Shoda přísudku s podmětem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
Advertisements

SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Shoda přísudku s podmětem 1
Psaní i/y v koncovkách sloves
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Blanka Kafková Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání.
Předmět: Český jazyk - mluvnice Cílová skupina: 6. ročník ZŠ
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření:
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_596_5TR_CJ Autor: Mgr. Leona Szabó 1.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.08 Anotace: Prezentace je zaměřena na shodu podmětu s přísudkem. Žáci si procvičí učivo na několika cvičeních. Vzdělávací oblast:
Shoda přísudku s podmětem
Tematická oblast: Práce se slovníky a Pravidly českého pravopisu
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Pravopis i, y.
Shoda přísudku s podmětem
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vanda Malurová Datum: 5. dubna 2012 Název: VY_32_INOVACE_3.2.6.
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_RUBMO_CESKYJAZYK_10
HRÁČI TRÉNOVALI. MOTORY SE ZAHŘÍVALY. MAŽORETKY TLESKALY. DIVADLA SE OTEVŘELA.
Anotace:pravidla o shodě Autor: Mgr.Nina Pilná Jazyk: český Očekávaný výstup: žák si procvičí pravidla o shodě Speciální vzdělávací potřeby: ano Klíčová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_498_Shoda přísudku s několikanásobným podmětem AUTOR: Mgr.
Základní škola a Mateřská škola Slapy, okres Praha-západ
Shoda přísudku s podmětem
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_030_6TR_CJ Autor: Mgr. Renata Stalová.
PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIVLASTŇOVACÍ:
Skloňování podstatných jmen rodu mužského
Shoda přísudku s podmětem. Přísudek se shoduje s podmětem. Mluvnická shoda je důležitá pro pravopis, zvláště je-li přísudek v minulém čase, např. Včely.
Shoda přísudku s podmětem OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-M
Co je to několikanásobný podmět?. Několikanásobný podmět je vyjádřen několika souřadnými výrazy. Jednotlivé členy několikanásobného podmětu oddělujeme.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Dana Dufková Název : VY_12_INOVACE_23_Shoda.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_10_Shoda přísudku s podmětem Autor Chňoupková.
© Sportovní gymnázium Dany a Emila Zátopkových Ostrava VY_32_INOVACE_CAJKOVA.JAZCES.04 Shoda podmětu s přísudkem.
S HODA PODMĚTU A PŘÍSUDKU Bc. K. Matějková. P ODMĚT A PŘÍSUDEK podmět podstatné jméno v 1. pádě příklad: maminka, ovoce, stroj přísudek sloveso součástí.
Podstatná jména Jazyk a jazyková komunikace Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Název:
92.1 Shoda přísudku s podmětem - několikanásobný podmět Slon, slonice a slůně se vydali k napajedlu.
Postavení českého jazyka mezi evropskými
Shoda přísudku s podmětem
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Co je to několikanásobný podmět?
Počátky písemnictví na našem území
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název prezentace (DUMu)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Literatura vlády Karla IV.
Geometrická posloupnost - součet
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Životnost podstatných jmen
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Renesance a humanismus
Prozodické systémy a druhy rýmů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Jazykověda a její disciplíny
AUTOR: Mgr. Marcela Lazáková NÁZEV ŠKOLY:
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Skloňování vzorů podstatných jmen rodu ženského
Vzdálenost bodu od přímky
Úpravy algebraických výrazů
Jazyk a jazyková komunikace Shoda přísudku a podmětu Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 048
Žáci si zopakují problematiku shody přísudku s podmětem.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

Shoda přísudku s podmětem Předmět: Český jazyk Ročník: 1. ročník učebního oboru Autor: Mgr. Jana Velacká Shoda přísudku s podmětem Anotace: Žáci se seznámí se základními pravidly a s výjimkami, které se objevují ve shodě přísudku s podmětem a budou schopni tato pravidla aplikovat při cvičení Klíčová slova: shoda přísudku s podmětem, několikanásobný podmět Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Velacká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji čtenářské a informační gramotnosti Sada: 36 Číslo materiálu: VY_12_INOVACE_ČJKD1_25

Shoda přísudku s podmětem Přísudek se s podmětem shoduje: v osobě v čísle v rodě - pokud je sloveso v přísudku: v minulém čase (Dívka si hrála s panenkou.) v trpném rodě (Obchody byly otevřeny až do večera.) v podmiňovacím způsobu (Šli bychom tam spolu.)

PRAVIDLA: Pokud je přísudkové sloveso v minulém čase, řídíme se těmito pravidly: Rod mužský životný - > I Rod mužský neživotný -> Y Rod ženský – Y Rod střední – A

Některá podstatná jména mohou mít životnou koncovku -i, -é, -ové (např Některá podstatná jména mohou mít životnou koncovku -i, -é, -ové (např. slanečci, ukazatelé, skutkové) i neživotnou -y, -e (např. slanečky, ukazatele, skutky), i když označují jen věci neživé – poté následuje: Slanečci chutnali velmi dobře. X Slanečky chutnaly velmi dobře.

Podstatná jména lidičky, rodiče, koně mají sice koncovky neživotné, ale ve vztahu k přísudku se chovají jako jména životná, tzn. v přísudku píšeme -i: Lidičky se rozutekli domů. Rodiče byli na třídních schůzkách. Koně se pásli na louce.

Podstatné jméno dni/dny má shodu jako jména neživotná -y zastaralého tvaru dnové, který má životnou koncovku, je v přísudku -i: Dni/dny dovolené utekly velmi rychle. X Jeho dnové se naplnili.

Podstatné jméno dítě má tvar středního rodu Podstatné jméno dítě má tvar středního rodu. V množném čísle má tvar děti shodu podle ženského rodu (vzor kost) ->píšeme -y: Děti skotačily na louce.

Podmět několikanásobný Při spojení několika podstatných jmen v podmětu upřednostňujeme rod: mužský životný před všemi ostatními: Chlapci a dívky si hráli na hřišti. ženský před středním: Ženy s děvčaty umývaly nádobí.

Pokud je podmět ve větě umístěn až za přísudkem, je možná shoda s podstatným jménem, které stojí nejblíže přísudku, tzn. v přísudku můžeme psát -i/-y: Na hřišti si hráli/y dívky a chlapci.

Pokud jsou jména v podmětu spojena předložkou s (např Pokud jsou jména v podmětu spojena předložkou s (např. bratr se sestrou), řídíme se pravidlem o přednosti rodů nebo se řídíme výrazem v 1.pádě: Sestra s bratrem odešla/i z domova.

Pokud jsou v podmětu jména středního rodu a alespoň jedno je v jednotném čísle, píšeme v přísudku -y: Kotě a štěňata pobíhaly na trávníku. Španělsko a Rusko se zúčastnily mistrovství světa ve fotbalu.

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Sochrová, M.: Sochrová, M.: Český jazyk v kostce. 1. vydání, Fragment, Praha 1999. 104s. ISBN 80 -7200-041-1 vlastní zdroje autora Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Velacká Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.