Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana"— Transkript prezentace:

1 VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: listopad 2011 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor: Český jazyk a literatura (literární výchova) Tematický okruh: Balada Téma: Žánr balada, představitelé

2 Balada

3 Balada – románsky ballare = tančit
je spjata s lidovou slovesností = lidová balada lyrickoepická báseň s rychlým spádem děje, končí tragicky počátky v Anglii a ve Skotsku vypráví o obyčejných lidských osudech postavy se dostanou do konfliktu, spáchají hrůzný čin a jsou potrestáni -> tragický konec vystupují v ní nadpřirozené bytosti a síly

4 Karel Jaromír Erben (1811 – 1870)
- český básník, sběratel a spisovatel lidových písní a pohádek, literární historik a překladatel - představitel romantismu - dílo: Kytice z pověstí národních České pohádky Prostonárodní české písně a říkadla [cit ]. Autor: Jan Vilímek Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na www:

5 František Ladislav Čelakovský (1799 – 1852)
- český básník a vědec - dílo: Ohlas písní českých (Toman a lesní panna) Ohlas písní ruských Četba: uč. str. 38 Toman a lesní panna [cit ]. Autor: Jan Vilímek Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na www:

6 Kytice z pověstí národních
1853 obsahuje 13 básní: Kytice Poklad Svatební košile Polednice – lidová balada Zlatý kolovrat - pohádka Štědrý den Holoubek Záhořovo lože - legenda Vodník - lidová balada Vrba Lilie Dceřina kletba Věštkyně - pověst Četba: Kytice

7 Jan Neruda (1834 – 1891) - český básník a novinář, člen
družiny májovců - dílo: Hřbitovní kvítí Knihy veršů Balady a romance Malostranské povídky Četba: Balady a romance [cit ]. Autor: Jan Vilímek Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na www:

8 Jaroslav Vrchlický (1853 – 1912)
- český spisovatel, básník, překladatel a dramatik - dílo: Okna v bouři Selské balady Noc na Karlštejně Četba: Selské balady cit ]. Autor: Jan Vilímek Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na www:

9 Viktor Dyk – (1877 – 1931) - český básník, prozaik,
dramatik, publicista a politik - představitel anarchistických buřičů - dílo: Milá sedmi loupežníků Krysař Četba: Milá sedmi loupežníků cit ]. Autor: Jan Vilímek Dostupný pod licencí Wikimedia Commons na www:

10 Přiřaď díla ke správnému autorovi
Malostranské povídky Selské balady Milá sedmi loupežníků Okna v bouři Máj České pohádky Knihy veršů Noc na Karlštejně Balady a romance Kytice z pověstí národních Krysař Hřbitovní kvítí Toman a lesní panna Viktor Dyk K. J. Erben Jan Neruda F. L. Čelakovský J. Vrchlický

11 Metodika Prezentace je zaměřena na téma balada. Můžete podle ní vést výklad tohoto žánru. Jsou zde uvedeny nejvýznamnější autoři balad včetně nejznámějších děl. Výklad může být rozdělen na hodiny (5 h) podle jednotlivých autorů, uvést informace o životě spisovatele a poté přečíst dílo a rozebrat se žáky. Desátý slide je určen pro zopakování děl a autorů, obsahuje chybu – dílo Máj tam vůbec nepatří, Ž by měli najít.

12 Použité zdroje: Obrázky jsou dostupné pod licencí Microsoft na Office
Použité zdroje: Obrázky jsou dostupné pod licencí Microsoft na Office.com


Stáhnout ppt "VY_12_INOVACE_C7.02 Autor: Mgr. Nováková Jana"

Podobné prezentace


Reklamy Google