Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
PODNIKÁNÍ ŽIVNOSTENSKÉ PODNIKÁNÍ OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI DRUŽSTVO.
Advertisements

ZDROJE FINANCOVÁNÍ MAJETKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu
Ekonomická, finanční, právní a insolvenční andragogika určená lektorům, poradcům a dalším účastníkům vzdělávání - cz.1.07/3.2.11/ Vzdělávací program:
Družstvo, státní podnik, konsorcium. Obsah výkladu 1.Družstvo 2.Státní podnik 3.Otázky a úkoly.
VY_32_INOVACE_LID_19 Ukončení pracovního poměru. Obsah Způsoby ukončení pracovního poměru Dohoda Výpověď Okamžité zrušení Zrušení ve zkušební lhůtě Uplynutí.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Komanditní společnost - osobní obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Obchodní společnosti Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
Příprava založení fiktivní firmy I Obchodní zákoník Dana Batelková Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
Základní znaky NO Účelová funkce a důvody založení: není založena za účelem zisku důvody založení: - dobročinná nebo charitativní činnost - podpora skupiny.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM Právní úprava podle zákona č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník, ve znění pozdějších předpisů doc. JUDr. Ludmila Lochmanová,
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Kapitálové OS – Společnost s ručením omezeným Ročník.
Společnost s ručením omezeným. Osnova výkladu e - SRO.cz Vše, co potřebujete vědět o s.r.o.
Základní charakteristika společnosti - Společnost, za jejíž dluhy ručí společníci společně a nerozdílně do výše, v níž nesplnili vkladové povinnosti podle.
Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Kapitálové OS – Akciová společnost Ročník / obor studia:II.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
Zajištění závazků 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Ing. Petr Bačík, Ph.D..  Pohledávky za upsaný vlastní kapitál  Stálá aktiva  dlouhodobý nehmotný majetek  dlouhodobý hmotný majetek  dlouhodobý.
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/ CZ.1.07/1.5.00/ Střední odborná škola elektrotechnická, Centrum odborné přípravy.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Iva Hůdová. Dostupné ze Školského portálu Karlovarského kraje materiál.
Osobníkapitálové Obchodní společnosti - veřejná obchodní společnost - komanditní společnost - společnost s ručením omezeným - akciová společnost.
Střední průmyslová škola a Střední odborná škola gastronomie a služeb, Most, příspěvková organizace DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_255_TÉMA_ Rezervy a fondy Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Daň z nabytí nemovitých věcí
BYTOVÉ SPOLUVLASTNICTVÍ vznik a zánik
Postup při zřizování obchodní společnosti
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Financování činnosti korporací
Pracovně právní vztahy
Pojem přeměna obchodní společnosti
ZMĚNA ZÁKLADNÍHO KAPITÁLU
Změny výše základního kapitálu
Spolupráce průvodce cestovního ruchu s cestovní kanceláří
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
Využití ICT pro rozvoj klíčových kompetencí CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
Cvičení 4 Právní formy podniku.
Název vzdělávacího materiálu
Ing. Veronika Dostálková MBA
Úvod do podnikových financí
Téma 9: Dlouhodobé financování investičního majetku
Financování činnosti korporací
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Jana Kadlecová Název materiálu:
Účtování obchodních společností- korporací
Vklad Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Daň z příjmů právnických osob
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Komanditní společnost
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Charakteristika ručení
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Základní znaky Jde o právnickou osobu ve formě družstva
Zdroje financování majetku - PASIVA
Název projektu: Moderní škola
Daň z nabytí nemovitých věcí – NV (340/2013 Sb.)
UPVK_2003 Podnikové hospodářství 1 podzim 2015
Podnik a podnikání Ing. Kateřina dušáková.
CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Malotřídní škola a některé specifické momenty personální agendy
Smlouvy = dohoda dvou či více stran o nějakém úkonu
OBCHODNÍ PRÁVO Občanská nauka 1. M
Družstvo CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o.
Celkový základ daně.
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

Vklad Obchodní zákoník definuje vklad jako peněžní prostředky nebo jiné penězi ocenitelné hodnoty, které se společník zavazuje vložit do základního kapitálu společnosti. Zákon o korporacích: Vkladem je peněžní vyjádření hodnoty předmětu vkladu do základního kapitálu obchodní korporace.

Vklad ve srovnání právních úprav Zákon o obchodních korporacích Obchodní zákoník používá termín vklad ve třech významech Věc, kterou se společník zavazuje vložit do OK Předmět vkladu vlastní předmět vkladu Závazek vložit předmět vkladu Vkladová povinnost vkladová povinnost splnění vkladové povinnosti Splacení v penězích (peněžitý vklad) veličina pro stanovení velikosti podílu Vnesení věci (nepeněžitý vklad)

Předmět vkladu peněžité vklady hmotné věci movité nepeněžité věci nemovité nehmotné věci

Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Nepřípustnost vkladů spočívajících v závazcích k provedení prací nebo poskytnutí služeb Musí být splaceny před zápisem výše základního kapitálu do obchodního rejstříku Hodnota uvedena ve společenské smlouvě, u kapitálových společností stanovena znaleckým posudkem, výjimky určuje zákon Povinnost doplnit hodnotu nepeněžitého vkladu Nepeněžitým vkladem nemůže být pohledávka vůči společnosti

Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů – nová úprava Obecná pravidla Ocenění nepeněžitého vkladu se uvede ve společenské smlouvě. Nepeněžitým vkladem nesmí být práce nebo služby. Předmětem vkladu do základního kapitálu kapitálových společností nesmí být pohledávka společníka za společností. Může být pouze smluvně započtena, smlouva musí být písemná a její návrh schvaluje valná hromada. Nepeněžitý vklad se do kapitálové společnosti vnese před jejím vznikem. Nepřejde-li na společnost vlastnické právo k nepeněžitému vkladu, který je vnesen, uhradí vkladatel jeho cenu v penězích. Pokud cena nepeněžitého vkladu nedosáhne v den, kdy k němu společnost nabyla vlastnické právo, výše emisního kursu uvedeného ve společenské smlouvě, doplatí vkladatel rozdíl v penězích.

Pravidla pro poskytování vkladů – nová úprava Pravidla platná pro jednotlivé společnosti vos vos Vkladovou povinnost splní společník podle spol. smlouvy, jinak v penězích bez zbytečného odkladu po vzniku své účasti na společnosti. Společenská smlouva může připustit, aby vkladová povinnost byla splněna se souhlasem všech společníků provedením prací nebo poskytnutím služeb. ks Komanditista splní vkladovou povinnost způsobem určeným společenskou smlouvou, jinak v penězích bez zbytečného odkladu po vzniku své účasti na společnosti.

Pravidla pro poskytování vkladů – nová úprava Společnost s ručením omezeným Minimální výše vkladu je 1 Kč, společenská smlouva může určit vyšší částku. Nepeněžitý vklad ocení znalec, kterého vybírají zakladatelé, popř. jednatel. Popis nepeněžitého vkladu, jeho ocenění a částka, která se započítává na emisní kurs, musí být uvedeny ve společenské smlouvě. Započítávaná částka nesmí být vyšší než ocenění uvedené v posudku znalce. Rozdíl mezi cenou nepeněžitého vkladu určenou podle posudku znalce a výší vkladu společníka tvoří emisní ážio.

Pravidla pro poskytování vkladů – nová úprava Akciová společnost Emisní kurs akcie nesmí být nižší než její jmenovitá hodnota, popř. účetní hodnota. EK = JH (ÚH) + EÁ Rozdíl mezi cenou nepeněžitého vkladu a JH (ÚH) akcií, které mají být vydány akcionáři, se považuje za emisní ážio. Cena nepeněžitého vkladu se určí na základě posudku zpracovaného znalcem. Znalce vybírají zakladatelé, jinak představenstvo.

Vklad při zakládání a vzniku společnosti Správce vkladu a jeho povinnosti Okamžik splacení vkladu Přechod vlastnického práva na společnost věci nemovité: předání prohlášení a nemovitosti správci vkladu okamžikem vzniku společnosti nemovité věci: vkladem do katastru věci movité: předání správci vkladu ostatní nepeněžité vklady: uzavření písemné smlouvy se správcem vkladu