Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Č. projektu : CZ.1.07/1.5.00/34.0921 Škola: Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Městec Králové, T.G. Masaryka 4 Kód DUMu: VY_32_INOVACE_SUR_264 Název materiálu: Rafinace řepného cukru Tematická oblast: Cukry Autor: Bc. Ilona Ottová Ročník: 1. Obor Cukrář Datum tvorby: Duben 2013 Anotace: Materiál slouží k výkladu a procvičení tématu rafinace řepného cukru Metodický pokyn: Prezentace je určena jako výklad do hodiny i jako materiál k samostudiu pracovního listu a písemné práce
Rafinace řepného cukru Obr. č. 1
Rafinace: úkolem rafinace je čištění surového cukru a získání bílého cukru Probíhá ve dvou fázích: 1. fáze - afinace = předběžné čištění; 2. fáze - vlastní rafinace Obr. č. 2
Afinace Surový cukr se smísí se sirobem (nasyceným cukerným roztokem), který smyje nános melasy z povrchu krystalků surového cukru. Vzniká tzv. záděl, který se odstředí na odstředivkách, tím se surový cukr znatelně zesvětlí. V další fázi je cukr ještě oplachován na odstředivkách pomocí rozptýlené vody nebo sirobu – vzniká předčištěný cukr tzv. afináda.
Vlastní rafinace Afináda se rozpouští v teplé vodě na 65% roztok s obsahem sacharózy. Rafinádní klér se dále upravuje čeřením, filtrováním, odbarvováním a bělením na tzv. rafinádní klér. Rafinádní klér se dále svařuje na bílou cukrovinu, která se dále upravuje dále na cukr kostkový, homolový, krystalový… Dalším vzniklým produktem je melasa.
Surový cukr se zeleným sirobem, předčištěný cukr, zadinová cukrovina Obr. č. 3
Melasa Cenný odpad získaný z výroby cukru sloužící k dalšímu zpracování. Melasa obsahuje vysoké procento zkvasitelných cukrů, které ale nelze dále použít pro výrobu cukru. Melasa hlavní surovinou pro lihovary, drožďárny a jiné závody (výroba droždí, lihu, organických kyselin, glycerolu…).
Melasa Je bohatým zdrojem minerálních látek, kterých obsahuje 30x více než cukr. V jedné polévkové lžíci melasy je tolik vápníku, jako ve sklenici mléka a tolik železa, jako v devíti vejcích. Obr. č. 4
Melasa obsahuje: mnoho vitamínů skupiny B; méně kalorií než ostatní sladidla, a to asi dvě třetiny oproti medu, polovinu oproti cukru. Nejlepší melasa obsahuje asi jenom 18 - 20% cukru, a to většinu ve formě glukózy a fruktózy. Obsahuje železo, vápník, draslík, hořčík, měď, chrom, mangan, zinek.
Melasa Představuje menší riziko vzniku zubního kazu a nezvyšují tak prudce hladinu krevního cukru. Vstřebává se do krve pomaleji, je lepším a trvalejším zdrojem energie. Výživové a energetické vlastnosti melasy ocení sportovci, senioři, děti (od 6 měsíců) v období růstu a dospívání, těhotné ženy, ale i ostatní jedinci při pocitu celkové vyčerpanosti
Kontrolní otázky 1. Co je úkolem rafinace? 2. Vysvětli pojem afináda? 3. Co je to melasa? 4. Jaké jsou vlastnosti melasy a jaké má využití?
Použitá literatura a zdroje Obr. 1. 1 NEUVEDEN, Autor. aerobics.cz [online]. [cit. 5.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.aerobics.cz/vyziva.asp?id=68 Obr. č. 2 NEUVEDEN, Autor. srecepty.cz [online]. [cit. 5.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.srecepty.cz/ingredience/cukr-krupice Obr. č. 3 NEUVEDEN, Autor. pglbc.cz [online]. [cit. 5.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.pglbc.cz/files/chv/cukr/zrafinace.html Obr. č. 4 NEUVEDEN, Autor. nasevyziva.cz [online]. [cit. 5.4.2013]. Dostupný na WWW: http://www.nasevyziva.cz/sekce-cukry/clanek-melasa-cukrova-trtina-330.html