Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ÚZEMNÍ ROZHODOVÁNÍ POSTUPY PŘI EXISTENCI RŮZNÝCH NÁSTROJŮ ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ A RŮZNÝCH TYPŮ ÚZEMÍ Ing. arch. Miriam Blažková ÚÚR Brno říjen 2006.
Advertisements

Uzavírání veřejnoprávních smluv
Novela zákona o dani z nemovitostí. 2 - novela zákona je účinná od podle původního návrhu mělo dojít ke zrušení daně z nemovitostí u zemědělských.
Stavební zákon po novele s účinností od
Regulační plán Regulační plán v řešené ploše stanoví -podrobné podmínky pro využití pozemků, -pro umístění a prostorové uspořádání staveb, -pro ochranu.
FRVŠ 1400/2010/F1/a Zkušebnictví a řízení jakosti staveb Proces 8 Užívání stavby.
Zákon č. 184/2006 o odnětí nebo omezení vlastnického práva k pozemku nebo ke stavbě (zákon o vyvlastnění) Zákon upravuje podmínky a)odnětí nebo omezení.
Odstraňování staveb, terénních úprav a zařízení
Nástroje územního plánování
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
Povodně 2010 Realizace převodu státních pozemků ze správy PF ČR do vlastnictví obcí nebo fyzických osob postižených povodněmi roku 2010, za účelem výstavby.
Opatření III.2.1 Obnova a rozvoj vesnic, občanské vybavení a služby Podopatření III Obnova a rozvoj vesnic Přerov, Hotel Fit Program rozvoje.
Přílohy související s podáním a realizací dotace z PRV Lipová, „Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje do venkovských.
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Problematika zavedení věcného břemene do KN
Ing. Martin MALÍŘ ředitel II. odboru ČBÚ Podzimní setkání těžařů ve dnech 5. – v hotelu Myslivna v Brně 1.
1 Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Evidence územně plánovací činnosti, ukládání a poskytování písemností Krajský úřad.
Proces pořizování územně plánovací dokumentace
Stavební uzávěry Krajský úřad Plzeňského kraje
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
dobu platnosti rozhodnutí, má-li být delší, než stanoví zákon.
1 Zadání územního plánu Zadání územního plánu Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního plánování Plzeň, Krajský.
Uzavírání veřejnoprávních smluv (zákon č. 500/2004 Sb., správní řád)
Výkon státní správy na úseku evidence obyvatel (činnost ohlašovny) zákon č. 133/2000 Sb., o evidenci obyvatel a rodných číslech a o změně některých zákonů.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
OCEŇOVÁNÍ LESA Vlastnictví a vyvlastnění Jiří Matějíček Listopad 2014.
Pozemky sloužící dopravě
Ochrana kulturních památek Stát chrání kulturní památky jako nedílnou součást kulturního dědictví lidu, svědectví jeho dějin, významného činitele životního.
Správa místních poplatků
STAVEBNÍ POZEMKY Jiří Matějíček. Definování stavebního pozemku Stavebním pozemkem se rozumí: pozemek, jeho část nebo soubor pozemků, vymezený a určený.
Právní vztahy k nemovitostem Kupní smlouva o převodu vlastnictví k nemovitosti Mgr. Jakub Kříž.
Uplatnění správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) v režimu stavebního zákona (zákon č. 183/2006 Sb.) Petr Průcha listopad 2009.
Právní režim pozemků sloužících dopravě
1 Účast veřejnosti v procesech dle složkových předpisů práva životního prostředí Jitka Bělohradová.
STAVEBNÍ ZÁKON Účinnost k Předpisy Zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění zákona č. 68/2007.
Podzim 2006, I.Průchová 1 Právní režim pozemků sloužících dopravě teze přednášky z PP.
Nevládní neziskové organizace pro HEN 4. Přednáška / seminář, Registrace občanského sdružení.
Dotační program Podpora veřejně účelných aktivit seniorských a proseniorských organizací s celostátní působností Workshop Realizace politiky přípravy na.
Zhodnocení nového stavebního zákona po roce účinnosti Bakalářská práce.
Kanalizace – kdy bude??? Povolovací, přípravný a realizační proces kanalizace Martin Exner, starosta obce Nová Ves Nová Ves
PRÁVA A POVINNOSTI VLASTNÍKA MÍSTNÍCH KOMUNIKACÍ (dle zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, v platném znění)
NOVELA ZÁKONA Č. 334/1992 SB., O OCHRANĚ ZEMĚDĚLSKÉHO PŮDNÍHO FONDU
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení ---- Podpora výstavby technické infrastruktury.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
Stanoviska a vyjádření krajského úřadu po novele stavebního zákona zákon č. 183/2006 Sb., o územním plánování a stavebním řádu (stavební zákon), ve znění.
Problematika exekucí ve veřejnoprávních smlouvách Ing. Michal Obrusník.
1 Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Možnosti omezení vlastnických práv v ÚPD Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje Oddělení územního.
4. úplná aktualizace územně analytických podkladů ORP 1.
MĚSTSKÝ ÚŘAD VALAŠSKÉ KLOBOUKY STAVEBNÍ ODBOR DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 13. A 20. BŘEZNA 2013.
Veřejnoprávní smlouvy
Územní studie Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor regionálního rozvoje
ROLE SPÚ Pozemkové úpravy v okrese Opava
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
dobu platnosti rozhodnutí, má-li být delší, než stanoví zákon.
Novela zákona o místních poplatcích
Užívání staveb Dokončenou stavbu, popřípadě část stavby schopnou samostatného užívání, pokud vyžadovala stavební povolení nebo ohlášení a stavební úpravy.
Umisťování staveb.
Plochy a pozemky veřejných prostranství
ÚZEMNĚ ANALYTICKÉ PODKLADY (ÚAP)
Vyvlastnění a stavebně právní instituty omezující majetková práva VOSPaVS I Sylabus k tématu přednášky.
ZÁVĚREČNÉ JEDNÁNÍ KOMPLEXNÍ POZEMKOVÁ ÚPRAVA V KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ LHOTA U LIPNÍKA NAD BEČVOU.
Závazná stanoviska orgánů územního plánování po novele stavebního zákona Štiřín
Místní poplatky Školení obcí Olomouckého kraje listopad 2017 Novela zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích (dále jen „ZMP“) s účinností od 1. 7.
ROČNÍ SEMINÁŘ PRO VODOPRÁVNÍ ÚŘADY SKALSKÝ DVŮR
Vrchní vodoprávní dozor rok 2016
Závazné stanovisko orgánu územního plánování
Územní opatření o stavební uzávěře
Stavební legislativa – možnosti zefektivnění přípravy staveb
Dotace obcím na zpracování územních plánů 2018 Roman Seitl, OÚPSŘ JMK
Seminář pro žadatele SOCIÁLNÍ BYDLENÍ
Transkript prezentace:

Pozemkové úpravy v okrese Opava role SPÚ Téma: Bezúplatné a úplatné převody na obec Vypracoval: Renáta Kempná, oddělení privatizace a převodů Místo konání: Bělá ve Slezsku

Osnova Zákon a co nám umožňuje Bezúplatné převody na obec Právo provést stavbu Geometrický plán Žádosti Směny

Zákon a co nám umožňuje Podle zákona o Státním pozemkovém úřadu je možné na obce realizovat převody bezúplatné a úplatné, ale pouze za předpokladu splnění zákonem stanovených podmínek (zákon č. 503/2012 Sb., poslední novela č. 185/2016 Sb., účinná od 1. 8. 2016).

II. Bezúplatné převody na obec - § 7 odst. 1 Podle § 7 odst. 1 SPÚ bezúplatně převede zemědělské pozemky na základě písemné žádosti obce do jejího vlastnictví, v jejímž katastrálním území se nacházejí, a to jde-li o pozemky v zastavěném území, jsou-li určeny k zastavění veřejně prospěšnou stavbou („VPS“), v zastavitelné ploše, jsou-li určeny k zastavění VPS, určené rozhodnutím o umístění stavby k zastavění, jsou-li určeny k zastavění VPS, zastavěné budovami nebo stavbami, které jsou nemovitostmi ve vlastnictví obce, v zastavěném území nebo v zastavitelné ploše určené územním plánem nebo regulačním plánem k realizaci veřejné zeleně nebo k realizaci veřejně prospěšných opatření anebo již k těmto účelům využité.

II. Bezúplatné převody na obec - § 7 odst. 2 Podle § 7 odst. 2 SPÚ bezúplatně převede na základě písemné žádosti obce do jejího vlastnictví silniční pozemky pod místními komunikacemi nebo pod účelový komunikacemi, pokud obec uvedené komunikace vlastní, silniční pomocné pozemky a pozemky tvořící silniční ochranné pásmo U bezúplatných převodů silničních pozemků musí být zřejmé, že se na daném pozemku nachází těleso pozemní komunikace (prověřuje se místním šetřením). Skutečnost, že obec má pozemek zařazený v pasportu místních komunikací, nezakládá právo na převod!

II. Bezúplatné převody na obec - změna ÚPD V případě změny územně plánovací dokumentace („ÚPD“) či změny rozhodnutí o umístění stavby (§ 8 odst. 1), obec je povinna zemědělský pozemek převést zpět za stejných podmínek, za jakých byl na obec převeden a to ve lhůtě do 90-ti dnů od nabytí právní moci změny ÚP nebo nabytí právní moci rozhodnutí o umístění stavby, jestliže nebude možné pozemek převést zpět, protože bude ve vlastnictví třetí osoby, je obec povinna ve stejné lhůtě poskytnout SPÚ finanční náhradu. Ocenění pozemku při nedodržení účelu – oceněno dle současného stavu pozemku podle cenových předpisů (vyhlášky) platných ke dni uzavření převodní smlouvy, obec hradí náklady na ocenění.

II. Bezúplatné převody na obec - obecná ustanovení Bezúplatné převody pozemků na základě žádostí podle § 7 podaných do 31. 7. 2016 se dokončí podle zákona č. 503/2012 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti novely č. 185/2016 Sb., pokud byly splněny zákonné podmínky pro tento převod (zejména pozemky určené k zastavění stavbami pro bydlení, o které již obce v současné době nemohou žádat).

III. Úplatné převody na obec - § 10 odst. 1 Podle § 10 odst. 1 SPÚ úplatně převede na základě písemné žádosti obce zemědělský pozemek nebo jeho oddělenou část v podobě parcely nacházející se v jejím katastrálním území v zastavěném území nebo v zastavitelné ploše, který je pravomocným rozhodnutím o umístění stavby („ÚR“) určen k zastavění stavbou ve prospěch této obce.

III. Úplatné převody na obec - obecná ustanovení Žádost o úplatný převod musí být podána až po vydání ÚR. Úhrada nákladů na ocenění je podmínkou uzavření smlouvy – není-li uhrazeno, kupující se stává dlužníkem! Podle novely zákona o SPÚ je zrušena povinnost marného nabídnutí oprávněným osobám podle zákona č. 229/1991 Sb. Úplatné převody pozemků na základě žádostí podle § 10 podaných do 31. 7. 2016 se dokončí podle zákona č. 503/2012 Sb., ve znění účinném přede dnem nabytí účinnosti novely č. 185/2016 Sb., pokud byly splněny zákonné podmínky pro tento převod (tzn., že tyto pozemky musejí být marně nabídnuty oprávněným osobám).

IV. Právo provést stavbu Za účelem vydání ÚR a stavebního povolení na příslušnou stavbu je nutné písemně požádat Krajský pozemkový úřad o vydání souhlasu s touto stavbou přílohou musí být situace stavby včetně záborového elaborátu po prověření pozemku bude žádost zaslána na odbor řízení privatizace a převodu majetku na ústředí SPÚ příslušný odbor SPÚ je kompetentní pro vydání stanovisek pro správní řízení v souvislosti dotčení pozemků trvalým záborem a stanovení podmínek pro budoucí majetkoprávní vypořádání.

V. Geometrický plán …část pozemku, bude tato část pozemku oddělena. Geometrický plán ověřený příslušným katastrálním úřadem předkládá žadatel. Náklady na vyhotovení GP hradí v plné výši žadatel. Na základě písemné žádosti obce, vydá příslušný Krajský pozemkový úřad souhlas s vyhotovením předmětného GP. V případě již existujícího GP, Součástí GP musí být vždy souhlas příslušného stavebního úřadu s dělením pozemku.

VI. Žádosti Po obdržení příslušné žádosti KPÚ posuzuje oprávněnost daného převodu prověření pozemku podle ust. § 6 zákona o SPÚ, zajištění, popř. kontrola nabývacích dokladů na Čs. stát, zajištění místního šetření (např. u pozemních komunikacích) zda-li převodu nebrání práva třetích osob atd. V současné době KPÚ pro Moravskoslezský kraj eviduje cca 200 rozpracovaných žádostí obcí, o cca 650 pozemků v rámci celého kraje. Žádosti je nutno podávat s dostatečným časovým předstihem (zejména v případě získání dotačního titulu).

Formuláře žádostí

…další možnost - směny pozemků…

Děkujeme za pozornost !