Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počítačová grafika scanner, snímání předloh

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počítačová grafika scanner, snímání předloh"— Transkript prezentace:

1 Počítačová grafika scanner, snímání předloh
IKT MS Office Počítačová grafika scanner, snímání předloh Ing. Bohuslava Vitekerová

2 Anotace Materiál se zabývá základními pojmy z oblasti počítačové grafiky, musí být doplněn výkladem. Umožňuje použití pro samostatnou práci. Je možné jej poskytnou nepřítomným žákům. Autor Ing. Bohuslava Vitekerová (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 26–41-M/01 Elektrotechni­ka 23-41-M/01 Strojírenství 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Scanner, snímání předloh, dělení scannerů, parametry scannerů. Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály Je součástí tématu Počítačová grafika

3 Scanner – úvod Skener je vstupní zařízení, které umožňuje převedení předlohy do počítače. Scanner snímá 2D nebo 3D předlohy a převádí je do digitální podoby (na číselnou hodnotu) pro další zpracování. K počítači nebo (pokladně) se připojuje kabelem nebo bezdrátově.

4 Scanner – dělení scannerů
Čtečky čárových kódů mohou být ruční (tzv. pistole) nebo zabudované (v pokladnách) jejich úkolem je rychle a bezchybně přečíst čárový kód a předat jeho obsah pokladně nebo počítači. Ruční scanner ručně se přejíždí po snímané předloze v současné době se téměř nevyužívá.

5 Scanner – dělení scannerů
Stolní (deskové) scannery jsou nejrozšířenější, používají se v kancelářích a v domácnostech předloha se pokládá na sklo, pod nímž projíždí strojově ovládané snímací rameno. Multifunkční zařízení používá se pro tisk, skenování a kopírování, někdy slouží i jako fax pro odesílání barevných obrázků.

6 Scanner – dělení scannerů
Bubnový scanner předloha je nalepena na rotujícím válci a je snímána paprskem pro snímání velkých předloh. Filmový scanner slouží pro snímání jednotlivých políček filmu mají profesionální využití.

7 Důležité parametry scannerů
Barevná hloubka výstupu udává množství odstínů barev, které je scanner schopen nasnímat u současných přístrojů dosahuje barevná hloubka nejčastěji 48 bitů (16 bitů na kanál) tj. cca 281 bilionů odstínů. Pozn. Dříve obvyklou barevnou hloubkou bylo 24 bitů (tj.8 bitů na každý barevný kanál), což znamená možnost záznamu v cca 16,7 milionů odstínů, bohatě dostačujících pro věrné zobrazení (lidské oko dokáže rozeznat v každý moment jen statisíce barevných odstínů).

8 Důležité parametry scannerů
Rozlišení scanneru počet bodů na palec, které dokáže scanner rozlišit (např x 2400 dpi. Maximální velikost snímané předlohy Liší se podle typu scanneru, (např. A4, A3). Denzita (hustota) parametr hodnotící schopnost rozeznat tmavé plochy s jemnou kresbou. Tam kde scannery s vysokou hodnotou denzity ještě sejmou kresbu, levné scannery s nízkou hodnotou denzity sejmou jen jednolitou černou plochu.

9 Důležité parametry scannerů
Výrobci scannerů udávají další důležité vlastnosti: Rychlost skenování (např. 15 stránek/min.). Vylepšení kvality obrazu (např. redukce zrnění, rozostření). Snadné skenování (např. náhled miniatur při skenování, skenování do souboru JPEG, skenování do PDF souboru, příloha u).

10 Důležité parametry scannerů
Softwarové zabezpečení – program, pomocí něhož scanner ovládáme. Kompatibilita TWAIN/WIA – univerzální rozhraní, přes které můžeme skenovat do libovolného programu (grafického editoru nebo textového editoru). Připojený software OCR pro rozpoznání textu.

11 Postup při skenování Po prvním připojení skeneru je třeba nainstalovat příslušný software. Vložit obrázek do skeneru. Zobrazit náhled obsahu skeneru. Vybrat oblast, kterou chcete skenovat. Nastavit parametry (barevná hloubka, rozlišení – standardně 200 dpi, pokud chcete obrázek zvětšovat, pak větší, max dpi).

12 Postup při skenování Při skenování lesklých časopisů je třeba potlačit moaré (rušivé body, které se objeví po odrazu světla od lesklé předlohy). Vlastní skenování, které může trvat i několik minut (podle velikosti obrázku, nastaveného rozlišení a rychlosti přenosu dat do počítače). Ukončit program pro skenování a naskenovaný obrázek uložit do souboru.

13 Procvičování učiva Jaký je význam scannerů v počítačové grafice?
Snímá grafické předlohy a převádí je do digitální podoby, takže můžeme nasnímat např. fotografii a upravit ji v grafickém programu. Jaké scannery se používají nejčastěji? Stolní (deskové) nebo multifunkční scannery. Jaké jsou nejdůležitější parametry scannerů? Rozlišení, barevná hloubka, rychlost scannování.

14 Použité zdroje Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné z: ING. ROUBAL, Pavel. Počítačová grafika pro úplné začátečníky. Brno: Computer Press, ISBN Byly použity kliparty MS Office v rámci smlouvy Campus 3.


Stáhnout ppt "Počítačová grafika scanner, snímání předloh"

Podobné prezentace


Reklamy Google