Zařízení na přepravu teplých pokrmů a nápojů Předmět: Hotelový a restaurační provoz Ročník: 1. čtyřletého maturitního oboru Gastronomie Autor: Mgr. Olga Hrabalová Zařízení na přepravu teplých pokrmů a nápojů Anotace: Prezentace popisuje zařízení, které slouží k přepravě teplých pokrmů a nápojů a zařízení k ohřevu inventáře. Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Klíčová slova: termosy, režony Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 42 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_HR1_18
Zařízení na přepravu teplých pokrmů a nápojů
Obrázek č. 1
Termosy - termoporty jsou nádoby určené k dopravě teplých hotových pokrmů a nápojů mají dvojité stěny, mezi kterými je tepelná izolace odnímatelné vrchní víko, také tepelně izolované, které hermeticky uzavírá vnitřní prostor
Termosy - termoporty do vnitřního prostoru se vkládají gastronomické nádoby, ve kterých se pokrmy přepravují termosy jsou opatřeny výklopnými držadly pro přenášení různé velikosti speciálně tvarovaná víka a dna umožňují bezpečné skládání termosů do sebe
Obrázek č. 2
Termosy - termoporty termosy na nápoje jsou opatřeny výpustným kohoutem
Obrázek č. 3
Obrázek č. 4
Vozíky na přepravu jídel v tabletách slouží k transportu pokrmů na větší vzdálenost základ tvoří izolovaná skříň, do které se ukládají tablety s pokrmy, nebo gastronomické nádoby před naplněním jsou skříně vyhřáté na provozní teplotu, která je udržovaná po celou dobu transportu
Zařízení k ohřevu inventáře
Obrázek č. 5
Ohřívací stoly a skříně - režony slouží k ohřívání porcelánového a ostatního nádobí před výdejem stoly mají posuvná dvířka z jedné nebo obou stran, uvnitř jsou kovové, děrované police, na které se klade nádobí k vyhřívání vnitřního prostoru se používá pára, plyn nebo elektřina
Obrázek č. 6
Pojízdný vyhřívaný zásobník na talíře je tvořen izolovanou skříní s jedním nebo více zásobními válci válce jsou vybaveny podávacím zařízením s pružinou, která při odběru talířů je neustále posouvá do pracovní výšky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Literatura: Cón, F. Zařízení provozoven v kostce. 1. vyd. Úvaly: Ratio, [1997]. 125 s. Obrázky: č. 1- 6 archiv školy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.