Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Ing. Bohuslava Vitekerová

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Ing. Bohuslava Vitekerová"— Transkript prezentace:

1 Ing. Bohuslava Vitekerová
IKT MS Office Počítačová grafika Programy a nástroje pro práci s rastrovou grafikou 2 Ing. Bohuslava Vitekerová

2 Anotace Materiál se zabývá základními pojmy z oblasti počítačové grafiky, musí být doplněn výkladem. Umožňuje použití pro samostatnou práci. Je možné jej poskytnou nepřítomným žákům. Autor Ing. Bohuslava Vitekerová (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 26–41-M/01 Elektrotechni­ka 23-41-M/01 Strojírenství 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Gimp, hlavní okna Gimpu, panel nástrojů, okno obrázků, dialogy, otevření souboru Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály Je součástí tématu Počítačová grafika

3 Gimp – hlavní okna Panel nástrojů a dialog Volby nástrojů Okno obrázku
Dialog Vrstvy ©Vitekerová

4 Gimp – hlavní okna Základní prostření Gimpu tvoří tři okna:
Panel nástrojů, ke kterému je ve spodní části připojen (přidokován) dialog Volby nástrojů Okno obrázku - každý obrázek se zobrazuje v samostatném okně, lze otevřít mnoho obrázků současně. Dialog Vrstvy - zobrazuje strukturu vrstev aktivního obrázku a umožňuje s vrstvami manipulovat. Nejjednodušší úpravy obrázků se bez práce s vrstvami obejdou, ale pro náročnější práci je tento dialog nepostradatelný.

5 Gimp – panel nástrojů Nabídka Panelu nástrojů Ikony nástrojů
Barva popředí a pozadí

6 Gimp – nabídka panelu nástrojů
Panel nástrojů - obsahuje příkazy, z nichž některé nejsou dostupné z nabídek obrázků. Ikony nástrojů - jsou tlačítky pro aktivaci nástrojů, které slouží k nejrůznějším účelům: výběru částí obrázku, malování, transformacím a mnoha dalším. Barva popředí a pozadí - kliknutím na jednu z barevných ploch se otevře dialog pro výběr barvy, kliknutím na zahnutou oboustrannou šipku se obě barvy vzájemně prohodí. Kliknutím na černobílou ikonku vlevo dole se barva pozadí nastaví na bílou a barva popředí na černou, tedy na výchozí hodnoty.

7 Gimp – okno obrázku 1 2 11 3 4 10 5 6 7 9 8

8 Gimp – okno obrázku V okně obrázku se běžně nacházejí následující prvky: Záhlaví okna Nabídka obrázku Tlačítko nabídky - kliknutím na toto tlačítko se otevře nabídka obrázku, seřazená do sloupce místo do vodorovné řady Pravítko - pravítka jsou umístěna nalevo a nad obrázkem a zobrazují souřadnice obrázku. Pozn. Pravítka slouží také k vytváření vodítek. Pokud na pravítko kliknete a potáhnete myší do obrázku, vytvoří se vodítko, které lze použít k přesnému umisťování objektů v obrázku. Vodítka lze přesouvat kliknutím a tažením. Odstranit je lze přetažením mimo obrázek.

9 Gimp – okno obrázku Přepínač rychlé masky - zapíná a vypíná režim rychlé masky. Nabídka jednotek – lze používat palce, centimetry nebo jiné jednotky. Nabídka zvětšení - pro přibližování a oddalování obrázku. Stavová oblast - informuje o tom, jaká část obrázku je právě aktivní a kolik obrázek spotřebovává paměti.

10 Gimp – okno obrázku Navigační kříž – po kliknutí a podržení tlačítko myši se objeví miniatura obrázku s orámovanou oblastí, která je v okně obrázku právě zobrazena. Tažením myši se stále stlačeným tlačítkem můžete zobrazenou oblast přesouvat. Pohled na obrázek - nejdůležitější část okna obrázku. Přepínač změny velikosti obrázku: Je-li toto tlačítko zmáčknuto, změní se při změně velikosti okna i velikost pohledu na obrázek (jeho přiblížení, zoom).

11 Gimp – otevírání souborů
Existuje několik možností, jak v Gimpu otevřít soubor s obrázkem, např.: Soubor – Otevřít … Kliknout na obrázek a přetáhnout jej na panel nástrojů Gimpu Kliknout na obrázek a přetáhnout jej na ikonu Gimpu

12 Gimp – ukládání souborů
Formát XCF je nativní formát Gimpu, který ukládá všechny informace o obrázku. Je vhodný zejména pro ukládání během práce nebo pro obrázky, které budou v budoucnu dále upravovány. Většina ostatních programů ale neumí soubory XCF otevřít, proto je vhodné po dokončení práce obrázek uložit v některém rozšířenějším formátu, např. JPEG, PNG, TIFF a podobně.

13 Gimp – cvičení Obrázek z tohoto snímku s názvem Moře otevřete v Gimpu.

14 Gimp – cvičení Z otevřeného obrázku zjistěte: Co obsahuje Záhlaví okna
Projděte jednotlivé položky v Nabídce obrázku a seznamte se s jejich obsahem. Zobrazte Tlačítko nabídky Vytvořte na obrázku vodítka Zjistěte, co obsahuje Nabídka jednotek a Nabídka zvětšení

15 Gimp – řešení 1. Záhlaví okna obsahuje název obrázku a jeho velikost.
3. Tlačítko nabídky 4. Vodítka

16 Gimp – řešení Nabídka jednotek Nabídka zvětšení

17 Použité zdroje GNU Image Manipulation Program [online] [cit ]. Dostupné z: gimp-concepts-usage.html GNU Image Manipulation Program [online] [cit ]. Dostupné z: gimp-concepts-image-window.html Využití programu GIMP


Stáhnout ppt "Ing. Bohuslava Vitekerová"

Podobné prezentace


Reklamy Google