SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa Škola SOU a ZŠ Planá Číslo projektu CZ.1.07/ 1.5.00/34.0673 Název školy SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Předmět Potraviny a výživa Tematický okruh Potraviny rostlinného původu Název materiálu Luštěniny Číslo materiálu VY_(32)_INOVACE_4.B_PV_07(20) Autor Ing. Petra Pechová
Anotace Cílem prezentace je seznámit žáky s významem, rozdělením a použitím luštěnin. Materiál je určen pro žáky prvního ročníku oboru kuchařské práce. Materiál je určen pro výklad nové látky a interaktivní práci ve výuce.
Luštěniny P. Pechová, 2012
Význam a složení Suchá semena (boby) motýlkokvětých rostlin Vysoký obsah B, S (škrobu), vlákniny, ML (K, Ca, P), Vit (B1, C, E, provitamín A) Luštěninové pokrmy doplňujeme potravinami živočišnými
Díky pevné slupce těžce stravitelné, proto v závěru tepelné úpravy mixujeme, lisujeme, meleme Doplňujeme kyselým zelím, okurkou (kyselina octová pomáhá rozrušovat při trávení pevnou buničinu)
Použití v kuchyni Polévky Kaše Saláty Doplňky pokrmů Před tepelnou úpravou máčíme
Druhy luštěnin Hrách – zelený, žlutý, barevná směs (celý, půlený, loupaný, neloupaný) Cizrna (římský hrách) – oříšková chuť Fazole – bílé, skvrnité, červené, černé, zelené (semena mají tvar ledvinek) Čočka – nejlépe stravitelná (z luštěnin), obsahuje více B, ML a Vit. Bob – konzumuje se hlavně v Egyptě Sója – zralá semena obsahují až 40 % B – nejvíce se podobají živočišným, výrobky – mouka, vločky, mléko, tofu, maso, omáčka
Konzervace a skladování Konzervujeme sušením, ve slaném nálevu, dále jako hotové pokrmy - čočka s párkem, fazole s klobásou Skladujeme v suchém skladu, před použitím přebíráme
Složení sóji Tuky, bílkoviny, sacharidy, minerální látky (draslík, sodík, železo, hořčík, fosfor), vitamíny (A, B1, B2, E, K), vláknina Bílkoviny mají podobné složení jako bílkoviny živočišné, proto je mohou částečně nahradit
Další druhy sóji Zelené sójové boby – mungo – pěstují se v Číně a Indii Červená sója – azuki – příznivě působí na činnost ledvin a je prospěšná pro vazivo, je drahá, a proto je v Japonsku nazývána rudými diamanty
Použití sóji Mouka, olej, mléko, sýr (tofu), omáčky, pasty, pochoutky, maso (plátky, drť, nudličky, kostky), sterilované sójové boby, sójanéza, ….
Kontrolní otázky Jaký význam mají luštěniny pro výživu? Jaké znáte pokrmy z luštěnin? Najděte na internetových stránkách výrobky ze sóji.
Použité zdroje ŠEBELOVÁ, Marie. potraviny a výživa. Praha: parta, 2002, ISBN 80-7320-010-4. www.office.microsoft.com