Rozvojová a humanitární pomoc

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozvojová a humanitární pomoc. Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států ► fyzickogeografické faktory – podnebí,
Advertisements

Česká exportní banka klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků Cesta k novým trhům.
Úřad vlády ČR Odbor pro informování o evropských záležitostech Ing. Klára Nápravníková Grantové informační projekty OEZ 2006 Praha, 5. října 2006.
1 Dotační řízení na realizaci aktivit v oblasti primární prevence rizikového chování RVPPK Praha Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Spolupráce OSPOD se školami a školskými zařízeními TENTO PROJEKT JE FINANCOVÁN Z EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU PROSTŘEDNICTVÍM OPERAČNÍHO PROGRAMU LIDSKÉ.
1 Změny financování regionálního školství Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
Situace na trhu zemědělcům a potravinářům mnoho příležitostí nenabízí Ing. Miroslav Toman, CSc. prezident Agrární komory ČR a Potravinářské komory ČR.
Pojem a význam práva Souhrn norem, stanovených uznaných státem k dosažení určitých společenských účelů, jejichž zachování je vynucováno státní mocí Objektivní.
N á zev S Š : SOU Uherský Brod Autor: Mgr. Věra Dudová N á zev prezentace (DUMu): Právní řád ČR a právní ochrana občanů N á zev sady: Výuka občanské nauky.
Učení ducha v praktickém životě. Učení ducha je praxe vlastních myšlenek, citů a činů Učení ducha znamená učit se správně utvářet své myšlenky a city.
Spolupráce Vězeňské služby NGO na Slovensku / možnosti a zaměření v oblasti drogových služeb / Olga Škvařilová, Sdružení Podané ruce Brno, CZ TWINNING.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Irena Čiháková Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
MSV Brno 2013 Klíčový partner českých exportérů a jejich zahraničních zákazníků.
Anotace Pracovní list k procvičení znalostí o pohybech hmot v zemské kůře, zemětřesení. AutorDagmar Kaisrová JazykČeština Očekávaný výstup Plynulé čtení.
Sociální etika 1 (PS) PhDr. Roman Míčka, Th.D. Sociální etika 1 (PS) Vyučuje:PhDr. Roman Míčka, Th.D.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. Právo jako společenský jev: PRÁVO 1.vnitrostátní, 2.mezinárodní a 3.evropské (EU) Masarykova univerzita Brno 2016.
Datové tržiště zaměřené na faktory ovlivňující vzdělávání dospělých a rozvoj lidských zdrojů s ohledem na trhu práce.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
18 ORGÁNY OCHRANY PŘÍRODY. Orgány ochrany přírody Ministerstvo životního prostředí – MŽP Krajský úřad – KÚ Obec s rozšířenou působností – ORP Obecní úřad.
UDRŽITELNÝ ROZVOJ JAKO PRINCIP POLITICKÉHO ROZHODOVÁNÍ.
Politologie Základní pojmy. Politologie Společenská věda politická věda, věda o politice, teorie politiky, věda o moci. „Je to vědecká disciplína zabývající.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Sociální zabezpečení Sociální služby Mirka Wildmannová Katedra veřejné ekonomie Ekonomicko-správní fakulta MU BRNO.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Výchova k občanství Právní základy státu - znaky státu.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Poziční analýza školy Mgr. Miloslav Hubatka.
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Úřad práce České republiky
SLABIKÁŘ DĚTSKÝCH PRÁV VY_32_INOVACE_01_10
Společné a koordinované politiky EU
Analýza kvality života aneb proč, jak a pro koho …
Průběžná informační povinnost emitenta kotovaných cenných papírů
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Rozhodování 1.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí
Název projektu: Moderní škola
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Management Přednáška 7, 8: Plánování.
EU_32_sada 2_08_PV_Podnebí, podnebné pásy_Duch
Obecná ekonomie STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Informace o změnách metodiky dotačního řízení Konference primární prevence rizikového chování Praha, Matouš Korbel.
Geopolitika Řešení konfliktů.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Martina Slánská Kalhousová Název.
ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA. ODMĚŇOVÁNÍ - MZDA MZDA JE ODMĚNOU ZA VYKONANOU PRÁCI JE SMLUVNÍ MUSÍ RESPEKTOVAT ZÁKONÍK PRÁCE A ZÁKON O MINIMÁLNÍ MZDĚ, MZDOVÉ.
ZEMĚPIS - SVĚT Regiony Asie 3
Název projektu: Moderní škola
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2010 Tisková konference 7.
Správa sociálního zabezpečení
Synergie manažerského týmu
Finance TNH 2 (S-5) Pavel Seknička.
Obecná ekonomie 2 STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Sociální práce a veřejné opatrovnictví
Operační program potravinové a materiální pomoci
EKONOMICKÝ RŮST, VÝKYVY VÝKONU EKONOMIKY
VY_32_INOVACE_VO.9.A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Nikola Grbavčicová Název materiálu: VY_32_INOVACE_VO.9.A.01_PRÁVNÍ ZÁKLADY STÁTU-ZNAKY.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ ŠTĚTÍ, OSTROVNÍ 300 AUTOR: MGR
Bohumil Belada.
Domy na půl cesty ve středočeském kraji
Výstupy z projektu PROGRESS
Globální problémy Sociální problémy.
Tematické setkání KAP Olomouckého kraje
Globalizace Milena Tichá
Transkript prezentace:

Rozvojová a humanitární pomoc

Faktory způsobující nerovnosti: A/ vnitřní faktory – v kompetenci chudých států fyzickogeografické faktory – podnebí, členitost krajiny, existence a splavnost řek, vzdálenost od moře špatně pracující instituce – špatné zákony, není rovnost příležitostí, nedůvěra – proto není snaha podnikat špatná politika B/ vnější mezinárodní faktory – v rukou vyspělých států rozložení politické a ekonomické moci ve světě nerovný přístup na trhy, zemědělský obchod a dotace, nerovné pozice při vyjednávání o pravidlech obchodu Řešení : spravedlivější nastavení pravidel mezinárodního obchodu

Organizace poskytující humanitární pomoc: OSN - FAO – zajišťuje dostatek potravin a vody rozvojovým zemím OSN - WHO - dosažení zdraví pro všechny OSN - UNESCO – mír pomocí spolupráce v oblasti vědy, výchovy a kultury OSN - UNICEF Červený kříž – humanitární pomoc a lékařská péče kde je potřeba (přírodní katastrofy, válečné konflikty, boj s chudobou) ADRA – humanitární organizace pro pomoc lidem v nouzi a pro rozvoj Člověk v tísni – česká org.

Humanitární pomoc • rychlá (hned po zemětřesení, válce, sesuvu půdy,………) • krátkodobá • nejčastěji materiální pomoc lidem v nouzi Rozvojová pomoc • dlouhodobá • pomoc oblastem, státům finančním • dotováním konkrétních akcí