Autor: Mgr. Yvetta Kałužová Hotelový provoz VY_INOVACE_Kaluzova_13-1-12 Týmový systém řízení Autor: Mgr. Yvetta Kałužová . Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5CZ.1.07/1.5.00/34.0195 – Individualizace a inovace výuky
Anotace výuková prezentace – podpora vyučujícího určeno pro nástavbové studium obor Společné stravování
Týmový – kooperační systém Hotelový provoz Týmový – kooperační systém
Týmový – kooperační systém pracovní skupinu tvoří zaměstnanci s rozdílnými znalostmi a z různých oddělení jednoho podniku s pracovníky štábních útvarů pracovní skupina má za úkol dosáhnout stanoveného cíle spolupracují v týmu členové týmu jsou povinni splnit cíl ve stanoveném termínu
Týmový – kooperační systém v týmu – pracovní skupině jsou všichni zaměstnanci na stejné pozici, nikdo není nadřízený vedení týmu není vázáno na jednu osobu, je podmíněno situací a je svěřeno tomu, kdo přijde s lepším nápadem na řešení problému = situační řízení dílčí úkoly jsou převzaty vždy tím zaměstnancem, který je pro jejich plnění nejvhodnější
Týmový – kooperační systém Tým je rozpuštěn: při splnění zakázky při dosažení dohodnutého termínu při zrušení zakázky
Výhody optimální řešení využitím specialistů v týmu lehčí realizace návazných prací, protože přizvaní členové týmu z příslušných oborů dovedou předcházet potížím týmovou prací je podpořena lepší soudržnost velká motivace všech členů týmů
Nevýhody týmová práce na aktuálním úkolu může způsobit na stabilním pracovišti pracovníka a je spojena s potřebou na stabilní pracoviště docházet členové týmu musí být zastupitelní členové týmu jsou velmi vytíženi může dojít k zanedbání stabilní činnosti kontrola výkonů je těžší
Použité zdroje SMETANA, František; KRÁTKÁ, Eva. Podnikání v hotelnictví a gastronomii -- Pro střední a vyšší hotelové školy. Praha: Fortuna, 2009, ISBN 978-80-7373-054-3. METZ, Reinhold. Restaurace a host. Praha: Europa Sobotáles, 2008, ISBN 978-80-86706-18-4.