9. Přenos programu z PC do stroje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Tabulkový procesor Práce se souborem – otevření, tvorba a použití šablony, tisk, propojení tabulky Excel s Wordem, nastavení Excelu, uložení Autorem materiálu.
Advertisements

Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): 1. BOZP při práci se dřevem Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Centrální zamykání Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Kožní soustava Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář) Ročník:1.
Tabulkový procesor Formuláře – interaktivní prvky v Excelu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková. Dostupné z Metodického.
Program Malování Vytvořila Jana Šimková, ZŠ a MŠ Mladoňovice Materiál vznikl v rámci projektu Šance pro všechny č.proj. CZ.1.07/1.4.00/
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Miroslav Kutnar Název prezentace (DUMu): Vkládání drátu do dřeva Název sady: Dřevořezba v odborném výcviku (pro.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Imobilizér Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení motorových vozidel Ročník:3.
Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Tomáš Rachůnek Název prezentace (DUMu): Komolá tělesa Tematická oblast: Povrchy a objemy těles Ročník:1. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Bc. Martin Bártek Název prezentace (DUMu): 5. Stříhání plechů, rovnání a ohýbání, pájení (krabička) Název sady: Tematické.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Rozdělení zdrojů Tematická oblast:Zdroje elektrické energie motorových vozidel.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Ing. Jan Weiser Název prezentace (DUMu): Diagnostika řídících jednotek I. Tematická oblast:Speciální elektrická zařízení.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Digitální technologie 9 Autor: Bc. Pavel Šiktanc Práce s grafickým programem GIMP Co se všechno naučíme??? Tvorba.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 17. Přenos programu z PC a upínání obrobku na CNC soustruhu HURCO.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 7. Upínání a seřízení nástrojů na CNC stroji HURCO (soustruh) Název.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Biologie člověka Tematická oblast: Biologie člověka (1. ročník Krajinář)
OneNote. Co to je?  OneNote patří k produktům Microsoftu, nyní je ke stažení zdarma  jde o aplikaci pro rychlou, snadnou a přehlednou správu různých.
12. Kombinace květinového vzoru s arabeskou
Spuštění programu (10).
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Mgr. et Mgr. Pavel Římovský, Bc. Yvona Záhorovská
Název prezentace (DUMu): Smyslová ústrojí člověka II.
Název prezentace (DUMu): Geometrická posloupnost – řešené příklady
Jak zveřejnit článek přes Webpublisher ?
Název prezentace (DUMu): Regulace klepání motoru
1. Význam a úkoly technického kreslení Technická dokumentace
6. Kinematika – druhy pohybů, skládání pohybů
Název prezentace (DUMu): Dýchací soustava člověka II.
1. ročník oboru Mechanik opravář motorových vozidel
8. Zpracování technologických postupů tepelného zpracování
SŠ-COPT Uherský Brod Bc. Martin Bártek 9. Výroba petlice
Název prezentace (DUMu): Chemické procesy v olověných akumulátorech
19. Kreslení závitových spojů Technická dokumentace pro 1. ročník
12. Simulace před obráběním a spuštění programu na CNC frézce HURCO
Název prezentace (DUMu): Květ
Dostupné z Metodického portálu ; ISSN
Inf Ovládání operačního systému
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
SŠ-COPT Uherský Brod David Kranz 18. Zdobení nože
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Název prezentace (DUMu):
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka Ovládací prvky
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
SŠ-COPT Uherský Brod Mgr. Renáta Burdová
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Název prezentace (DUMu): Logaritmické rovnice
Název prezentace (DUMu): Pohybová soustava člověka I.
VY_32_INOVACE_09_16_malování
Název prezentace (DUMu): Hlíznaté rostliny C
Název prezentace (DUMu): Mocninná funkce – řešené příklady
Název prezentace (DUMu): Dynamo – zapojení
Název prezentace (DUMu): Posloupnosti
7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Mgr. Milan Pechal, Ing. Zdeněk Hlavačka
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Josefa Bublíka, Bánov
Typy Oken, Zobrazení a Konfigurace
Dřevořezba v odborném výcviku (pro ročník uměleckých oborů)
17. Tolerance a drsnost na výkrese
ZMĚNA POZADÍ PLOCHY PC VY_32_INOVACE_12
Název prezentace (DUMu): Lomená funkce
Transkript prezentace:

9. Přenos programu z PC do stroje Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Zatloukal Martin Název prezentace (DUMu): 9. Přenos programu z PC do stroje Název sady: CNC v odborném výcviku (učivo pro 3. a 4. ročníky oboru Mechanik seřizovač) Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/34.0727 Datum vzniku: 31.1.2013 Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem CNC v odborném výcviku (učivo pro 3. a 4. ročníky oboru Mechanik seřizovač) je seznámit žáky technických SŠ, kteří se v této oblasti vzdělávají, s CNC stroji (frézkou a soustruhem) a přípravou programů. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v běžné dílenské výuce při výuce programování CNC na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na přenos programů z PC do CNC stroje.

Postup při vytváření a přenosu programu do CNC stroje Před samotným vytvořením programu a jeho přenosem je nutné za pomocí softwaru EdgeCam vytvořit technologii. Dále se postupujeme následovně: Aktivací ikony „Generovat NC kód“ přejdeme do prostředí tvorby CNC kódu

Postup při vytváření a přenosu programu do CNC stroje V následujícím Okně můžeme vyplnit jednotlivé okna které nám umožní pozdější identifikaci programu. Na výrobní proces tyto informace nemají vliv Název souboru Název zakázky pro případ lepší orientace v PC. Pokud by jsme chtěli generovat program pouze pro jedem nástroj a ne všechny.

Postup při vytváření a přenosu programu do CNC stroje V následujícím okně můžeme zadat číslo NC programu. Slouží opět pouze pro lepší identifikaci. Následuje tlačítko OK

Postup při vytváření a přenosu programu do CNC stroje Následně počítač za pomocí „posprocesoru“ (což je podprogram vytvořený ke generování programu pro každý stroj a řídící systém zvlášť) Zelené řádky jsou pouze infotmace pro obsluhu. Červenočerné jsou vlastní program pro CNC stroj vytořen pomocí ISO kódů

Postup při vytváření a přenosu programu do CNC stroje Za pomocí ikony „soubor“ v nabídce vybereme „Uložit jako…“ a program uložíme na požadované úložiště“

Postup při vytváření a přenosu programu do CNC stroje V nabídce „Uložit jako…..“ vybereme úložiště a složku a uvedeme požadovaný název programu. Následně potvrdíme ikonou „Uložit“

Postup při vytváření a přenosu programu do CNC stroje Připravím CNC stroj pro příjem dat. Na hlavním panelu stroje aktivujeme přídavné funkce.

Postup při vytváření a přenosu programu do CNC stroje Na obrazovce vyberu požadovanou funkci, v našem případě „DOWNLOAD/UPLOAD“ a aktivuji ji přiřazeným tlačítkem „F3“

Postup při vytváření a přenosu programu do CNC stroje Z následné nabídky vybírám a aktivuji pomocí přiřazeného tlačítka „F1“ funkci „PRIJEM“

Postup při vytváření a přenosu programu do CNC stroje CNC Stroj je v zadní části osazen dvěma porty. V našem případě je PC zapojeno do portu 1 tudíž pomocí tlačítka „F1“ tento port aktivuji.

Postup při vytváření a přenosu programu do CNC stroje Stroj disponuje operační pamětí tak že při přenosu nového programu jsem upozorněn že starý program bude smazán, tuto skutečnost musíme potvrdit příslušným tlačítkem „F2“

Postup při vytváření a přenosu programu do CNC stroje Takto je připraven CNC stroj na příjem dat z externího zdroje „PC“

Postup při vytváření a přenosu programu do CNC stroje Nyní se vrátíme k počítači a na ploše aktivujeme pomocí myši ikonu HURCO V následujícím okně vybíráme ikonu „Vysílání souboru

Postup při vytváření a přenosu programu do CNC stroje V okně najdeme a vybereme program určený k přenosu ten označíme a tento krok ukončíme ikonou „Otevřít“

Postup při vytváření a přenosu programu do CNC stroje Pro spuštění běhu programu je nutné na hlavním panelu aktivovat ruční mód.

Postup při vytváření a přenosu programu do CNC stroje Pokračujeme aktivací příkazu na obrazovce CNC stroje „SPUSTENI PROGRAMU“ tlačítkem „F8“

Postup při vytváření a přenosu programu do CNC stroje Zeleným tlačítkem „START“ spustíme program

Postup při vytváření a přenosu programu do CNC stroje Dveře stroje před spuštěním musí být zavřené. Jsou patřeny bezpečnostním prvkem který neumožní obrábění při otevřených dveřích.

Otázky K čemu slouží zlené řádky ve vygenerovaném programu? Kam ukládáme vygenerovaný program? Kde najdeme ikonu programu sloužící k přenosu dat? Kolik „portů“ má náš CNC stroj a proč volíme port „1“?

Obrázky Obrázky použité v této prezentaci jsou mé vlastní vytvořené za pomocí programe EdgeCam a stroje HURCO

Literatura Manuál CNC stroje HURCO