Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kutná Hora 26. května 2015 NOVELA STAVEBNÍHO ZÁKONA.
Advertisements

Regulační plán porada KÚ LK s ÚÚP. RP x novela zák. o posuzování vlivů na ŽP  RP nenahrazuje (nesmí) ÚR pro záměr vyžadující posouzení vlivů.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 3. dubna 2014.
Ochrana urbanistických a architektonických hodnot zástavby poznatky veřejného ochránce práv Kancelář veřejného ochránce práv JUDr. Marek Hanák, JUDr. Jana.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Příprava výběrového řízení 3. Dotazy.
1 Územní plánování a územní rozhodování pozemkové právo podzim 2011 Ivana Průchová.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 2. část správní území Statutárního města Brna Krajský.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro obce správního území ORP Židlochovice Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování.
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015 Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu prosinec 2014.
1 Umísťování symbolů a jiných uvítacích zařízení územní samosprávy při pozemních komunikacích Porada Ministerstva vnitra Praha.
Pravomoci orgánů obcí dle zákona č. 128/2000 Sb., o obcích (obecní zřízení), ve znění pozdějších předpisů.
Projekt “Zajištění místní a typové dostupnosti sociálních služeb”. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Zadávání veřejných zakázek. Osnova 1. Zadávání veřejných zakázek 2. Problémy v zadávaní 3. Dotazy.
Porada ředitelů krajských škol a školských zařízení Kořenov, 26. září 2013.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 2. část správní území ORP Bučovice, ORP Kuřim, ORP.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
EIA novela 2015 STAVEBNÍ ÚŘADY Novela zákona č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí, (viz zákon č. 39/2015 Sb.,), účinná.
Odbor dozoru a kontroly veřejné správy Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol ÚSC (2010 – 2011) Ing. Marie Kostruhová.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazná postupy pro.
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje seminář pro úřady územního plánování a stavební úřady – 2. část správní území ORP Břeclav, ORP Hodonín, ORP.
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
1 Právní stav územního plánu po vydání změny Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Porada s ÚÚP,
Projekt Spolupráce Zlínska a Stredného Ponitria Přeshraniční spolupráce Otrokovice
Vyhláška č. 326/2006 Sb., o atestačním řízení pro elektronické nástroje Mgr. Martin Plíšek.
Informace z porady MMR s krajskými úřady
Ochrana ZPF v územních plánech
Územní plánování aneb jak na to Porada pro ÚÚP na KÚ LK dne
Brno, Příslušnost vodoprávních úřadů
Modelový příklad smlouvy o spolupráci - zajištění ÚSVP ORP pro Obec
Zásady územního rozvoje Jihomoravského kraje
Paragrafované znění I 9. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky 2018 – Mgr. Hana Bodnarová.
Stipendijní řád MU Jiří Nantl 17. května 2006.
Zpráva o uplatňování ÚP
Stavební uzávěra základní informace
ZÚR JMK ZÚR JMK práce s dokumentem VVURÚ VVURÚ ( práce s dokumentem )
ZÚR JMK zásady pro aplikaci Krajský úřad Jihomoravského kraje seminář
Bc. Josef Velíšek Odbor regionálního rozvoje KÚPK
ZÚR JMK a ÚP seminář pro projektanty a pořizovatele
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Olomouckém kraji pro roky
Novela zákona ZPF č. 41/2015 Sb. – účinnost od 1. dubna 2015
Krajský úřad Libereckého kraje
Porada OÚPSŘ KrÚ JMK s vedoucími ÚÚP Územně analytické podklady ÚAP kraje s využitím ÚAP obcí ÚAP a změny v právních předpisech Ing. arch. Jana.
Roční seminář pro vodoprávní úřady
Územně analytické podklady obcí ÚÚP a „jeho“ údaje o území Brno, 6
Seminář s krajskými úřady
ZÚR JMK ZÚR JMK práce s dokumentem práce s dokumentem VVURÚ VVURÚ
Zpráva o uplatňování územního plánu
Zaslané otázky k novele stavebního zákona
Ideová východiska záměru územní studie krajiny
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Pravidla a doporučené postupy pro vytváření studijních programů
Paragrafované znění I 8. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Zvláštní odborná způsobilost
Územní plán Liberec.
Nástroje územního plánování a jejich vazby k pozemkovým úpravám
Velkokapacitní skleníky
Informace k tezím rekodifikace
Připravovaná metodika na ochranu nerostného bohatství
Hodnotící zpráva k výsledkům kontrol výkonu přenesené a samostatné působnosti svěřené orgánům obcí, krajů a hlavního města Prahy za léta 2014–2016.
„Stavební zákon – územní plánování, územní řízení, stavební řízení“
Zkušenosti z inspekcí kvality sociálních služeb
Moravské dopravní fórum
Odbor právní a Krajský živnostenský úřad
Územní plán s prvky regulačního plánu
Programové prohlášení Vlády ČR Urychlit a zjednodušit přípravu realizace staveb
Trendy geologických prací ložiskového průzkumu v letech
Informace k územním studiím krajiny z hlediska metodického
Transkript prezentace:

Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK Stavební zákon stanovuje základní zásady: § 43 odst. 3: …územní plán v souvislostech a podrobnostech území obce zpřesňuje a rozvíjí cíle a úkoly územního plánování v souladu se ZÚR kraje … § 54 odst. 5: „Obec je povinna uvést do souladu ÚP s ÚPD následně vydanou krajem….Do té doby nelze rozhodovat podle částí ÚP, které jsou v rozporu s ÚPD následně vydanou krajem …“ Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 17. ledna 2017

Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK Existuje-li ÚPD obce: koridor je v podrobnější ÚPD obsažen (i schválené před vydáním ZÚR JMK) a není se ZÚR JMK v rozporu – rozhodovat podle této ÚPD obce a je se ZÚR JMK v rozporu – rozhodovat podle ZÚR JMK koridor není v podrobnější ÚPD obsažen (schválené před vydáním ZÚR JMK) ÚPD je se ZÚR JMK v rozporu – rozhodovat podle ZÚR JMK Neexistuje-li ÚPD obce: pokud není koridor zpřesněn v podrobnější ÚPD - rozhodovat podle ZÚR JMK Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 17. ledna 2017

Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK § 54 odst. 2 SZ: Zastupitelstvo obce vydá ÚP po ověření, že není v rozporu s PÚR a ZÚR pokud by zastupitelstvo vydalo ÚP v rozporu se ZÚR, je vydán v rozporu s právními předpisy (se SZ) důvod ke zrušení takto vydaného ÚP § 52 odst. 4 SZ: ( veřejné projednání návrhu ÚP ) Ke stanoviskům, námitkám a připomínkám ve věcech, o kterých bylo rozhodnuto při vydání ZÚR, se nepřihlíží ustanovení využívat při rozhodnutí o obdobných námitkách, jaké byly podány při veřejném projednání ZÚR JMK (viz kap. L a M odůvodnění ZÚR JMK), nebo při vypořádání uplatněných připomínek Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 17. ledna 2017

Obecné zásady při aplikaci ZÚR JMK Zapracování záměrů ze ZÚR JMK do projednávaného návrhu ÚP Dle rozsudku NSS z roku 2011 (zrušení ZÚR JMK) a předchozího rozsudku z r. 2010: Proces pořizování územně plánovací dokumentace je dynamický, obsah návrhu dokumentace se proměňuje v čase tak, jak tento proces prochází jednotlivými fázemi. Ze stavebního zákona nelze dovodit příkaz, aby návrh (zásad územního rozvoje, změny ÚP) byl identický s obsahem schváleného zadání, nýbrž toliko pokyn, aby návrh ze schváleného zadání vycházel. (Je-li vyvolán požadavek na SEA hodnocení - schválit doplnění zadání) Návrh ÚP, který se předkládá zastupitelstvo obce pro ověření a vydání, musí být v souladu se ZÚR, jinak je ÚP vydán v rozporu s právními předpisy (se SZ) (viz předchozí snímek) Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 17. ledna 2017

Pojem „koridor“ § 2 odst. 1) písm. i) stavebního zákona: „Koridorem se rozumí plocha vymezená pro umístění vedení dopravní a technické infrastruktury…“ 17. ledna 2017 OÚPSŘ KrÚ JMK 5

Pojem „koridor“ § 2 odst. 1) písm. i) stavebního zákona: „Koridorem se rozumí plocha vymezená pro umístění vedení dopravní a technické infrastruktury…“ 17. ledna 2017 OÚPSŘ KrÚ JMK 6

Aplikace ploch a koridorů DI a TI Při územně plánovací činnosti – pořizování ÚP: - neopomenout soulad ÚP se ZÚR v textové i grafické části - při pořizování ÚP (změn ÚP) zpřesňovat šířky a vedení koridorů ve spolupráci se správci infrastruktury, dohodnout s příslušnými DO - při zpřesňování šířky a vedení koridorů vycházet zejména z ÚPP (ÚAP a ÚS vložené do evidence územně plánovací činnosti) - při zpřesňování šířky a vedení koridorů neopomíjet rezortní podklady (např. ÚEK, Plán rozvoje VaK) x v případě nesrovnalostí mají „přednost“ ZÚR - při zpřesňování koridorů dbát na koordinaci s vymezením koridorů v navazujících územích (širší vztahy) Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 17. ledna 2017

Aplikace ploch a koridorů DI a TI Při rozhodování v území (§ 90 SZ – kompetence SÚ) - pokud jsou plocha či koridor zpřesněny v ÚPD (i schválené před vydáním ZÚR, není-li tato se ZÚR v rozporu), rozhodovat podle této ÚPD - pokud není plocha či koridor zpřesněn v podrobnější ÚPD, obecně respektovat rozsah plochy či šířku koridoru vymezenou v ZÚR Při územně plánovací činnosti i při rozhodování v území - dbát na náležitosti stanovisek DO (vyjádření) - kompetence, jasná specifikace požadavků, jejich odůvodnění Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 17. ledna 2017

Aplikace ploch a koridorů DI a TI Při rozhodování v území (§ 90 SZ – kompetence SÚ) Doporučení pro případy, kdy není záměr zpřesněn v ÚP Možnosti umísťování staveb situovaných v koridorech územních rezerv dle ZÚR: Stavba je jednoznačně ve vymezeném koridoru dle ZÚR: - lze umístit pouze stavby, které neztíží či neznemožní realizaci prověřovaného záměru Stavba se dotýká okrajově koridoru územní rezervy dle ZÚR - vyžádat si stanovisko DO, zda je pro záměr zpracována dokumentace ke zpřesnění: pokud je dokumentace zpracována, posoudit zda by stavba neztížila či neznemožnila realizaci prověřovaného záměru pokud dokumentace není zpracovaná – správní uvážení DO, SÚ Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 17. ledna 2017

17.1.2017 Seminář k ZÚR JMK

Aplikace ploch a koridorů DI a TI Doporučení pro případy, kdy není záměr zpřesněn v ÚP (pokračování) Možnosti umísťování staveb situovaných v návrhových koridorech či koridorech územních rezerv dle ZÚR, v rámci zastavěného území (proluky): - Vyžádat si stanovisko DO a s jeho využitím posoudit, jestli dostavba v rámci zastavěného území může mít omezující vliv na realizaci v ZÚR vymezeného záměru Vždy srozumitelně odůvodnit soulad stavby s ÚPD (ZÚR, ÚP) Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 17. ledna 2017

17.1.2017 Seminář k ZÚR JMK

17.1.2017 Seminář k ZÚR JMK

Aplikace ploch a koridorů ÚSES Při územně plánovací činnosti – pořizování ÚP: V ÚPD zpřesňovat vymezení skladebných částí (biocenter, biokoridorů) nadregionálního a regionálního ÚSES při dodržování principů projektování ÚSES a dle pravidel stanovených v ZÚR JMK (zejména v úkolech územního plánování) Pro zachování souladu ÚP se ZÚR JMK nelze vymezovat skladebné části ve větším rozsahu, než jsou plochy a koridory vymezené v ZÚR JMK (stejně jako u DI a TI platí, že přesahují-li návrhy v ÚP plochy a koridory vymezené v ZÚR JMK, jsou situovány mimo a nejsou se ZÚR JMK v souladu). Řešení pro větší rozsah než v ZÚR JMK: - „přesahující“ část plochy či koridoru vymezit jako lokální prvek ÚSES nebo - „přesahující“ část plochy či koridoru vymezit formou územní rezervy Následně zapracovat jako záměr na rozšíření do ÚAP, kontaktovat KrÚ Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 17. ledna 2017

Aplikace ploch a koridorů ÚSES Při rozhodování v území: - pokud je ÚSES zpřesněn v ÚPD (i schválené před vydáním ZÚR JMK, není-li se ZÚR JMK v rozporu), rozhodovat podle této ÚPD - pokud není ÚSES zpřesněn v podrobnější ÚPD, respektovat plochy a koridory ÚSES vymezené v ZÚR JMK, zejména chránit před změnou ve využití území, která by znamenala snížení stupně ekologické stability Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu Krajský úřad Jihomoravského kraje odbor územního plánování a stavebního řádu 17. ledna 2017