cestující nejčastější jsou vztahy oboustranné, mohou být dobré, neutrální a špatné nejtrvalejší vztahy: manželé, rodiče a děti, sourozenci, přátelé projevují se v mezilidské komunikaci a ve vzájemné spolupráci

Společenská vazba Náhodný vztah

Faktory ovlivňující vztahy Předpoklady pro dobré mezilidské vztahy osobnost každého člověka, jeho vrozené povahové vlastnosti (temperament) prostředí, ve kterém žije - nejbližší okolí (rodina, školní třída, vrstevníci, party, zájmové kroužky), region (zvyklosti a tradice, tisk, klimatické podmínky), země (masmédia, společnost, zákony a normy) Předpoklady pro dobré mezilidské vztahy úcta k člověku, uznání potřeb zájmů i odlišnosti lidí, slušnost, zdvořilost, taktnost, srdečnost, štědrost, upřímnost, otevřenost, ohleduplnost, všímavost, sebekritičnost, respekt k jinému pohlaví i barvě pleti, nadhled

JAK VZNIKAJÍ MEZILIDSKÉ VZTAHY? dobrovolně přirozeně právním úkonem nedobrovolně

KAMARÁDSTVÍ vzniká na základě blízkosti kamarádi se lépe znají, mají podobné zájmy, podobný způsob chování a životní styl

PŘÁTELSTVÍ vyznačuje se vzájemnou náklonností a porozuměním lidé se vůči svým protějškům chovají ohleduplně a chtějí pro ně to nejlepší důležitá je také vzájemná upřímnost, důvěra a schopnost empatie; přátelé se svým protějškům mohou svěřit se svými pocity a názory běžná je vzájemná nezištná pomoc a touha trávit se svým protějškem co nejvíce času přátelé nejsou fyzicky (sexuálně) přitahováni svými protějšky a při krátkodobém odloučení netrpí pocity samoty a prázdnoty vývoj podle věku

Zásady pro přátelství zachovávejte mlčenlivost v důvěrných sděleních mluvte pravdu, nevyužívejte pravdu jako nástroj odvety kritizujte věcně – svému kamarádovi pouze nevytýkejte nedostatky, ale vyzvedněte i jeho přednosti, měli byste mu nabídnout možné řešení situace naučte se naslouchat ostatním, nepřerušujte

registrované partnerství MILOSTNÉ VZTAHY manželství partnerství registrované partnerství

LÁSKA silný, kladný a spíše trvalý vztah k jiné osobě, k ideji nebo věci aspekty - přitažlivost, touha, obdiv, nezištná náklonnost a oddanost, odevzdanost vůči druhému interpersonální – mezilidská, silné citové zaujetí k jiné osobě, druhy: klasická láska, zamilovanost, platonická láska, mateřská láska, láska k idolu sebeláska – zdravé sebevědomí X narcismus impersonální – neosobní, láska ke zvířatům, předmětům, hodnotám nebo činnostem, bez sexuálního faktoru

ZÁKLADNÍ POJMY AUTORITA – převaha určitého člověka nad ostatními lidmi, může být přirozená (člověk je všeobecně uznávaný a vážený) nebo formální (dána společenským postavením osoby nebo funkcí, kterou vykonává) SOLIDARITA – soudržnost, vzájemná podpora, pomoc v rámci společenské skupiny ALTRUISMUS – obětavé a nezištné chování ve prospěch druhého člověka, pomoc druhým, aniž od nich něco očekáváme EGOISMUS – opak altruismu, sobectví, přehnaná láska k sobě samému TOLERANCE – tolerovat někoho znamená vážit si jeho názorů, hodnot a postojů a uznávat je i tehdy, jsou-li odlišné od našich

ZDROJE http://www.sdruzenilysa.cz/index.php/socialni-sluzby-poskytovane-sdruzenim- romskych-obcanu/socialne-aktivizacni-sluzby-pro-rodiny-s-detmi/ http://www.bezdruzickalokalka.cz/?p=oziveni_lokalky/modernizace.html&m=menu_o ziveni_lokalky.html http://www.tvpratele.info/www.php http://www.mojebetynka.cz/rodina-a-vy/rodina-a-vztahy/velky-vekovy-rozdil-mezi- sourozenci http://aktualne.centrum.cz/zpravy/nehody/clanek.phtml?id=610463 http://kultura.idnes.cz/cesti-vezni-jsou-velci-ctenari-vydavaji-si-i-vlastni-casopis- pankrac-times-1ud-/literatura.aspx?c=A100813_103543_literatura_ob http://www.lerros.cz/index.php?section=philosophy http://denikreferendum.cz/clanek/4568-registrovane-partnerstvi-jiz-uzavrelo-tisic-paru http://www.snubni-prsten.cz/magazin/svatba/93-registrovane-partnerstvi-svatba-pro- gaye-a-lesbicky.html http://www.websvatba.cz/magazin/16 https://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99%C3%A1telstv%C3%AD https://cs.wikipedia.org/wiki/Mezilidsk%C3%BD_vztah https://cs.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1ska