Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Předmět: Suroviny Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká ŽIVOČIŠNÉ TUKY - MÁSLO Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s živočišnými tuky, výrobou másla a jejich použitím. Prezentace je určena přímo pro výuku a opakování. Je využitelná v odborném předmětu suroviny v oboru cukrář. Klíčová slova: Máslo, smetana, podmáslí, máselné zrno Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 43 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_C2SU_03
Máslo Je snadno stravitelné, nejpoužívanější Má vysokou BH, obsahuje vitamíny A a D Má příjemnou chuť, barvu a vůni Nevýhodou je krátká trvanlivost
Výroba másla: Základní surovinou je uzrálá smetana, buď sladká nebo zkysaná Máslo ze zakysané smetany je chutnější, trvanlivější Vyrábí se stloukáním upravené a uzrálé smetany v kontinuálních zmáselňovačích Vedlejší produkt je podmáslí Hotové máslo se tvaruje do hranolů obr. 1
Stloukání másla Je proces, při kterém se drobné tukové kapičky obsažené ve smetanové emulzi vzájemně mechanicky spojují ve větší celky v máselné zrno
Druhy másla: Čerstvé máslo Pomazánkové máslo Skladované máslo (zmrazené) obr. 2
Vady másla Vznikají nevhodnou surovinou Nedodržením správné technologie Nesprávným skladováním Muzeum z másla Betlém z másla
Použití másla: Nejdůležitější surovina v CV K výrobě krémů a náplní, těst, korpusů, jako pojivo obr. 3
Skladování másla: V čistých chladících a mrazících prostorách Bez přístupu vzduchu, pachů, slunečního záření Hliníkový obal, fólie obr. 4
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Bláha, L., Šrek, F. Suroviny pro učební obor Cukrář, Cukrářka. 2. vydání. Informatorium,1996. 216 s. ISBN 80-85427-86-9 Obr.1:[online].[ cit 2012-11-25]. Dostupné z: http://Microsoft.com Obr.2:[online].[ cit 2012-11-25]. Dostupné z:http://Microsoft.com Obr.3:[online].[ cit 2012-11-25]. Dostupné z www: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:NCI_butter.jpg Obr.4:[online].[ cit 2012-11-25]. Dostupné z: http://Microsoft.com Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dana Kopecká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.