Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Bohuslava Vitekerová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Bohuslava Vitekerová"— Transkript prezentace:

1 Ing. Bohuslava Vitekerová
IKT MS Office Počítačová grafika Programy a nástroje pro práci s rastrovou grafikou 1 Ing. Bohuslava Vitekerová

2 Anotace Materiál se zabývá základními pojmy z oblasti počítačové grafiky, musí být doplněn výkladem. Umožňuje použití pro samostatnou práci. Je možné jej poskytnou nepřítomným žákům. Autor Ing. Bohuslava Vitekerová (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 26–41-M/01 Elektrotechni­ka 23-41-M/01 Strojírenství 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Programy pro práci s rastrovou grafikou, Gimp. Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály Je součástí tématu Počítačová grafika

3 rastrová grafika V rastrové grafice je obrázek popsán pomocí jednotlivých bodů - pixelů. Pixely jsou uspořádány do mřížky, každý bod má určenou přesnou polohu a barvu. Kvalitu obrázku určuje především rozlišení a barevná hloubka. Čím větší je rozlišení a barevná hloubka, tím větší je kvalita obrázku, ale také větší datová velikost. Výhody : Snadné a věrné uchování obrázků. Lze použít rozsáhlou škálu efektů. Nevýhody: Značná velikost souboru. Změna velikosti vede ke zhoršení kvality snímku.

4 Software pro rastrovou grafiku
Software pro rastrovou grafiku je určen pro úpravu fotek a rastrových obrázků. Rastrové obrázky bývají v různých formátech: GIF, PNG, JPEG, TIFF, BMP, nejčastějšími formáty jsou JPEG a PNG. Existuje celá řada programů pro rastrovou grafiku, každý program je určen k něčemu trochu jinému, díky svým jedinečným vlastnostem. Pro prohlížení obrázků se používají tzv. prohlížeče obrázků, pro správu obrázků a vytváření kolekcí existuje celá řada editorů, které mohou být placené nebo zdarma.

5 Software pro rastrovou grafiku
Placené programy pro bitmapovou grafiku - editory: Corel PhotoPaint Zoner Photo Studio Adobe PhotoShop Irfanview - komerčný, zdarma pro nekomerční účely, např. vzdělávací …a mnoho dalších Programy zdarma: Google Picasa Gimp Programy dodávané s MS Windows: Malování, Prohlížeč obrázků a faxů.

6 Software pro rastrovou grafiku
Corel Paint Shop je jeden z nejoblíbenějších a nejznámějších grafických programů, který získal mnoho ocenění na poli grafického zpracování. Adobe Photoshop umožňuje vytvářet efektivní obrázky. Uživatelé jej ocení nejen při úpravě fotografií, ale také při tvorbě zcela nových obrázků. Zoner Photo Studio - oblíbený český program - nabízí většinu funkcí, které uživatelé potřebují k prohlížení a editaci fotografií.

7 Software pro rastrovou grafiku
Irfan View obsahuje funkce potřebné pro správu obrázkových souborů. Podporuje nejen mnoho grafických formátů, ale také zvukových souborů, přehrávání CD a další funkce. Gimp je grafický editor sloužící ke tvorbě a úpravě bitmapových obrázků. Program je k dispozici zdarma pod licencí GNU GPL. Google Picasa je prohlížeč, editor a správce fotografií. Prohlížeč obrázků a faxů slouží k prohlížení obrázků a k jejich základním úpravám v OS Windows. Možnosti editace obrázků pomocí tohoto programu jsou omezené.

8 Software pro rastrovou grafiku
Okno programu Zoner Photo Studio

9 Software pro rastrovou grafiku
Okna programu Gimp

10 Software pro rastrovou grafiku
Který z výše uvedeného software jste se již použili a k jakému účelu? Setkali jste se z jiným než zde uvedeným softwarem pro rastrovou grafiku? Zjistěte, které programy pro rastrovou grafiku máte k dispozici na školním počítači. Gimp, Zoner Photo Studio, Irfan

11 Software pro rastrovou grafiku
Pro výukové účely se seznámíme s programem Gimp, který je k dispozici zdarma pod licencí GNU GPL. Co je to licence GNU GPL? GNU General Public License, GNU GPL (česky „všeobecná veřejná licence GNU“) je licence pro volné používání software. Nabyvatel licence, který akceptuje její podmínky, získává právo modifikovat dílo, kopírovat ho a dál rozšiřovat toto dílo i jakoukoli odvozenou verzi.

12 Použité zdroje Wikipedie [online] [cit ]. Dostupné z: ING. ROUBAL, Pavel. Počítačová grafika pro úplné začátečníky. Brno: Computer Press, ISBN Využití programu Gimp Využití programu Zoner Photo Studio


Stáhnout ppt "Ing. Bohuslava Vitekerová"

Podobné prezentace


Reklamy Google