Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2511 Škola: Základní škola, Česká Lípa, Školní 2520, p.o. Číslo klíčové aktivity: III/2 Sada: VY_32_INOVACE_VKZB1/16 Druh učebního materiálu: prezentace Cílová skupina: žáci 2. stupně základní školy Typická věková skupina: 12 až 15
Předmět: výchova ke zdraví Ročník: žáci 2. stupně Anotace: Tento učební materiál doplňuje učivo, přehledně seznamuje s danou tématikou. Žáci pracují na samostatných PC stanicích v učebně dle pokynů, vybraní žáci pracují s dotykovou tabulí. Klíčová slova: obiloviny, pšenice, zdraví, výživa Speciální vzdělávací potřeby: žádné Datum: srpen 2011 Autor: Kamila Bubáková Zdroje: Autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, pokud není uvedeno jinak, je Kamila Bubáková. Klipart www.office.microsoft.cz
Pšenice Žito Ječmen Proso Obiloviny Pšenice Žito Ječmen Proso
Obiloviny Neboli _ _ _ _ _ _ _ _ Jsou bohaté na sacharidy (55 – 78%) – škrob Zdroj vitamínů skupiny B a minerálních látek (hořčík, draslík, fosfor, železo) Zdroj vlákniny – zlepšuje zažívání a chrání střevní stěny
Přiřaď: Pšenice – klíčky, vločky Žito – perníkové těsto, obilná káva Ječmen – kroupy, krupky Oves – otruby Proso – neobsahuje lepek Kukuřice – energeticky vydatná, mouka Rýže – pro 1/3 obyvatel hlavní potravina jáhly Natural Slad chleba vločky Hladká mouka Maizena
Tajenka: _ _ _ _ _ _ _ je jednoletá obilnina, česky laskavec, pochází z Ameriky a znali ji již staří Inkové Hladká, hrubá Ovesné vločky s ovocem, oříšky Naklíčený ječmen k výrobě piva Dávají se do jelítek Krupicová Je velmi zdravá Tmavý chléb, perník je z
Pečivo, těstoviny, rýže . . Zdravé: Omezit: Koláče Caneloni Vločková kaše Rýžová kaše Houska Tortilla Croissant Vdolky Knedlíky Tmavý chléb Celozrnné pečivo Vánočka Müsli
Řešení: