SPOLEČENSKÁ ETIKETA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mgr. Irena Fadrhoncová.  Definice: právní norma je obecně závazné pravidlo chování, které je vyjádřeno zvláštní státem uznanou formou a jehož zachování.
Advertisements

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Čekalová Sylva. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
ZÁSADY PRVNÍ POMOCI Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ;
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Marie Havránková Název prezentace (DUMu): Prostě sdělovací styl – styl běžné každodenní komunikace Název sady:Funkční.
BIKE SHARING PRO BRATISLAVU. Bike Sharing z pohledu uživatele: -občané Bratislavy i turisté budou moci využívat bike sharing co by součást veřejné dopravy.
Škola: Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace Autor: Mgr. Jana Gawronová Člověk a jeho svět - 5. ročník.
P OJIŠTĚNÍ NEMOVITOSTÍ V ZÁPLAVOVÝCH ÚZEMÍCH – MOŽNOST POVINNÉHO ZAVEDENÍ ? Ing. Daniel Pokorný RNDr. Pavel Punčochář, CSc. sekce vodního hospodářství.
Eva Bělocká a Jan Kozák Etiketa workshop. O čem si dnes budeme povídat I. blok: Telefonování 1.Praktické cvičení 2.Pravidla slušnosti pro telefonování.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Některé právní důsledky zrušení anonymity dárců spermií JUDr. Jan Mach
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Rodinné právo 1 N á zev sady: Výuka občanské nauky v 2. ročníku odborného.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Pardubice - Spořilov AUTOR: Hana Navrátilová NÁZEV: VY_32_INOVACE_DOPRAVNÍ VÝCHOVA_17.JÍZDA NA KOLE TEMA: JÍZDA NA KOLE ČÍSLO PROJEKTU:
Úsek prevence Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy.
WORKSHOP „Prioritizace“ a pravidlo „De Minimis“ Kamil Nejezchleb Svatomartinská konference
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Základy rodinného práva Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_V_RESTAURACI_PREZENTA CE_11 Název školyStřední škola.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_23_BEZPEČNOST PRÁCE TÉMA: BEZPEČNOST PRÁCE ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/
Krizové štáby. Zákon č. 240/2000 Sb., § 14 (1) Hejtman zajišťuje připravenost kraje na řešení krizových situací; ostatní orgány kraje se na této připravenosti.
IMYDŽ JE NA NIC! POSLOUCHEJ ŽÍZEŇ!. IMAGE FIRMY & ETIKETA Ing. Bc. Jan Kuba.
Zákon č. 258/2000 Sb. o ochraně veřejného zdraví Ústí nad Labem 2/2008 Ing. Jaromír Vachta.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_SPOLECENSKA_VYCHOVA_A_KOMUNIKACE_NEHODY_PREZENTACE_13 Název školyStřední škola služeb,
Ochrana zdraví Bc. Balonová Soňa. Co je to zdraví? Co si představuješ pod tímto pojmem? Co pro Tebe znamená být zdráv?
Autentizace předmětem
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Pravidla společenského chování
Worklife Balance ve společnosti HEINEKEN Česká republika
Zaměřeno na malé a střední podnikání aneb společenská odpovědnost firem v olomouckém kraji Martin Fink Brno,
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Společné a koordinované politiky EU
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Informace a informační zdroje
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Jednoduché účetnictví
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
EMPATIE - JAK SE MAMINKA CÍTÍ… CO BY SE STALO KDYBY…
IDENTIFIKAČNÍ A LOKALIZAČNÍ STUDIE BROWNFIELDŮ
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
ŘEMESLO - TRADICE A BUDOUCNOST
Náboženství a násilí Stereotypy a každodenní klasifikace: Identita, dehumanizace a veřejný prostor.
Znakový jazyk Znakovaná čeština
VY_32_INOVACE_ZE7-09 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
ÚVOD - ETIKETA Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Poměr v základním tvaru.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_16_FUNKCNI_STYLY Název materiálu:
Styl prostěsdělovací Jde o oblast běžné každodenní komunikace v rodině, na pracovišti, mezi přáteli. Produktor navazuje kontakt s příjemcem,podává mu informace.
2. ROČNÍK KONFERENCE K RODINNÉ POLITICE MĚSTA OLOMOUCE,
Název školy: Základní škola Brandýs nad Labem – Stará Boleslav, Školní 291 Autor: Mgr. Olga Slováková Název materiálu: VY_32_SPOLEČENSKÉ_CHOVÁNÍ Výchova.
Pravidla slušného chování
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Pavla Balejová Název materiálu: VY_12_INOVACE_ČJS.2.Bal.25_Zasady_spolecenskeho_chovani.
Etické kodexy v praxi Pavel Seknička.
Závaznost ÚPD pro orgány státní správy lesa
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí
STÁTNÍ SYMBOLY 1) 2) 3).
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kontakt dětí v PP s původní rodinou
SPOLEČENSKÉ CHOVÁNÍ U STOLU
HNĚV.
Etické kodexy v praxi Pavel Seknička.
Poměr v základním tvaru.
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb.
Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov
ŠKOLNÍ ŘÁD JAKO ŽÁCI ČTVRTÉHO ROČNÍKU BYCHOM UŽ MĚLI VĚDĚT , JAK SE VE ŠKOLE A MIMO ŠKOLU CHOVAT ZOPAKUJEME SI ZÁSADY SPRÁVNÉHO CHOVÁNÍ.
Rezervy x rezervní fond
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Transkript prezentace:

SPOLEČENSKÁ ETIKETA

žena starší osoba společensky významnější osoba ZÁSADY PŘEDNSOTI žena starší osoba společensky významnější osoba

PŘEDSTAVOVÁNÍ způsob podání ruky vzdálenost (osobní zóna) mimika obličeje kdo komu představuje

SPECIFIKA PŘEDSTAVOVÁNÍ významnost pozice národní zvyky společenské akce

JAZYKOVÉ PROSTŘEDKY spisovná čeština oslovení - vocativ (pátý pád) zakázané výrazy „tabu“ témata

vstup do budovy vstup do restaurace vstup do společenského zařízení PŘEDNOSTI vstup do budovy vstup do restaurace vstup do společenského zařízení

V PRAXI Společensky významnější podává ruku jako první, usedá jako první, vstoupí do dveří jako první. Muž nikdy nenechá ženu zvedat spadlý předmět.

VSTUP DO BUDOVY přednost mají osoby vycházející před vcházejícími, přičemž mohou nastat výjimky, vchází-li např.: významná osoba invalidní osoba ženy a starší muži. Do budovy vchází a z budovy vychází první žena, muž otevírá a přidržuje dveře.

VSTUP DO MÍSTNOSTI porady, konference, jednání) vstupuje do místnosti jako první osoba společensky starší do kavárny, restaurace, hotelu nebo jiných veřejných místností vstupují muži v pořadí podle společenské přednosti Je-li ve společnosti muž se ženou, vstupuje první muž před ženou

PRAVIDLO PRAVÉ RUKY jdou-li společně muž a žena, správně má chodit žena po pravici muže jsou situace, kdy je jejich užití pro společensky významnější osobu horší nebo dokonce i nebezpečnější důvodem pro výjimku je případ, kdyby vedle muže vpravo sedící partnerka byla na konci řady nebo v případě, kdyby jejím dalším sousedem byla nedůvěryhodná či nějak podivná osoba

SCHODIŠTĚ Společenská pravidla mají leckdy svůj původ v potřebě zajistit významnějším osobám pocit bezpečí. Proto jde do schodů i ze schodů muž vždy níž, aby mohl poskytnout ženě nebo staršímu oporu.

BEZPEČNOST PŘEDEVŠÍM!