5. Výkresy, druhy a formáty Technická dokumentace pro 1. ročník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Druhy technických výkresů Skládání a rozmnožování výkresů
Advertisements

Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Normalizace v technickém kreslení
TECHNICKÉ KRESLENÍ Autor: Luboš Šlechta Datum: Třída: 8 - 9
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Technické kreslení Měřítka zobrazení
Autor: Mgr. Libor Sovadina
Technická normalizace
Rozměry a úprava výkresových listů
VÝROBNÍ VÝKRESY.
Druhy čar Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Dostupné z Metodického portálu
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 16. Seznámení s postupem tvorby programu na CNC soustruhu HURCO Název.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Trávicí soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Alternátor – rozdělení, princip Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 14. Nepředepsané geometrické tolerance a všeobecné tolerance Název sady:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 3. Seznámení s programem Autodesk „Inventor“ – CAD Název sady: CNC.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 18. Výrobní výkres a jeho náležitosti Název sady: Technická dokumentace.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 7. Olemování řezby arabeskou Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III. Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 4. Ruční řezání závitů vnějších i vnitřních (kostka) Název sady: Tematické.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 17. Přírodní rezervace Název sady: Základy ekologie pro střední školy.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 3. Pomůcky a zásady kreslení Název sady: Technická dokumentace pro 1.
19. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.2
18. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.1
6. Pilování tvarových ploch
Název prezentace (DUMu): Voda
Název prezentace (DUMu): Půda
Název prezentace (DUMu): Buňky
2. Řešení konstrukcí čar a křivek Technická dokumentace pro 1. ročník
Název prezentace (DUMu): Alternátor – zapojení
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
20. Výroba konkrétního výrobku na CNC soustruhu HURCO č.3
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
Druhy čar Bogdan Nogol Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bogdan Nogol. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Měřítko a orientace výkresů
13. Přenášení motivu na materiál pomocí běloby a kopírovacího papíru
Technická grafika Normalizace.
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
18. Vroubkování na částech zbraně (spoušť, kohout, rybina)
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
2. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
7. Vypilování a slícování (čistič drážek)
18. Pascalův zákon, hydraulika
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Kreslení základních strojních součástí
Název prezentace (DUMu): Biologie člověka
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka III.
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Jaroslav Mudrák
Název prezentace (DUMu): Ohmův zákon
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 12. Pauzování
8. Ostatní chemické výpočty Obecná a anorganická chemie
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
13. Výroba kohoutu (Flobert)
SŠ-COPT Uherský Brod Ing. Zatloukal Martin
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek
16. Tolerování rozměrů na výkrese Technická dokumentace pro 1. ročník
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
Technická normalizace
Název prezentace (DUMu): Klasické zapalování
Technická dokumentace pro 1. ročník CZ.1.07./1.5.00/
17. Tolerance a drsnost na výkrese
Technická normalizace
Transkript prezentace:

5. Výkresy, druhy a formáty Technická dokumentace pro 1. ročník Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 5. Výkresy, druhy a formáty Název sady: Technická dokumentace pro 1. ročník Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 25.8.2012 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Konkrétně tato prezentace je zaměřena na výrobní výkresy. Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem „Technické výkresy, druhy a formáty“ je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak důležitá je technická dokumentace. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu technické kreslení na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na výrobní výkresy.

Technické výkresy, druhy a formáty Strojnické i stavební výkresy jsou různých velikostí, podle toho jak velké a složité součásti jsou zobrazovány. Rozhoduje také měřítko, v jakém jsou obrazy součástí na nich nakresleny. Velikost formátů stanovuje norma ČSN. Formáty jsou stanoveny podle řady A. Základním formátem je formát A0, který má plochu 1m2 a poměr stran a : b = √2. Výpočtem vychází obdélník o stranách 841 x 1189 mm. Půlením podél delší strany získáme formát A1 a dalším postupným půlením formát A2, A3 A4, A5 atd.

Formát A4, který je ve škole nejpoužívanější, má rozměry 210 x 297 mm Formát A4, který je ve škole nejpoužívanější, má rozměry 210 x 297 mm. Originál strojnického výkresu na pauzovacím papíře má několik rámečků. Na formáty kreslíme zpravidla na ležato mimo formát A4. V případě, kdy je nutno zobrazit součást, která je podstatně delší než širší, je vhodné použít prodloužený formát.

Technické výkresy dělíme : Náčrt - prováděný na libovolný formát zpravidla tužkou, který může být kreslen i od ruky bez měřítka. Originál – kreslený na pauzovací papír zpravidla tuší na normalizovaný formát. Výkres se archivuje a neskládá. Pořizují se z něj kopie. Výrobní kopie – je pořizována z originálu pomocí reprodukčních technik kopírováním nebo vykreslením na plotru při počítačovém zpracování výkresové dokumentace.

Originál na pauzovacím papíře

Výrobní kopie

Výkres do výroby

Příklad kopie výkresu

Kopie do výroby

Kontrolní otázky Jakou řadu formátů pro strojní výkresy používáme ? Co je základním formátem ve strojírenství a jaký má poměr stran ? Jakou plochu má základní formát ? Jaké rozměry má formát A4 ?