Ošetření při poranění od jehly

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Koncepce organizace posudkové služby JUDr. Jiří Veselý, Ph.D. ředitel odboru výkonu posudkové služby MPSV.
Advertisements

Technologie – Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Nález předmětu s podezřením na přítomnost B-agens nebo toxinů STČ – 05/IZS Zdolávání mimořádných událostí.
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiáluVY_32_INOVACE_OdP_S3_07.
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/ Veřejné rejstříky - Obchodní rejstřík.
BIKE SHARING PRO BRATISLAVU. Bike Sharing z pohledu uživatele: -občané Bratislavy i turisté budou moci využívat bike sharing co by součást veřejné dopravy.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova Název materiálu VY_32_INOVACE_18_ Přenos HIV Autor Motejlková Věra.
HIV Vypracoval: David Pospíšil Obor: Technické lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Bezpečnost práce První pomoc Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
BEZPEČNOST JEŘÁBOVÉ DOPRAVY Při konstrukci a provozu jeřábů musí být přísně dbáno na zásady bezpečnosti, aby nebyl ohrožen život a zdraví osob a zabránilo.
Programové období 2014 – 2020 a proces SEA Mgr. Zuzana Plešková Ministerstvo životního prostředí 14. února 2014.
Ferdinand Polák KARIM VFN a 1. LF UK  Česká republika (aktuálně 107 pacientů) 1,0 pac./ obyv.  Evropská unie 3,4 (Irsko) až 17/100.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Materiál je určen pro 2. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Publicita v projektech financovaných z ESF v rámci Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Seminář pro žadatele.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Prodej sexuálních služeb na ulici v interakci s prací policie a strážníků PhDr. Jiří Frýbert.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Ernest Seifert Název materiálu: VY_32_INOVACE_6_CLOVEK_JAKO_OBCAN_05.
Anotace: Materiál je určen pro 1. ročník učebního oboru zedník – vyučovací předmět “technologie“. Je použitelný i pro výuku dané problematiky u jiných.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu : CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_11.
Ošetření při poranění od jehly Návod, jak postupovat krok za krokem při krvavém poranění od pohozené injekční jehly. Zpracováno z materiálu vydaným Státním.
STYL Ke stylu se užívá:Typické slovní prostředky: Věty: 1. HOVOROVÝ v běžných rozhovorech každodenního života slova a obraty hovorové, výrazy z obecné.
STS/S 09 Taktické a bezpečnostní zásady pro umísťování MPT na místě zásahu Zpracováno: Zpracoval: por.Bc. Martin Hrabina Hasičský záchranný.
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Typová činnost složek IZS při společném zásahu u mimořádné události s velkým počtem raněných a obětí STČ – 09/IZS.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Státní organizace.
První pomoc Bc. Kateřina Cuperová
Název opory – Právní předpisy – požární ochrana
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Algoritmizace - opakování
Algoritmizace - opakování
Ing.Lenka Bombera Piskačová
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Změkčování vousů, vypínání pokožky
Procvičení vzorců a funkcí v rámci jednoho i více listů
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Rozpisy témat a odevzdávárny
RIZIKO.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Občanská výchova
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Aktuální právní úprava činnosti školy a nové úkoly zástupce ředitele
Správa sociálního zabezpečení
Kontrola prostředí a sterility
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Zvláštní odborná způsobilost
RIZIKO.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Hledáme klíč k právům dětí
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
VY_52_INOVACE_16_01_první pomoc krvácení
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Globální problémy současného světa 4 – HIV, AIDS
Modul „Ekonomika“ Modul „Formuláře“
Život bez střeva , Praha.
Seminář o stavebním spoření
Integrované operační středisko – „srdce policie“
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Transkript prezentace:

Ošetření při poranění od jehly Návod, jak postupovat krok za krokem při krvavém poranění od pohozené injekční jehly. Zpracováno z materiálu vydaným Státním zdravotním ústavem v rámci Národního programu boje proti AIDS.

Jehlu či předmět, který způsobil zranění z rány šetrně vyjmout.

Pokud rána krvácí, nechat spontánně krvácet alespoň 5 minut.

Rámu nehmoždit, nemačkat, nevysávat.

Ránu 5-10 minut oplachovat pod tekoucí vodou a omývat mýdlem.

Poté ránu ošetřit některým z běžných dezinfekčních prostředků: 3% Peroxid vodíku nebo 3% Chloramin, 1-3% Persteril, 70% akjigik, Sterilium, Jodisol.

Pokud došlo k poranění oka, úst či nosu, vypláchnout ránu fyziologickým roztokem nebo borovou vodou.

Krví potřísněné okolí rány omýt vodou a mýdlem.

Ránu krýt obvazem, aby v případě pokračujícího krvácení, nedošlo ke kontaminaci okolí či jiných osob.

Injekční jehlu či jiný předmět, který zranění způsobil, uschovat v pevné schránce, aby nemohlo dojít k dalšímu poranění. V žádném případě neodhazovat do běžného odpadu, neboť musí být zlikvidován ve zvláštním režimu.

Zraněného dopravit optimálně do 2 hodin , v krajním případě do 72 hodin k lékařskému ošetření/praktický lékař – chirurg – na poliklinice, lékař na hygienické stanici. Tento zhodnotí primární ošetření a uváží, zda zraněného odešle k erudovanému infekčnímu specialistovi k podrobnějšímu vyšetření či započetí postexpoziční profylaxe.

Ošetřujícímu lékaři poskytnout základní informace: Datum a hodinu poranění, způsob ošetření rány, místo a mechanismus zranění, činnost, při které k poranění došlo, odhadnout event. hloubku poranění a intenzitu následného krvácení, odevzdat k zajištění předmět, kterým k poranění došlo a předložit očkovací průkaz zraněného (TAT, hepatitidy).

Městská policie 725 666 156 Policie ČR 158 Událost ohlásit městské policii či policii ČR. Městská policie 725 666 156 Policie ČR 158

Kontaminované šatstvo vyprat v horké vodě 70°C za použití běžného pracího prášku, nebo ve studené vodě za použití dezinfekčního přípravku (Chloramin, Chlornan sodný). Dostatečně účinné je i chemické čištění.

V současné době je poměrně vysoká pravděpodobnost, že náhodně nalezená injekční jehla může být potencionálně nebezpečná z kontaminace virem hepatitidy či HIV. Je proto z preventivních důvodů nutné informovat policii i o pouhém nálezu těchto předmětů na veřejných prostranstvích. Není žádoucí tyto předměty odstraňovat sami, bez zvláštních ochranných pomůcek a bez možnosti jejich následné odborné likvidace.