Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Excel export a import dat. Import dat z webu.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Excel export a import dat. Import dat z webu."— Transkript prezentace:

1 Excel export a import dat. Import dat z webu.
IKT MS Office Excel export a import dat. Import dat z webu. Ing. Bohuslava Vitekerová

2 Anotace Materiál objasňuje výraz export a import dat a zabývá se importem dat z webu do v MS Excel Musí být doplněn výkladem. Umožňuje použití pro samostatnou práci. Je možné jej poskytnou nepřítomným žákům. Autor Ing. Bohuslava Vitekerová (Autor) Jazyk Čeština Očekávaný výstup 26–41-M/01 Elektrotechni­ka 23-41-M/01 Strojírenství 65-42-M/01 Hotelnictví a cestovní ruch 53-41-M/01 Zdravotnický asistent Speciální vzdělávací potřeby - žádné - Klíčová slova Excel, export a import dat, externí data, import dat z webu. Druh učebního materiálu Prezentace Druh interaktivity Kombinované Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělávání odborné vzdělávání Typická věková skupina let Vazby na ostatní materiály Je součástí Excelu

3 Export a import dat Jedná se o způsob výměny dat mezi Excelem a jiným programem (jinou databází) nebo souborem uloženým na disku, flash disku nebo jiném externím zdroji. Při importu chceme vložit do tabulky Excelu data z jiného souboru nebo disku. Při exportu dat naopak ukládáme data v jiném formátu než je klasický formát souborů v Excelu.

4 Důležité zásady pro import dat
Data pro import musí mít vhodnou formu, např. údaje musí být pod sebou uspořádané do sloupců. Mezi jednotlivými údaji ve sloupcích musí být použity jednotné oddělovače. Oddělovačem může být tabulátor, středník, čárka apod. Oddělovače se nesmí směšovat. Importovaná data mají obvykle příponu txt, dbf, csv apod.

5 Načtení externích dat Data se načítají na kartě Data ve skupině Načíst externí data. V aplikaci Excel lze načíst data z následujících zdrojů: z aplikace Access z webu z textu z jiných zdrojů

6 Načtení externích dat z webu
Do Excelu lze načíst různé tabulky z Internetu, což je výhodné např. při sledování kurzů měn, sportovních výsledků apod. Výhodou tohoto importu je skutečnost, že data můžeme použít pro další práci s Excelem (např. pro výpočty) a můžeme je automaticky aktualizovat.

7 Načtení externích dat z webu
Na kartě Data ve skupině Načíst externí data zadejte volbu Z webu. Zobrazí se prohlížeč webových stránek. Do řádku adresa nahoře zadejte požadovanou adresu s tabulkou, kterou chcete načíst do Excelu - např.

8 Načtení externích dat z webu
Až se stránka kompletně načte, u každé tabulky bude zobrazena malá žlutá ikona se šipkou - tyto tabulky lze načíst do Excelu. Vyberte požadovanou tabulku klepnutím do žluté šipky - ikona se změní na zelenou "fajfku". Načtení dat provedete tlačítkem Importovat vpravo dole.

9 Načtení externích dat z webu

10 Načtení externích dat z webu
V dalším kroku se Excel zeptá, do jaké oblasti chcete data importovat. Můžete vybrat import do existujícího listu nebo na nový list.

11 Aktualizace načtených externích dat
Po vložení importované tabulky můžete data aktualizovat tak, že stiskněte v importované tabulce pravé tlačítko myši a vyberte volbu Obnovit.

12 Nastavení automatické aktualizace dat při otevírání souboru
Lze nastavit automatickou aktualizaci dat při otvírání souboru v Excelu. V tabulce opět klepněte pravým tlačítkem myši, zadejte Vlastnosti oblasti externích dat. Zde nastavte Aktualizovat data při otevření souboru.

13 Procvičování učiva Co je export a import dat?
Výměna dat mezi Excelem a jinými programy, při importu vkládáme data do tabulky Excelu, při exportu data ukládáme v jiném formátu. Jaké je nejvhodnější uspořádání dat pro import? Sloupcové uspořádání dat. Jaké znáte typy oddělovačů mezi jednotlivými údaji ve sloupcích? Oddělovačem může být tabulátor, středník, čárka apod. Oddělovače se nesmí směšovat.

14 Procvičování učiva Jakou příponu obvykle mívají importovaná data?
Importovaná data mají obvykle příponu txt, dbf, csv apod. Z jakých zdrojů lze načíst data v aplikaci Excel? Z aplikace Access, z webu, z textu, z jiných zdrojů. Co lze vložit načtením externích dat z webu a jaká je výhoda tohoto importu? Například tabulky sportovních výsledků, kurzy měn apod., jejich výhodou je automatická aktualizace.


Stáhnout ppt "Excel export a import dat. Import dat z webu."

Podobné prezentace


Reklamy Google