František Ladislav Čelakovský

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Bedřich Smetana Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Advertisements

F. L. Čelakovský Český jazyk 2. stupeň VY_32_INOVACE__F. L. Čelakovský
Jakub Jan Ryba Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Sluneční soustava Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Název: JOSEF DOBROVSKÝ Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Český spisovatel, novinář,
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY Ohlas války a osvobození v české poezii Mgr. Ludmila.
VY_32_INOVACE_ČJ. 7.19_Jan Neruda, prezentace Název šablony : Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Zaměření VM :Jazyk a jazyková komunikace.
PROJEKT EU - PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Název projektuModerní škola Šablona III/2Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.18 Anotace: Prezentace se zaměřuje na středověkou českou literatury a dobu husitskou. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_08 Tematická.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.11 Název pro školu:
František Ladislav Čelakovský
František Ladislav Čelakovský
Antonín Dvořák Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
Ústní lidová slovesnost - folklór
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
Osobnosti národního obrození
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:SLOVANSKÁ VZÁJEMNOST Autor:Mgr.
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
ČESKÉ NÁRODNÍ OBROZENÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Johann Sebastian Bach Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Anotace Žák se seznámí s dílem Karla Čapka …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstupÚstně interpretuje dílo K. Čapka, písemně správně přiřazuje.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Karel Čapek.
Karel Havlíček Borovský
8. ročník Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství.
Ladislav Fikar  (29. června 1920 – 12. července 1975)
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:1. FÁZE NÁRODNÍ OBROZENÍ Autor:Mgr.
Karel Čapek.
František Ladislav Čelakovský Mgr. Ludmila Růžičková
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
NÁRODNÍ OBROZENÍ. NÁRODNÍ OBROZENÍ (poslední čtvrtina 18. století a 1. pol. 19. století) ● proces utváření novodobého českého národa ● vznik novodobé.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 31  Autor:
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE ZEYEROVA 3354, KROMĚŘÍŽ projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Divadelní scéna Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Osobnosti divadla Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 32  Autor:
České noviny Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 36.
Dušičky. Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 45 Autor:
Svatý Václav ROK V JEHO PROMĚNÁCH A SLAVNOSTECH. Rok v jeho proměnách a slavnostech – Sv. Václav Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se.
Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.
 Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“  Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT  Pořadové číslo: 26  Autor:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
„Smrt není zlá, co zlé je, to umírání je.”
SBĚRATELÉ LIDOVÉ SLOVESNOSTI Mgr. Michal Oblouk
1. Fáze Národního obrození
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Josef Jungmann Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Karel Hynek Mácha Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
TÉMA: NIKOLAJ VASILJEVIČ GOGOL AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ
VY_32_INOVACE_ČJ.7.B NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR. NIKOLA GRBAVČICOVÁ NÁZEV MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_ČJ.7.B.06_FRANTIŠEK LADISLAV.
VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana
projekt v rámci vzdělávacího programu
Rukopisy Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 35 Autor:
3. Fáze Národního obrození
Lidová kultura Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
František Ladislav Čelakovský Název projektu: OP VK
70.léta 18.století - pol. 19.století
Národní obrození Autor: Mgr. Martina Žondrová Datum: Únor 2012 Ročník:
Karel Jaromír Erben Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové.
Rok v jeho proměnách a slavnostech
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Božena Němcová Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
PŘÍRUČKA ČESKÝCH BÁSNÍKŮ, SPISOVATELŮ A HERCŮ
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Národní obrození Zdroje NO: Myšlenky osvícenství.
2. Fáze Národního obrození
Transkript prezentace:

František Ladislav Čelakovský Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo: 24 Autor: Machová Alena Ověření ve výuce: 8. třída Datum ověření: 28. 2. 2012

František Ladislav Čelakovský

Metodika: Žákům promítneme prezentaci, kterou lze doplnit vlastním výkladem. Z prezentace vybereme několik nejdůležitějších poznámek jako zápis. Pro kontrolu pozornosti žáků při výkladu je určen závěrečný test. Klíčová slova: ohlasová poezie, lidová slovesnost, Pražské noviny, kritik, redaktor, vychovatel.

František Ladislav Čelakovský Český básník, kritik a překladatel. Narodil se 7. března 1799 ve Strakonicích. Zemřel 5. srpna 1852 v Praze.

Obrázek č. 1

Životopis - studium: F. L. Čelakovský byl synem strakonického tesaře a na studia šel hlavně proto, že si otec přál, aby se stal knězem. Studoval na gymnázium v Českých Budějovicích a v Písku. Po jeho absolvování studoval filosofii v Praze, pro finanční problémy byl nucen přestoupit na lyceum v Českých Budějovicích odkud byl vyloučen (za četbu Husových děl, zakázaná Postila). Pokračoval pak ve studiu v Linci a v Praze. Již jako student se věnoval studiu slovanské lidové slovesnosti a slovanských a českých písní a přísloví.

Životopis: Živil se jako vychovatel a od roku 1834 jako redaktor Pražských novin. V roce 1835 byl jmenován suplujícím profesorem češtiny na pražské univerzitě. Vyhlídky na šťastnou budoucnost si sám zkazil, protože noviny otiskly kritiku ruského cara jako utlačovatele Poláků. Následovalo těžké období, které skončilo až nabídkou profesorského místa na katedře slavistiky v polské Vratislavy. V pozdějších letech se z milovníka života stával pedantský a rozmrzelý profesor.

Obrázek č. 2 – Socha F. L. Čelakovského ve Strakonicích

Zajímavosti: V mimořádných případech používal pseudonym: Marcián Hromotluk. Byl dvakrát ženatý, druhou manželkou se stala Bohuslava Rajská. Měl tři děti: Ladislav Josef Čelakovský Jaromír Čelakovský Marie Čelakovská

Dílo: Mudrosloví národu slovanského v příslovích (1852) lidová slovesnost; slovanské a české písně a přísloví. Slovanské národní písně (1822 – 1827) sborník lidové poezie. Ohlas písní ruských (1829) – básně o ruských bohatýrech, námětem jsou ruské středověké zpěvy (byliny). Ohlas písní českých (1839) – je lyričtější, hravější; sbírka vyjadřuje ráz českého lidového života, obraz venkovského lidu. Růže stolistá (1840) – sbírka milostné poezie. Padesátka z mé tobolky – satirická poezie, sbírka epigramů, nesměla vyjít tiskem.

Obrázek č. 3 Obrázek č. 4

Opakování: Jaký pseudonym F. L. Čelakovský používal? Čím měl být dle přání otce a jaký obor si nakonec raději zvolil? Vyjmenujte díla F. L. Čelakovského? V redakci kterých novin F. L. Čelakovský působil?

Řešení: Marcián Hromotluk Měl být knězem, ale raději se věnoval slovanské lidové slovesnosti. Mudrosloví národu slovanského v příslovích, Ohlas písní ruských, Ohlas písní českých, Růže stolistá, atd. Pražské noviny.

Zdroje: Literární výchova pro 2. stupeň základní školy. 1. vyd. Praha: SPN, 2001. ISBN 80-7235-026-9. VOLHEJNOVÁ, Veronika. Čeští spisovatelé. 3. vyd. Praha: Fragment, 2011. Odkaz. ISBN 978-80-253-1273-5. SOCHROVÁ, Marie. Literatura v kostce. 2. vyd. Praha: Fragment, 1996. ISBN 80-7200-052-7. LNĚNIČKOVÁ, Jitka. České země v době obrození. 1. vyd. Praha: Albatros, 1995. ISBN 80-00-00375-9.

Zdroje obrázků: http://www.google.cz/imgres?q=Franti%C5%A1ek+Ladislav+%C4%8Celakovsk%C3%BD&hl=cs&sa=X&biw=1366&bih=667&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=zQVqzLxheL1iFM:&imgrefurl=http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%25C5%25A1ek_Ladislav_%25C4%258Celakovsk%25C3%25BD&docid=oaax-yNe7PXe9M&imgurl=http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/de/Jan_Vil%2525C3%2525ADmek_-_Franti%2525C5%2525A1ek_Ladislav_%2525C4%25258Celakovsk%2525C3%2525BD.jpg/250px-Jan_Vil%2525C3%2525ADmek_-_Franti%2525C5%2525A1ek_Ladislav_%2525C4%25258Celakovsk%2525C3%2525BD.jpg&w=250&h=340&ei=NwJVUISzL43itQa8n4GoBA&zoom=1&iact=hc&vpx=179&vpy=152&dur=228&hovh=262&hovw=192&tx=109&ty=111&sig=102017272120240730438&page=1&tbnh=136&tbnw=110&start=0&ndsp=24&ved=1t:429,r:0,s:0,i:126 (Obrázek č. 1 – 28. 2. 2012) http://www.google.cz/imgres?q=Franti%C5%A1ek+Ladislav+%C4%8Celakovsk%C3%BD&start=144&hl=cs&sa=X&biw=1366&bih=667&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=0ey8kHgWwxnXcM:&imgrefurl=http://www.strakonice.eu/category/pamatky/sochy&docid=3sfikFkiMt5WqM&imgurl=http://www.strakonice.eu/sites/default/files/pamatky/IMG_4705b.jpg&w=260&h=260&ei=pANVUL-YDpHptQbNlIHADw&zoom=1&iact=hc&vpx=1117&vpy=200&dur=8&hovh=208&hovw=208&tx=134&ty=95&sig=102017272120240730438&page=6&tbnh=151&tbnw=153&ndsp=31&ved=1t:429,r:30,s:144,i:286 (Obrázek č. 2 – 28. 2. 2012)

Zdroje obrázků: http://www.google.cz/imgres?q=Franti%C5%A1ek+Ladislav+%C4%8Celakovsk%C3%BD&start=175&hl=cs&sa=X&biw=1366&bih=667&addh=36&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=VZIAqCyigR75hM:&imgrefurl=http://www.knihynainternetu.cz/knihkupectvi-a-nakladatelstvi/naucna-literatura/fakta-a-zahady/&docid=jvuKC24SvYbWZM&imgurl=http://knihynainternetu.cz/foto2/00562210598_.jpeg&w=329&h=480&ei=_wJVUI-lEInStAaFu4EY&zoom=1&iact=hc&vpx=501&vpy=204&dur=37&hovh=271&hovw=186&tx=63&ty=164&sig=102017272120240730438&page=7&tbnh=139&tbnw=95&ndsp=30&ved=1t:429,r:25,s:175,i:84 (obrázek č. 3 – 28. 2. 2012) http://www.google.cz/imgres?q=Franti%C5%A1ek+Ladislav+%C4%8Celakovsk%C3%BD&start=85&hl=cs&sa=X&biw=1366&bih=667&tbm=isch&prmd=imvns&tbnid=1xbX557Il-UI3M:&imgrefurl=http://www.bookfan.eu/autor/32843/Frantisek-Ladislav-Celakovsky&docid=hneFp03d9eS66M&imgurl=http://www.ztichlaklika.cz/_img_cache_eshop/12889604256074.upl_600_600.jpg&w=400&h=600&ei=9ARVUIjxGIfGswaJ3YDwBQ&zoom=1&iact=hc&vpx=413&vpy=255&dur=755&hovh=275&hovw=183&tx=107&ty=116&sig=102017272120240730438&page=4&tbnh=138&tbnw=92&ndsp=32&ved=1t:429,r:26,s:85,i:87 (Obrázek č. 4 – 28.2. 2012)