Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum:

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Strategické řízení školy s využitím sebehodnocení školy dle modelu CAF RNDr. Hana Žufanová.
Advertisements

MY JSME MŠ VYHLÍDKA J.K.Tyla
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
ANEB PROŽITEK Z POHYBU PSYCHOMOTORIKA. Psychomotorika Životní podmínky společnosti se mění Neustále vzrůstá životní tempo Jehož vedlejším produktem je.
Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov43 Autor Mgr. et Mgr. Jitka.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Mgr. Rostislav Navláčil Název prezentace (DUMu): 1. Vývoj a rozvoj člověka Název sady: Občanská nauka Ročník: 1.
K OMUNIKACE VERBÁLNÍ A NEVERBÁLNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Komunikace Že si nerozumíme, je normální. Že si porozumíme, je zázrak. neznámý autor Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Seznámit žáky s vývojovými fázemi člověka. Vysvětlit změny ve vývojových fázích mladšího školního věku a především změny v dospívání. Výukový materiál.
IX. Krajská konference k primární prevenci rizikového chování Prima třída PRIMA Gymnázium Ladislava Jaroše Holešov Mgr. Zdeněk Hrnčiřík.
Aktivačně – motivační vlastnosti osobnosti I. Část Potřeby.
Centra denních služeb. poskytují ambulantní služby osobám, které mají sníženou soběstačnost z důvodu věku, chronického onemocnění nebo zdravotního postižení,
Didaktika TV jako součást kinantropologie Kinantropologie = vědní obor, jehož předmětem zkoumání je lidská pohybová činnost ve všech souvislostech. Má.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Pedagogická psychologie. Názory na vymezení předmětu pedagogické psychologie Předmětem pedagogické psychologie je aplikace poznatků z obecné psychologie.
Psychologie osobnosti 1. Psychika, stavy, procesy a funkce 2. Osobnost a vývoj osobnosti.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc. Lucie Chojnová NÁZEV: VY_32_INOVACE_07_Význam a funkce rodiny TÉMA SADY: Občanská výchova.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_188_Charakterové vlastnosti osobnosti Název školy Masarykova střední škola zemědělská.
Raná péče. terénní, popřípadě ambulantní služba poskytovaná dítěti a rodičům dítěte ve věku do 7 let, které je zdravotně postižené, nebo jehož vývoj je.
Vztahy a pravidla soužití - škola. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport,
O SOBNOST ČLOVĚKA. Člověk se všemi jeho psychickými, biologickými a sociálními znaky společensky významná osoba Individuální jednota biologických, psychologických.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb Pedagogika a psychologie 3. ročník ŠKOLNÍ ZRALOST Mgr. Irena Kudláčková.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Pedagogická psychologie
Potřeby a pudy - aktivačně motivační vlastnosti
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Mentoring, co a jak? Václav Šneberger
Plánování ve školní tělesné výchově
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
Metody psychologie IV.část – Pomocné metody
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_05_09 sociální role
Informatorium školy mateřské J. A. Komenský 3.část
Postnatální období–předškolní věk
Podmínky výchovně vzdělávacího procesu ve školní TV
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Faktory ovlivňující poznávání osobnosti
KAP, 25. září 2017, Krajský úřad SK
UČENÍ.
Najdi jarní květinu, která se nachází jen jednou
City DUM_15.
Vztahově postojové vlastnosti osobnosti
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Jana Novotná Název materiálu:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
9. Heterogenní a homogenní skupiny
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 9_09
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Zpracovala: Ing. Lenka Hřibová
Životní cyklus.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor TEmatický celek
Digitální gramotnost Informatické myšlení
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM
Mgr. Kateřina Lojdová Teorie a metodika výchovy Lekce 6: Dítě v procesu socializace výchovy a vzdělávání Mgr. Kateřina Lojdová
phdr. Hana pazlarová, ph.d.
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu
Střední škola obchodně technická s. r. o.
Centra kolegiální podpory
Kondiční cvičení v tělocvičně Překážková dráha
Předškolní období - 3 až(6 – 7) let
Vztah k životnímu prostředí
Dopravní prostředky A jejich řidiči.
Člověk jako bytost bio psycho sociální
Vztahově postojové vlastnosti osobnosti
Transkript prezentace:

Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 8. 11. 2012 Sociální učení Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 8. 11. 2012

Sociální učení způsob, kterým se jedinec učí přizpůsobovat požadavkům svého společenského prostředí osvojuje si názory, postoje a hodnoty skupin a společnosti, ve které se vyvíjí

Učení nápodobou - imitací týká se vnějších forem vyskytuje se již u zvířat u člověka je to forma sociálního učení, která je nejstarší v historii společnosti i ve vývoji jednotlivce

zejména však od raného dětství při osvojování různých způsobů chování ve vztahu k druhým lidem - řeč, mimika, gestikulace, různé druhy jídla, zboží, ale i sport, práce - nápodobou přejímá i sympatie, antipatie

nápodoba je i při vzniku nikotinismu, alkoholismu atd. děti předškolního věku jsou velmi sugestibilní nápodoba pohybových dovedností vulgarismy – od vrstevníků, rodičů

Děti napodobují činnosti, gesta, postoje, které vidí u dospělého.

2. Učení ztotožněním – identifikací ztotožnění se s určitým modelem ( osoba, ke které mají kladný vztah; osoba, která mu imponuje) týká se vnitřních charakteristik osobnosti (názory, postoje, zásady i celé životní zaměření)

3. Učení přímým vedením slovní instrukce u malých dětí – oblékání, mytí a dále při učení nových pohybových dovedností

4. Učení pod vlivem poučování dítě je schopno chápat náš výklad (vysvětlení) a důvody, proč se má v určitých situacích určitým způsobem chovat poučení – emocionálně přitažlivé využít vlastních zkušeností (aby nedělalo bolest, ale radost)

Při poučování působíme na rozumovou stránku, ale i na city.

4. Sociální zpevňování posilování žádoucího chování dítěte výchovnou odměnou tlumení nežádoucího chování výchovným trestem odměny a tresty mají formativní vliv na osobnost

Pochvala posiluje žádoucí chování a dítě je pozitivně motivováno.

pochvala působí jako zpevnění, posílení, dítě si tím upevní jednání sociální odměna – různé formy pochvaly, projevy sympatie, lásky, uznání sociální trest – projev nesouhlasu, zamítnutí, citové zavržení, odepření projevů sympatie a lásky

6. Observační učení jedinec se může učit i tehdy, když se nachází v pozici pozorovatele nějaké akce založeno na pozorování druhých (tzn. modelů) a uplatňuje se zde zástupné zpevňování

Pokud je jedinec svědkem toho, že model je za své chování potrestán, pravděpodobně u sebe toho chování v budoucnu potlačí a naopak bude chtít napodobovat pozitivní chování.

7. Anticipační učení jednotlivci i sociální skupiny projevují očekávání, jak se bude jedinec chovat má vliv na utváření sebepojetí, způsobů chování ( pozitivní i negativní vliv ) dítě se postupně s očekáváním identifikuje a nepokouší se o změnu

„ Ty se to stejně nikdy nenaučíš, nic nedokážeš „ Ty se to stejně nikdy nenaučíš, nic nedokážeš.“ Postupně se může dítě s tímto očekáváním ztotožnit.

Zdroje a použitá literatura Vlastní fotografie autorky http://jindrichohradecky.denik.cz/galerie/foto.html?mm=jh_prechod_zebra_0423 http://www.prozeny.cz/magazin/deti-a-rodina/pubertak/2743-chvalit-hodne-nebo-malo http://www.prozeny.cz/magazin/deti-a-rodina/pubertak/uvodni-stranka?page=2 http://ona.idnes.cz/co-delat-kdyz-si-ucitel-zasedl-na-moje-dite-fiz-/deti.aspx?c=A110315_172409_deti_job

Matějček, Zdeněk. Sociální psychologie pro 4.ročník středních pedagogických škol. 1.vyd. Praha: SPN, 1988. 222 s. Gillernová, Ilona; Malotínová Miriam. Psychologie pro střední školy. 1. vyd. Praha: SPN, 1992. 89 s. Švingalová, Dana. Základy psychlogie. 2.vyd. Liberec: Technická univerzita, 1996. 136 s.