Zařízení umýváren nádobí Předmět: Hotelový a restaurační provoz Ročník: 1. čtyřletého maturitního oboru Gastronomie Autor: Mgr. Olga Hrabalová Zařízení umýváren nádobí Anotace: Prezentace popisuje vybavení umýváren nádobí v gastronomických provozovnách. Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Klíčová slova: ohřívače vody, džezy, myčky skříňové, myčky průběžné Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 42 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_HR1_12
Zařízení umýváren nádobí
Umývárny nádobí rozlišujeme na: umývárny stolního (bílého) nádobí umývárny kuchyňského (černého) nádobí
Ohřívače vody Základní podmínkou provozu umýváren je dostatečné množství studené i teplé vody. K přípravě teplé vody se využívají : zásobníkové ohřívače (boilery), v několika kapacitních velikostech průtokové (karmy) – mohou být plynové nebo elektrické centrální rozvodny teplé vody (kotelny)
Obrázek č. 1
Dřezy na mytí nádobí slouží k ručnímu mytí nádobí nebo předmytí před myčkou z hygienických důvodů se nesmějí používat k jiným účelům vyrábějí se z chromniklové oceli
Používají se dřezy různých velikostí a provedení: jednodílné, dvoudílné, třídílné s odkapávací plochou s pracovní deskou se zabudovaným drtičem odpadků
Obrázek č. 2
Obrázek č. 3
Obrázek č. 4
Obrázek č. 5
Mycí stroje na mytí nádobí teplota vody je vyšší než 80° C nádobí je umyto - sterilováno (horkou párou) - současně vyhřáté - oschne vlastní teplotou myčky skříňové myčky průběžné
Obrázek č. 6
Obrázek č. 7
Obrázek č. 8
Mycí stroje na mytí černého nádobí jsou speciálně konstruované pro tento účel vyšší tlak horké vody
Obrázek č. 9
Mycí stroje na mytí skla jsou: ruční - sklenice se nasazují na trysky nebo kartáče, kterými protéká voda, současně je sklo oplachováno a omýváno z vnější strany automatické - jako myčky na nádobí
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Literatura: Cón, F. Zařízení provozoven v kostce. 1. vyd. Úvaly: Ratio, [1997]. 125 s. Obrázky: č. 1- 9 archiv školy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.