ZÁKLADY EKOLOGIE Zlatý list 2017.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
EKOLOGIE.
Advertisements

Písemka č.2  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II.  jméno, kruh, varianta 1, 2  Odpověď – 1 a b, 2 b, 3 c a b  6 x 50 sekund opisování 
Písemka č. II  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 50 sekund opisování 
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
GEOGRAFIE KRAJINNÁ SFÉRA
KRAJINA A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Biokoridory.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Kyselý déšť.
Základní ekologické pojmy
Krajina, krajinné složky
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Půdy jsou všude kolem nás.
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
JAK POZOROVAT EKOSYSTÉM
Kyselé deště SO3+H2O = H2SO4 ZKOUŠKA. Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“
Ekologické aspekty liniových staveb
VLIV ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ NA ŽIVOT ČLOVĚKA
Krajina a životní prostředí
Složky krajiny a životní prostředí
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Registrační číslo projektu:
ZÁKON č.17/1992 Sb. o životním prostředí Životním prostředím je vše, co vytváří přirozené podmínky existence organismů včetně člověka a je předpokladem.
Půdní obal Země, nacházející se na povrchu litosféry.
Ekosystémy přírodní a umělé
Co žáci vědí o koloběhu látek
Biosféra Úvodní část Jan Dušek.
Globální, regionální a místní problémy životního prostředí
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Autorem učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Písemka č. 4  jméno, kruh, varianta 5, 6  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a c b  6 x 50 sekund opisování 
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Potravní pyramida, potravní řetězec
Základní ekologické pojmy
22.. * biodiverzita Ekologická přizpůsobivost teplota množství světlamnožství potravy množství soli množství 0 2 nepříznivé podmínky vedoucí ke.
PEDOLOGIE A OCHRANA PŮDY
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Životní prostředí. Rešovské vodopády Životní prostředí Zhoršující se stav životního prostředí přímo souvisí s globálními problémy dnešního světa. Řada.
Ekonomika životního prostředí – základní pojmy
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
PŮDA 10 cm půdy se vytváří 100 let.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Současná biosféra. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně postižené,
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Název projektu:ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Oblast podpory: Zlepšení podmínek pro vzdělávání na základních.
Pedosféra.
Znečištění půdy ZŠ Strossmayerovo nám.4, Praha 7 9. ročník ZŠ
Název prezentace (DUMu): Společenstva
Zdeněk Dostálek, Jan Janás, Jan Michálek, Miroslav Smetka
Ekonomika životního prostředí
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Ekologické pojmy.
Globální problémy lidstva globální problémy týkají se celého lidstva ohrožují samotnou existenci člověka.
Vliv člověka na ovzduší
Ochrana přírody a krajiny
Geografie Krajinná sféra
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Člověk a životní prostředí ve vzájemném působení, kterou používá a které se sám přizpůsobuje Životní prostředí ta část světa, s níž je člověk ve.
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
8 SYNEKOLOGIE Společenstva.
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Společenstvo. Definice = soubor populací všech organismů v daném biotopu fytocenóza zoocenóza.
Podmínky pro život na Zemi
Bc. Ivana Francová, SOU Liběchov Chemická ochrana rostlin Chemická ochrana rostlin je dnes nejrozšířenější, využívá velkého množství ochranných látek zvaných.
Transkript prezentace:

ZÁKLADY EKOLOGIE Zlatý list 2017

EKOLOGIE studuje vztahy mezi organismy a prostředím jak se rostliny, živočichové a neživá příroda vzájemně ovlivňují věda o životním prostředí – zkoumá znečištění vod, ovzduší a půd

ZÁKLADNÍ POJMY Organismus – jedinec (reprezentuje určitý biologický druh u nějž něco zkoumáme) Populace – soubor všech jedinců jednoho druhu, kteří se společně vyskytují na nějakém vymezeném území Společenstvo (biocenóza) – soubor všech jedinců všech druhů vyskytujících se společně na určitém souvislém území (fytocenóza, zoocenóza)

ZÁKLADNÍ POJMY Ekosystém – soubor všech jedinců všech druhů (společenstvo) v kombinaci s neživou přírodou (abiotické faktory) Biosféra - globální ekosystém celé země, zahrnující ty části atmosféry, litosféry a hydrosféry, které jsou kolonizovány živými tvory.

ZÁKLADNÍ POJMY BIODIVERZITA = rozmanitost živého světa – často je chápána jako rozmanitost společenstva z hlediska počtu druhů, z nichž je společenstvo tvořeno Ekologie zkoumá, které faktory a procesy ovlivňují druhovou diverzitu. lokální, regionální a globální biodiverzita = (Vyjadřuje celkový počet druhů na zemi)

ZÁKLADNÍ POJMY Biokoridor je úsek krajiny, který umožňuje migraci organismů mezi jednotlivými biocentry. Biokoridory jsou v naprosté většině případů přírodní plochy: strouhy, meze, aleje, souvislé pásy křovin, živé ploty apod. Podobnou funkci má o umělý prvek - přechod pro zvěř přes dálnici. Biomasa je souhrn látek tvořících těla všech živých organismů, jak rostlin tak i živočichů. Tímto pojmem často označujeme rostlinnou biomasu využitelnou pro energetické účely.

ZÁKLADNÍ POJMY Dezertifikace je proces, kterým se přeměňuje území na pouštní, polopouštní nebo podobně vypadající na vodu chudou oblast. spásáním dobytkem a zvěří kácením zeleně v oblasti nadměrným odběrem vody pro závlahu zemědělské půdy Společným prvkem je přetěžování míry, do které se spodní vody, půda a zeleň dokáží obnovovat.

ZÁKLADNÍ POJMY Endemit, je organismus, který se vyskytuje jen na určitém daném území. V úvahu se bere pouze přirozený výskyt. Eutrofizace je proces obohacování vod o živiny, zejména dusík a fosfor. Rozlišujeme přirozenou eutrofizaci (jejímž hlavním zdrojem je výplach těchto živin z půdy a rozklad mrtvých organismů) a nepřirozenou, nadměrnou eutrofizaci způsobenou lidskou činností.

ZÁKLADNÍ POJMY Klimax Jedná se o společenstvo, které je stabilní a neměnné. Tento stav nastává u stanovišť, které byly osídleny druhy nejlépe adaptovanými na konkrétní místo. Kyselý déšť je typ srážek s pH nižším než 5,6. Normální déšť má pH mírně pod 6 — je mírně kyselý. Toto přirozené okyselení způsobuje oxid uhličitý, který tvoří s vodou slabou kyselinu uhličitou. Kyselý déšť je způsoben oxidy síry pocházejícími ze sopečné činnosti a spalování fosilních paliv, nebo také oxidy dusíku pocházejícími například z automobilů.

ZÁKLADNÍ POJMY Pesticidy jsou přípravky a prostředky, které jsou určené k tlumení a hubení rostlinných a živočišných škůdců, a k ochraně rostlin, skladových zásob, apod. Nejvíce se pesticidy uplatňují v zemědělství. Fungicidy: prostředky určené k ochraně před houbovými chorobami Herbicidy: pesticidy určené k hubení rostlin (plevelů) Insekticidy: přípravky určené k hubení hmyzu (dezinsekce) Molluskocidy: prostředky určené k hubení měkkýšů Rodenticidy: přípravky určené k hubení hlodavců (deratizace)

ZÁKLADNÍ POJMY Revitalizace = renaturalizace Soubor opatření (činností) vedoucích k obnovení nebo k nápravě přirozených funkcí člověkem poškozených ekosystémů, společenstev, stanovišť, krajinných celků apod. Ozónová díra je označení pro oblast stratosféry s oslabenou vrstvou ozónu. Bioindikátor je organismus nebo chemikálie, užívaná k sledování čistoty životního prostředí nebo ekosystému. Invazní druh je druh na daném území nepůvodní, který se zde nekontrolovaně šíří, přičemž agresivně vytlačuje původní druhy, které mají podobnou funkci v přírodě, jako on. 

ZÁKLADNÍ POJMY TUŽ x Trvale udržitelný rozvoj je takovým způsobem ekonomického růstu, který uvádí v soulad hospodářský a společenský pokrok s plnohodnotným zachováním životního prostředí. Mezi hlavní cíle trvale udržitelného rozvoje patří zachování životního prostředí dalším generacím v co nejméně pozměněné podobě.

ZÁKLADNÍ POJMY Natura 2000 je soustava chráněných území, kterou společně vytváří členské státy Evropské unie. Je určena k ochraně biologické rozmanitosti a jednotlivá území jsou navrhována podle přesně stanovených kriterií. Natura 2000 se nesnaží chránit jednotlivé druhy, ale především ohrožené typy prostředí.

ZÁKLADNÍ POJMY ruderální vegetace = společenstvo rostlin a živočichů, které vzniklo na ruderálním (rumištním) podkladu. Jedná se tedy o přírodní společenstvo, jež vzniklo v podmínkách člověkem výrazně pozměněného prostředí. na rumištích, smetištích, železničních náspech, na okrajích cest a v příkopech podél nich apod. Pro tato místa je typická vysoká koncentrace živin (draslík, dusík). Např. merlík bílý, kopřiva dvoudomá, kuklík městský

Eroze je přirozený proces rozrušování a přenos částí na zemském povrchu (půda, horniny, skály, apod.). Příčinou eroze je mechanické působení pohybujících se okolních látek - především větru, proudící nebo vlnící se vody, ledu, sněhu, pohyblivých zvětralin a nezpevněných usazenin.