Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.6 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Práce se skenerem, skener Typ: DUM - kombinovaný Předmět:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.6 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Práce se skenerem, skener Typ: DUM - kombinovaný Předmět:"— Transkript prezentace:

1 Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.6 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Práce se skenerem, skener Typ: DUM - kombinovaný Předmět: ICT Ročník: 3. r. (6leté), 1. r. (4leté), ICTS Zpracováno v rámci projektu EU peníze školám CZ.1.07/1.5.00/34.0296 Zpracovatel: Miroslav Filipec Gymnázium, Třinec, příspěvková organizace Datum vytvoření: září 2013

2 Metodický list DUM nabízí přehlednou charakteristiku skenerů. Výklad je nutno doplnit praktickou zkouškou provedenou žákem na skeneru. Praktický popis užití jednotlivých skenerů se liší. Inovativnost je v prezentaci pomocí ICT. Doba využití: 15-40´ Učitel, ať zdůrazní, že kvalita výstupu ze skeneru je nesrovnatelná, řádově nižší, s použitím i kvalitního fotoaparátu na stativu, natož s mobilem.

3 Skener umožňuje převod „papírového“ obrázku do digitálního rastrového obrázku. Snímaná plocha je osvětlena a odražené světlo je zachyceno. Obr. 1

4 Scanner (skener) Skener patří mezi vstupní zařízení počítače Charakteristiky: Kvalita snímání - dpi - počet bodů na palec (2,54 cm) Barevná hloubka – nejčastěji 3x8=24 bitů, taky 3x16=48 bitů Rychlost snímání - čas potřebný k načtení jedné stránky Velikost snímané plochy (např.: A4, A3) Druhy skeneru čtečky čárových kódů (pokladny) ruční (i v myši) stolní (nejčastější) filmové (snímá políčka analog. filmu), 3D

5 Charakteristika skeneru v ceně asi Kč 2 000,- OCR je typ programu, který pomáhá převést text z rastrové grafiky do textového editoru.

6 Všeobecné pokyny k používání skeneru: 1.Předlohu vložte do správného rohu snímací plochy. Pokud možno, co nejrovněji s okraji. Pozdější narovnání rastrového obrázku je pracné. 2.Naskenujte náhled. 3.Vždy určete ořezem požadovanou část obrazu. Jinak je obraz zbytečně velký a práce s ním trvá počítači déle. 4.Nastavte rozlišení výsledného souboru. o Ujasněte si potřebnou velikost získavaného obrázku v pixelech, nebo v rozlišení DPI nebo pro tisk v cm. Jestli obrázek potřebujete pro monitor, pro tisk, pro studium detailů? 5.Určete adresář k uložení. 6.Určete formát výstupu (jpg, pdf, png, tif, tiff,…). 7.Někdy lze nastavit barevnou hloubku, čb, kontrast, jas. 8.Parametry výstupu lze uložit pro pozdější použití. 9.Výstupy prvních naskenovaných obrázků pečlivě analyzujte, proveďte korekce nastavení.

7 Skener HP Scanjet 4850 Značka pro levý horní roh předlohy Nástavec pro diapozitivy obr2., obr3., obr4.

8 Dialogové okno: Náhled (rychlé skenování před ořezem)

9 Ořez: Po nastavení parametrů použijte tlačítko Skenovat

10 Barevná hloubka Typ výstupního souboru

11 Parametry výstupu lze uložit pro pozdější (častější) použití

12 Úkol pro žáky: 1. Seznamte se prakticky se skenerem, který máte k dispozici. 2. Vyzkoušejte program typu OCR pro převod textu z rastrové předlohy do textového editoru. Konec

13 Obrázky: Obr. 1: 2013. Scanner. Wikipedia. [Online] 30. 1 2013. [Citace: 2. 9 2013.] http://cs.wikipedia.org/wiki/Scanner. http://cs.wikipedia.org/wiki/Scanner Obr2: archiv autora Obr3: archiv autora Obr4: archiv autora Zdroje: 2013. Scanner. Wikipedia. [Online] 30. 1 2013. [Citace: 2. 9 2013.] http://cs.wikipedia.org/wiki/Scanner.


Stáhnout ppt "Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_P4_1.6 Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě Práce se skenerem, skener Typ: DUM - kombinovaný Předmět:"

Podobné prezentace


Reklamy Google