Výroba cukru.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cukr Denisa Krátká.
Advertisements

Nikola Borovková 9.třída
Sacharidy.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Osnova aplikace Titulní stránka aplikace Adresáti
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Sacharosa Mgr. Lenka Fasorová.
Středočeský kraj.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Předmět:zeměpis Ročník:9. ročník Klíčová slova:Česká republika, potravinářský.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: červen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: IX Vzdělávací.
SACHARIDY.
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_DVOLE_SUROVINY1_17
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ PaV_1.18
Historie a vývoj automatizace v cukrovaru v Hrušovanech nad Jevišovkou
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
VY_52_INOVACE_ZBP1_5564VAL Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
SACHARIDY CUKRY RZ
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í
Město Dačice a okolí Historie a současnost.
Elektronické učební materiály – II. stupeň Chemie 9 Autor: Mgr. Radek Martinák Sacharidy (z latiny saccharrum =„cukr“) Škrob Celulosa Glukosa Glykogen.
VYBRANÉ CHEMICKÉ VÝROBY I. Chemie 9. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Šáfrová. Dostupné z Metodického.
NEROSTNÉ BOHATSTVÍ, PRŮMYSL, ZEMĚDĚLSTVÍ A SLUŽBY ČR
Ch_052_Sacharidy - disacharidy Ch_052_Přírodní látky_Sacharidy - disacharidy Autor: Ing. Mariana Mrázková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín,
OSTATNÍ POTRAVINY ROSTLINNÉHO PŮVODU Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: cukr, druhy, náhražky, med, aspartan,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
CUKRY = SACHARIDY.
ANOTACE: Materiál je určen pro žáky 9. ročníku a slouží k výkladu nového učiva. Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název.
Základní škola a Mateřská škola Dobrá Voda u Českých Budějovic, Na Vyhlídce 6, Dobrá Voda u Českých Budějovic EU PENÍZE ŠKOLÁM Zlepšení podmínek.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE.
STŘEDN Í ODBORN Á Š KOLA A STŘEDN Í ODBORN É UČILI Š TĚ MĚSTEC KR Á LOV É T.G. MASARYKA 4 Sada číslo 14.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_04-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorIng.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_546_ Výroba cukru 3 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Předmět:Suroviny Ročník: 1. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Dana Kopecká Anotace: Formou prezentace se žáci seznámí s cukry, vznikem cukrů a rozdělení.
Výroba Papíru Jan střída
Přírodní látky 1. Sacharidy.
CHEMIE - Disacharidy Název školy SŠHS Kroměříž Číslo projektu
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Cukr Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Vinterová . Dostupné z Metodického portálu ISSN:  Provozuje.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Cukrovarnictví na Hané
VÝROBA CUKRU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Lada Marholdová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
Sada číslo 14 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Monika Zemanová, PhD. Název materiálu:
Sacharóza – výroba cukru
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Číslo projektu:. CZ / / Číslo materiálu:
Název vzdělávacího materiálu Cukry
KVÍZ - SACHARIDY.
Význam a výskyt sacharidů
Potravinářské zbožíznalství
Transkript prezentace:

Výroba cukru

Cukr jako chemická látka Chemický název: sacharóza C12H22O11 Disacharidy

Historie, aneb Čím člověk sladil dříve, než se začal vyrábět cukr Původně se sladilo medem nebo rostlinnými šťávami (javorový sirup) Své pokrmy sladili medem i Řekové a Římané, později poznali šťávu z cukrové třtiny, kterou dováželi z Indie. Říkali jí saccharum a používali ji jako lék

Počátky výroby cukru ve světě Používání šťávy z cukrové třtiny v Indii dokládá perský král Dáreios I, který se zmiňuje o tom, že v Indii našel „rákos, který dává med bez včel“. Neznal však výrobu (5. stol. př. n. l.) Teprve velká expanze Arabů v 7. stol. n. l. vedla k prolomení výrobního tajemství. Když v roce 642 n. l. obsadili Persii, poznali tam cukrovou třtinu i výrobu cukru z ní.

Počátky výroby cukru v ČECHÁCH Cukr znám od dob Karla IV., z roku 1344 Zpočátku zpracováván pouze třtinový cukr, který byl dovážen z italského přístavu Terst První cukrovar postaven r. 1829 v Kostelním Vydří u Dačic  Průmyslové cukrovarnictví začíná r. 1850 cukrovar Hrušovany nad Jevišovkou

SUROVINY: cukrovÁ třtinA a cukrovÁ řepA

Výroba cukru Sklizeň: 50 - 60 t/ha Odpařování - těžká šťáva Praní - řepná pračka Řezaní - řepné řízky Vyluhování - extrakce - pomocí horké vody Čiření - přidání vápenného mléka – vysráží se nečistoty Odpařování - těžká šťáva Krystalizace – surový cukr Sušení a rafinace (bělení) Třídění a balení řepné řízky

PĚSTOVÁNÍ CUKROVÉ řepY V ČR POLABÍ HORNO A DOLNO MORAVSKÝ ÚVAL

Cukrovary v ČR Dobrovice České Meziříčí Hrušovany nad Jevišovkou Opava Litovel Prosenice Vrbátky u Prostějova Drahanovice (zrušen !)

ZAJÍMAVOSTI – tvary cukru Dříve homole cukru Kostku vymyslel rakouský ředitel cukrovaru v Dačicích Jakub Kryštof Rad r.1843

Použití cukru Biotechnologie: výroba ethanolu Potravinářství: sladidlo konzervace

doplněk výuky ke kapitole sacharidy Sestavil R. Roubalík

Použité Zdroje: http://cs.wikipedia.org/wiki/Cukrovar http://www.quido.cz/objevy/cukr.htm http://eagri.cz/public/web/mze/zemedelstvi/rostlinne-komodity/cukrova-repa-a-cukr/ http://www.hps.cz/vyroba-cukru/ http://www.korunnicukr.cz/historie-vyroby-cukru http://www.muzeumdacice.cz/page.php?mx=4_expozice&ax=4_dacice-a-prvni-kostka-cukru-na- svete&lx=cz