Deratizace, dezinsekce a dezinfekce Předmět: Hotelový a restaurační provoz Ročník: 1. čtyřletého maturitního oboru Gastronomie Autor: Mgr. Olga Hrabalová Deratizace, dezinsekce a dezinfekce Anotace: Prezentace objasňuje odborné pojmy - deratizace, dezinsekce, dezinfekce a uvádí povinnosti provozovny společného stravování k zabezpečení hygieny. Prezentace slouží k výkladu nového učiva. Klíčová slova: deratizace, dezinsekce, dezinfekce Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 42 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_HR1_04
Deratizace, dezinsekce a dezinfekce Obrázek č. 1
Deratizace je činnost, kterou se provádí hubení škodlivých hlodavců (myší, potkanů, krys) Obrázek č. 2 Obrázek č. 3
provádí se pokládkou nástrah a sleduje se pravidelně úbytek zbylou nástrahu je třeba zlikvidovat a umístit nástrahu novou – čerstvou – a to pravidelně až do chvíle, kdy přestane ubývat o celé činnosti je nutné vést zápis ve speciálním formuláři Obrázek č. 4
Dezinsekce se zabývá hubením obtížného nebo škodlivého hmyzu (komáři, mouchy, moli, mravenci, štěnice, šváb obecný, rus domácí,…) Obrázek č. 5
likvidace se provádí chemicky – dotykové nebo požérové nástrahy, případně jako plyny a páry, lepové pasti Obrázek č. 6
Dezinfekce soubor opatření zneškodňující mikroorganismy (choroboplodné zárodky) Obrázek č. 7
provádí se fyzikálně (sterilizací, ultrafialovým a radiačním zářením), chemicky nebo kombinací obou postupů
- PSS je povinna průběžně provádět běžnou deratizaci, dezinsekci a dezinfekci jako součást čištění a běžných pracovních postupů - při zvýšeném výskytu, je PSS povinna zajistit speciální ochrannou deratizaci, dezinsekci a dezinfekci
Otázky k opakování 1. Čím se zabývá DERATIZACE? 2. Čím se zabývá DEZINFEKCE? A) hubením hmyzu B) hubením hlodavců C)hubením mikroorganismů A) hubením hmyzu B) hubením hlodavců C)hubením mikroorganismů
Otázky k opakování 3. Čím se zabývá DEZINSEKCE? A) hubením hmyzu 4. Kdy se provádí v PSS deratizace, dezinsekce a dezinfekce? A) hubením hmyzu B) hubením hlodavců C)hubením mikroorganismů A) provádí běžně B) neprovádí běžně C) jen při zvýšeném výskytu hlodavců, hmyzu a mikroorganismů
Správná odpověď 1 B 2 C 3 A 4 A
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Literatura: Sedláčková, H., Otoupal, P. Technologie přípravy pokrmů 1: učebnice pro střední odborná učiliště, učební obory kuchař-kuchařka, kuchař-číšník, číšník-servírka, a pro hotelové školy. 3., přeprac. vyd. Praha: Fortuna, 2004. 84 s., [8] s. barev. obr. příl. Učebnice. ISBN 80-7168-912-2. Obrázky: č. 1- 7 [online].[cit.2012-10-10] dostupné na www.office.microsoft.com Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Olga Hrabalová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.