Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné."— Transkript prezentace:

1 Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

2 100 400300 200 100 400300 200 400 300 400 300 200 Poznej osobnost Pravda nebo lež Vysvětli … Přezdívky

3 Český básník, spisovatel, historik a archivář Sběratel ústní lidové slovesnosti (pohádek, říkadel a říkanek) Nejznámějším dílem je soubor třinácti balad. Karel Jaromír Erben

4 Český biolog, vědec a básník Popsal funkci a složení buňky. Jeho syn (Karel) byl český malíř. Jan Evangelista Purkyně

5 Karel Havlíček Borovský Český básník, novinář a politik Zakladatel české žurnalistiky a satiry, tvůrce epigramů V roce 1851 byl deportován do Brixenu, kde sepsal své dílo Tyrolské elegie.

6 Básník národního obrození, kritik a překladatel Napodobuje lidové básně a tvoří tzv. ohlasovou poezii. Autor básně Toman a lesní panna František Ladislav Čelakovský

7 Hudbu k písni, která se stala později českou národní hymnou, složil Josef Kajetán Tyl. NE, František Škroup

8 Základní kámen k postavení Národního divadla položil Josef Jungmann. NE, František Palacký

9 Dějiny české řeči a literatury bylo dílo Josefa Dobrovského sepsané v českém jazyce. Ne, bylo psáno německy.

10 Divadlo „Bouda“ založil roku 1790 vydavatel a novinář Václav Matěj Kramerius. Ne, založil nakladatelství Česká expedice.

11 Přelož do češtiny termín „germanizace“. poněmčování

12 Co to byla „Česká expedice“? Pražské nakladatelství, knihkupectví a antikvariát

13 Vysvětli, co bylo náplní práce tzv. „brusičů“. Brusiči vymýšleli nová česká slova. Chtěli z českého jazyka odstranit slova, která pocházela z němčiny.

14 Co v literární teorii znamená „bylina“? Ruský epický příběh popisující statečnost bohatýrů

15 Přezdívku „mistr balady“ si s naprostou jistotou zaslouží český básník … Karel Jaromír Erben

16 Nevěřil, že čeština jako jazyk přežije. Právě proto je tento český lingvista považován za největšího skeptika národního obrození. Josef Dobrovský

17 Velmi satiricky a kriticky líčil politickou situaci v českých zemích. Pro své kousavé články si vysloužil přezdívku „mistr satiry.“ Karel Havlíček Borovský

18 Podle autobiografického románu se Josefu Kajetánu Tylovi přezdívá … Miláček národa


Stáhnout ppt "Literární riskuj národní obrození Jarmila Karlovcová 8. třída Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jarmila Karlovcová. Dostupné."

Podobné prezentace


Reklamy Google