Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní pojmy počítačové grafiky

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní pojmy počítačové grafiky"— Transkript prezentace:

1 Základní pojmy počítačové grafiky
Informatika Základní pojmy počítačové grafiky Obrázek: Žaneta Lažková 2012

2 PIXEL Pixel (čti „piksl“, picture element = obrazový prvek), je to bod obrázku. Obrázky složené z pixelů se nazývají bitmapové obrázky. Každý pixel má přiřazenou určitou barvu.

3 DPI DPI (angl. “Dot Per Inch“) znamená počet bodů na palec. 1“ = 2,5cm. DPI se používá hlavně ve spojitosti s tiskem či skenováním. U tiskáren udává hodnota DPI počet barevných teček nanesených vedle sebe na vzdálenost jednoho palce. (např. 600 DPI) U skenerů znamená DPI počet bodů nasnímaných z předlohy (obrázku) na vzdálenost 1 palce v řádku i sloupci. (např. DPI 1200 x 1200) Čím větší DPI, tím lepší skener. Každý nasnímaný bod se v počítači promění v jeden pixel!

4 DPI u tiskáren a skenerů
U skenerů lze hodnotu DPI ručně nastavit. U tiskáren závisí DPI na kvalitě použitého inkoustu.

5 Úkol: Vliv DPI na velikost obrázku
Jak se změní velikost obrázku, jestliže zvětším hodnotu DPI při skenování na dvojnásobek? Obrázek skenovaný s rozlišením 100 DPI velikost 2 KiB Obrázek skenovaný s rozlišením 200 DPI velikost 8 KiB Pokud při skenování zvětším hodnotu DPI na dvojnásobek (př. ze 100DPI na 200DPI, zvětší se teoretická velikost obrázku 4x (př. z 2KiB na 8KiB).

6 Barevná hloubka Veškerá data v počítači (obrázky, texty, hudba, video) jsou uložena v binární podobě jako kombinace jedniček a nul. Jedničce nebo nule se obecně říká bit. Barevná hloubka je číslo, udávající počet 0 a 1 (bitů) potřebných pro uložení barvy jednoho pixelu. Barvu pixelu můžeme uložit například pomocí 1, 4, 8, 16, 24, 32 bitů (nul a jedniček). Příklad: 24 bitová barevná hloubka = = =

7 Barevná hloubka a počet barev
Barevná hloubka přímo určuje maximální počet barev použitých k vytvoření obrázku. Čím větší barevná hloubka, tím kvalitnější může obrázek být. 1 bitová BH = 21 = 2 barvy (černá, bílá) 4 bitová BH = 24 = 16 barev 8 bitová BH = 28 = 256 barev 16 bitová BH = 216 = barev 24 bitová BH = 224 = barev

8 Vliv barevné hloubky na kvalitu obrázku
24b BH b BH b BH b BH

9 Konec prezentace Děkujeme za pozornost.


Stáhnout ppt "Základní pojmy počítačové grafiky"

Podobné prezentace


Reklamy Google