Fundamentální teologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Uvedení do křesťanského života
Advertisements

Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : • Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí. • Nejdůležitější, a pro nás na prvním.
Podle Motu Prorio Benedikta XVI. PORTA FIDEI
Dáša Pospíšilová, EBED AC Vyškov, 3. února 2013
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Jak používat duchovní dary Jirka Pospíšil, EBED, KC Vyškov,
DĚJINY a etika. Dějiny nejsou  prostým sledem událostí  řetězcem důsledků v sobě uzavřených kauzalit  objektivní daností  změnou.
Křesťanství Nejrozšířenější náboženství – 2 miliardy věřících
Morální teologie – etika následování. víra – hermeneutický klíč Bůh je zakoušen nikoliv v jevech mimo nás, nýbrž v událostech, tj. v porozumění a interpretaci.
Fundamentální teologie - dějiny
II. Nezneužiješ jména Hospodina, svého Boha
8. Zprostředkování zjevení v dějinách Fundamentální teologie Denisa Červenková.
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu Nový zákon Fundamentální teologie,
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Fundament a jeho strukturace Fundamentální teologie, Denisa Červenková.
5.2 Zjevení interpretační moment Fundamentální teologie,
5.1 Zjevení - konstitutivní moment Fundamentální teologie
21. října A.D. 2006P. Mgr. Martin Šmíd1 Formace trvalých jáhnů Diecéze ostravsko opavská Zpracováno podle dokumentu: ZÁKLADNÍ NORMY PRO FORMACI STÁLÝCH.
Symboly v obřadech křesťanské iniciace
Zázraky v evangeliích, jejich výklad Kurz ZET Ivo Mareš,
z pohledu pedagogiky a katechetiky
2. neděle adventní/část 2: Modlitba proroků a obrácení srdce.
Sv. Pavel – misionář a teolog 1. První dojmy 2. „Viděl jsem Pána“ 3. Dva věky světa 4. Starý a nový Adam 5. Bůh na kůlu hanby 6. Úvahy o „zmrtvýchvstání“
Následuj zbožnost 1. Timoteovi 6, 3 – 12 ….Ty však se tomu jako Boží člověk vyhýbej? Následuj spravedlnost, zbožnost, víru, lásku, trpělivost, mírnost………
Cíle při výuce etiky/náboženství Zuzana Svobodová.
Osvícenství.
Připrava na přijetí svátosti BIŘMOVÁNÍ
Křesťanství.
Řád mše svaté P. Mariusz Roszewski
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci,  Je plné radosti = jásavý chvalozpěv. Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, 2013.
Copyright, 2005 Exodus Global Alliance Základy pomohla položit lživá východiska Sexuální Revoluce : Lidé jsou v podstatě dobří a sílu sexuality nezneužijí.
...přijď království Tvé... Ef : Odložte dřívější způsob života, staré lidství, které hyne klamnými vášněmi, obnovte se duchovním smýšlením, oblecte.
Služebníci modlitby Centrum pro katechezi Olomouc, 2014.
KC Bučovice, A Boží moc je provázela... KC Bučovice,
MŠE SVATÁ. Vyznání víry, Přímluvy
2. TEOLOGIE BIBLE KLÍČOVÁ BIBLICKÁ TÉMATA Vyškov, BŠ EBED Ježíš říká: Zkoumáte Písma a myslíte si, že v nich máte věčný život; a Písma svědčí.
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Pedagogicko-etická podstata morální kreativizace osobnosti
Jirka Pospíšil, KC Vyškov, Boží představy o Tvém životě Jirka Pospíšil, KC Vyškov,
POVOLÁNÍ K MODLITBĚ Centrum pro katechezi Olomouc, 2013.
MALÉ SOCIÁLNÍ SKUPINY.
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 2008/09 Petr Jandejsek.
5.1 Zjevení - konstitutivní moment Fundamentální teologie
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
Filosofie křesťanského středověku
Fundamentální teologie - dějiny
Spirituální teologie 8. ODMÍTANÁ HOSTINA. Úvod Ústředním tématem Bible je milost, jinak většinu textů nepochopíme Prvním biblickým obrazem této skutečnosti.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
_____________________________________ FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE Teologické nauky 2009/2010 ThLic. Mgr. Denisa Červenková.
2. List Korintským. Autor a datum vzniku Pavel - na své 3. misijní cestě - v roce po Kr. - pravděpodobně z Filip.
Spirituální teologie 5. DOBRÁ A ŠPATNÁ MOC. Úvodem  Celou Biblí prochází kritika moci  Dobrá moc je jen ta, která chrání slabé  Násilní lidé potřebují.
Skutečná svoboda Bohumír Novotný, , AC Ivanovice n.H.
Příprava k přijetí svátosti biřmování
1.Věřit nebo ne, co je v dnešní době rozumnější pro člověka? a. Víra jako svoboda nebo otroctví pro člověka, který uvěřil. b. Víra jako rozhodnuti člověka.
Vyznání víry - OTEC Křesťanské vyznání víry
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Část 2 EVANGELIA & SKUTKY Matouš Jan Marek Lukáš Skutky Přehledy } }
5.1 Zjevení - konstitutivní moment
Úvod do teologického myšlení
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu
ÚVOD DO KŘESŤANSTVÍ Ježíš Kristus Jabok / ETF UK ZS 200/10
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
5.1.2 Zjevení Boha v Ježíši Kristu
Fundament a jeho strukturace
PATRISTIKA II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Úvod do středověku.
FUNDAMENTÁLNÍ TEOLOGIE
Základní filozofické otázky
Jak se dívat na mystiku? KSV/RM Ruští mystikové Pavel Ambros
Specifický charakter charitní služby
Transkript prezentace:

Fundamentální teologie Denisa Červenková Fundamentální teologie 7. Víra 2016

Obsah 7.1 POJETÍ VÍRY V PÍSMU 7.2 „MODELY“ VÍRY Doporučení I. Vatikánského koncilu Teologické modely věrohodnosti 7.3 NOVÉ INSTANCE V REFLEKTOVÁNÍ VÍRY Víra v celku lidské zkušenosti Víra v teologické perspektivě

Literatura A. DULLES, Víra a zjevení in Fiorenza - Galvin, 117-130. A. KENNY, Co je víra? Praha, Česká křesťanská akademie 1995. J. RATZINGER: Úvod do křesťanství, Brno, Petrov 1991. W. KASPER, Uvedení do víry. Řím 1987, 69-82 (130) K. RAHNER, Víra in Rahner – Vorgrimler, Teologický slovník, 383-388. G. O´COLLINS: 130-152. STAGLIANÒ, heslo Ragione in http://www.disf.org/. E. KUNZ, Glaubwürdigkeitserkenntnis und Glaube (analysis fidei), in: W. Kern (Hrsg.), Handbuch der Fundamentaltheologie, Bd. IV, Freiburg-Basel-Wien 1982, 414-450. H. J. POTTMEYER: Zeichen und Kriterien der Glaubwürdigkeit des Christentums, in Handbuch der Fundamentaltheologie. 4. Traktat theologische Erkenntnislehre, Freiburg: Herder, 1988, 373–413. A. DULLES, Víra zraje s věkem in TT 1 (2002)

Otázky Jaké je biblické pojetí víry? Čím se liší novozákonní víra víry vzhledem k víře v SZ? Co říká o víře IVC? Jak s jeho údaji pracují různé teorie věrohodnosti, kde jsou odlišné důrazy? Co je ústředním předmětem víry? V čem se liší perspektiva obou vatikánských koncilů? Jak spolu souvisí nadpřirozenost, racionalita a svoboda víry? Jaký je vztah mezi událostí zjevení a postojem víry u člověka? Jak bychom definovali víru dnes, v perspektivě současné teologie zjevení?

Proč a jak si dnes klademe otázku po víře? Proč + co + jak věříme? Motivace k víře + cíl víry Obsah víry (zjevení Boha, jeho vrchol v Kristu) Úkon víry, jeho struktura

7.1 Pojetí víry v Písmu A. Víra v SZ a) užité výrazy b) jejich základní obsahy Úkon víry jako projev důvěry a věrnosti Úkon víry jako projev naslouchání a poslušnosti Úkon víry jako reactio hominis na actio Dei B. Víra v NZ přechod od víry v přicházející Boží království k víře v Ježíšovu osobu (specifikum NZ víry) víra v Boží schopnost spasit – nutný základ dalších dvou forem víra, která následuje – chování, jež uskutečňuje souhlas s Božím sebesdělením víra, která svědčí …

7.2 „MODELY“ VÍRY A. Scholastické pojetí víry Víra jako ctnost Rozumový souhlas s pravdami zjevení, díky vůli Cíl víry: říci ano cestě, která kráčí vstříc Bohu, visio beatifica Víra bez lásky je mrtvá Víra jako úkon Ctnost se má projevit Projev celkového souhlasu s Božím zjevením nebo s jednotlivými pravdami Formální a materiální předmět víry Formální: autorita zjevujícího se Boha, základ pro materiální předmět víry Materiální: soubor obsahů sdělených ve zjevení

věřit KOMU (3.p) // Věřit CO…(4.p) Fides qua // Fides quae věřit KOMU (3.p) // Věřit CO…(4.p) DŮVĚRA, postoj víry // přijetí OBSAHŮ víry viz struktura Vyznání víry

Fides divina: božská víra, obsahy, které explicitně zjevené Fides divina et catholica – božská a katolická víra; obsahy, které explicitně zjevené a potvrzené učitelským úřadem církve Fides ecclesiastica – víra církve; obsahy, které jsou odvozené z jiných pravd, opírá se o autoritu magisteria Víra podložená rozumnými důvody/důkazy Víra podložená autoritou

B. Doporučení I. Vatikánského koncilu Původ víry Dar, působením Boží milosti Rozhodný souhlas s Božím zjevením Vnější znamení i vnitřní povolání Vlastnosti víry nadpřirozenost racionalita svoboda Víra a rozum Jejich vzájemný vztah, rozum osvícený vírou, víra nad rozumem Předpoklady víry, analogie víry Rozum víře umožňuje odpověď na námitky

C. Teologické modely věrohodnosti Vnější znamení věrohodnosti (do IIVC) Zázraky, proroctví, Ježíšovo vzkříšení, církev Jaký typ evidence nabízí víra? Úplná // částečná evidence? Vnitřní znamení věrohodnosti (IIVC) Kritéria obsahová Osoba, život, působení Ježíše Krista Církev a její členové (svědectví života)

7.3 Nové instance v reflektování víry Pojetí víry v konstituci Dei Verbum Víra jako celkové přilnutí ke zjevujícímu se Bohu Víra jako celkový osobní a svědecký úkon Věrohodnost křesťanství staví na zjevení Boha v Ježíši Kristu, on znamením Božího království a věrohodnosti Ale také církev jako věrohodný svědek JK vzkříšení a Božího království Platí, že víra nadpřirozená, svobodná, racionální , ale pozor na nové důrazy v interpretaci! Víra v celku lidské zkušenosti víra jako záležitost zřejmého poznání víra jako záležitost osobního přisvědčení víra jako základní opce Víra v teologické perspektivě Předmět víry Úkon víry Rozumnost víry Svědectví víry víra je proces