Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výstupní zařízení počítače - skener

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výstupní zařízení počítače - skener"— Transkript prezentace:

1 Výstupní zařízení počítače - skener
Předmět: Práce s počítačem Ročník: 1. Autor: Mojmír Možný Výstupní zařízení počítače - skener Anotace: Digitální materiál charakterizující pojem skener. Vysvětlující pojmy barevná hloubka a rozlišení obrazu. Je popsán skener ruční a stolní a jejich použití. Klíčová slova: ruční skener stolní skener barevná hloubka rozlišení obrazu čtečka čárových kódů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mojmír Možný Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

2 Digitální učební pomůcka
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 31 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_HSD1_16

3 skener Skener je zařízení, které slouží ke snímání obrázků a textů do počítače. Pracuje na principu digitalizace obrazu. Převádí obrázky a texty do elektronické podoby. Princip skeneru Světelný paprsek se odráží od snímaného obrazu, odražený paprsek dopadá do snímače Snímač převede paprsek na digitální signál. Signál je uložen do počítače jako soubor

4 Druhy skenerů Čtečky čárových kódů
Využívají laserového paprsku nebo laserové diody. Mohou být ruční (tzv. „pistole“), nebo zabudované v nějakém zařízení – pokladnách Ruční Skenerem se ručně přejíždí po snímané předloze. Je nutné přesné ovládání Nevýhodou je nízká kvalita nasnímaného obrazu, způsoben nízkým rozlišením snímače Používá se tam, kde je třeba rychle snímat malé plochy, nebo pokud nelze umístit předlohu do stolního skeneru. V současnosti málo používaný.

5 Druhy skenerů Stolní Předloha se pokládá na sklo
Pod sklem projíždí snímací rameno Na snímacím rameni je umístěn silný světelný zdroj Světelný paprsek ze zdroje dopadá na snímanou předlohu Nevýhodou je snímání jen relativně tenkých předloh. Dražší modely snímají pomocí nástavců také diapozitivy a negativy.

6 Stolní skener Obr 1

7 Stolní skener Obr. 2

8 Parametry skeneru Barevná hloubka
Udává množství odstínů barev, které je schopen skener nasnímat. Rozlišení obrazu Udává se v DPI - počet tiskových bodů na palec, znamená jemnost snímacího rastru. Čím je rozlišení vyšší, tím je větší datová velikost uloženého souboru Současná rozlišení činí 1200 – 5900 DPI.

9 OCR OCR - optické rozpoznávání znaků
Z anglického Optical Character Recognition Metoda, která pomocí skeneru umožňuje digitalizaci tištěných textů. S texty lze pak pracovat jako s normálním počítačovým textem. Počítačový program převádí obraz buď automaticky nebo se musí naučit rozpoznávat znaky. Převedený text je třeba podrobit důkladné korektuře.

10 Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Použité zdroje Zůna, Pavel: Informatika a výpočetní technika. Praha: Grada, s. Obr. 1 Ilustrace: archiv autora Obr. 2 Ilustrace: archiv autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Mojmír Možný Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.


Stáhnout ppt "Výstupní zařízení počítače - skener"

Podobné prezentace


Reklamy Google