Rošty, rožně, grily, mikrovlnná zařízení

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Modul M6 Modernizace výukových metod při výuce odborných předmětů gastro a odborného výcviku autor Mgr. Alena Marková.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_514 Ročník: 2.
Mgr. Miroslava Malušková Gastronomie
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Vytápění Zdroje tepla-kotle. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo.
TECHNIKA PŘÍPRAVY MINUTEK Předmět: Technologie přípravy pokrmů pro obor Kuchař – číšník třetí ročník třetí ročník Klíčová slova: Klíčová slova: technika,
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o uzemním plynu, jeho těžbě, dopravě.
Rozdělení odbytových středisek
Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů - sporáky
Příprava pokrmů ze skopového masa
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úprava pokrmů z korýšů, měkkýšů a obojživelníků
Zařízení k uchování hotových pokrmů během výdeje
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kyselé a zásadité roztoky, pH stupnice
Převody čísel. soustav - opakování
Výstupní zařízení - plotr
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Telecí maso - charakteristika
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Světlo, optické zobrazení - opakování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Úprava hovězích plátků
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Škrábání brambor a kořenové zeleniny
Kuchyňské stroje na zpracování těsta a masa
Geometrická posloupnost - součet
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Výstupní zařízení - skener
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zvěřina – charakteristika masa
ZELENINA S VLASTNOSTMI OVOCE
Zařízení na tepelnou úpravu pokrmů- 2. část
Charakteristika a dělení drůbeže
Elektromagnetické vlnění
Prostory v provozovně společného stravování
Deratizace, dezinsekce a dezinfekce
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
Zařízení umýváren nádobí
Kuchyňské stroje na mechanické zpracování surovin
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zařízení na přepravu teplých pokrmů a nápojů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Příprava drůbeže vařením, dušením
Zařízení na pečení a smažení
Úprava výrobků před pečením 2
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Skopové maso - charakteristika
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Perníky - výrobky Předmět: Technologie Pekař
Vytápění Teplo.
Aritmetická posloupnost - součet
Vzdálenost bodu od přímky
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Transkript prezentace:

Rošty, rožně, grily, mikrovlnná zařízení Předmět: Hotelový a restaurační provoz Ročník: 1. čtyřletého maturitního oboru Gastronomie Autor: Mgr. Olga Hrabalová Rošty, rožně, grily, mikrovlnná zařízení Anotace: Prezentace popisuje rošty, rožně, grily a mikrovlnné trouby používané v gastronomických provozovnách. Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Klíčová slova: rošt, rožeň, kontaktní gril, lávové kameny, mikrovlnná trouba Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 42 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_HR1_16

rošty, rožně, Grily, mikrovlnná zařízení

Rošty a rožně slouží k opékání potravin přímým žárem jde o nejstarší způsob tepelné úpravy potravin

Rošt kovová mříž, na které jednotlivé porce opékáme zdroj tepla - dřevěné uhlí - elektřina - plyn - infračervené paprsky (elektřina je přeměňována v infračervené paprsky, které potravinu opékají)

Obrázek č. 1

Rožeň jehla na kterou potravinu napichujeme a která se otáčí nad zdrojem tepla zdroj tepla - dřevěné uhlí - elektrické s klasickým topným tělesem nebo s infračervenými paprsky - plynové otáčení rožně může být ruční nebo elektromotorkem

Kontaktní gril části : dvě zvlněné, rýhované nebo speciálně tvarované desky, potažené teflonem elektrická topná tělesa - vyhřívají desky termostat mezi plochy vkládáme potravinu, kterou sevřením mezi desky propékáme dobu pečení lze nastavit na časovém spínači

Salamandr je v podstatě trouba bez předních dvířek do zahřátého salamandru vkládáme hotové pokrmy před výdejem, aby nevychladly slouží i k zapékání pokrmů (toastů, pokrmů se sýrem,..)

Gril – rošt s lávovými kameny kombinace roštu i rožně rošt (rožeň) je nad lávovými kameny, které jsou vyhřívány ve vaně (elektřinou) pojízdné propan-butanem lávový kámen je přírodní materiál z vyhaslých sopek, který velice rychle absorbuje teplo

Mikrovlnné trouby elektrická energie je přeměňována ve vysokofrekvenční elektromagnetické vlnění, které v celé potravině rozkmitá molekuly vody tím dochází ke tření a k rychlému zvyšování teploty uvnitř potraviny jednodušší – rozmrazování, rychlé ohřátí, povaření víceúčelové – rozšířené o gril, teplovzdušnou troubu

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Literatura: Cón, F. Zařízení provozoven v kostce. 1. vyd. Úvaly: Ratio, [1997]. 125 s. Sedláčková, H. Technologie přípravy pokrmů 3.: učebnice pro střední odborná učiliště, učební obory kuchař-kuchařka, kuchař-číšník, číšník-servírka a pro hotelové školy. 2., upr. vyd. Praha: Fortuna, 2008. 87 s., [16] s. barev. obr. příl. ISBN 978-80-7373-032-1. Obrázky: č. 1 [online].[cit.2013-03-07] dostupné na www.office.microsoft.com Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.