Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

20. 3. 2018 Bohumil Belada.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "20. 3. 2018 Bohumil Belada."— Transkript prezentace:

1 Bohumil Belada

2 Český zemědělec a jeho budoucnost - světlo na konci tunelu?
Potenciál zemědělců a potravinářů Dobře vyjednaná SZP v EU na další období Správné nastavení zemědělské politiky v ČR Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál:

3 Naše zemědělství V oboru je většina lidí poctivých a pracovitých.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál:

4 Již dnes dosahujeme špičkových výsledků.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál:

5 Pracujeme s moderními technologiemi.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál:

6 Je to práce, která má smysl a jsou vidět výsledky.
Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál:

7 Propagace a propojení praxe a škol
Důležité pro budoucnost – dostatek kvalitních nových lidí na všechny pozice. Propagace a propojení praxe a škol Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál:

8 SZP – 2020-2027 Co hrozí? 29.11. 2017 sdělení Komise
3/2018 – stanovisko EP a Rady ke sdělení Komise 6/2018 – legislativní návrh Komise EU Schválení = ??? Souběžně se projednává víceletý finanční rámec Co hrozí? Podstatné snížení rozpočtu EU na zemědělství Výrazné zastropování a degresivita pro větší podniky Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál:

9 Konsorcium nevládních organizací
AK ČR PK ČR ZS ČR Iniciativa Slovenská agrární a potravinářská komora. Máme partnera v Bruselu + Evropskou iniciativu. Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál:

10 Naše priority Udržet co nejvýhodnější rozměr SZP pro ČR.
Nepřistoupit na zastropování a udržet rozumnou úroveň degresivity. Regulace národních dotací. Celoevropská regulace obchodních řetězců. Navýšení alokace na citlivé komodity a ŽV z 15 % na 30 %. Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál:

11 Co se nám již podařilo Pozice COPA – proti zastropování.
Bratislavská deklarace nevládní - V4 – Chorvatsko, Litva, Estonsko, Bulharsko, Lotyšsko. Rámcová pozice vlády ČR k SZP a ke sdělení Komise. Deklarce V4 + Chorvatsko na úrovni ministrů zemědělství a předsedů zemědělských výborů. Zatím dobré návrhy reakcí EP a Rady na sdělení. Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál:

12 Co obsahuje sdělení 1.) Zřejmě posun začátku 2021 – 2024.
Větší pravomoc členských zemí. Změna ozelenění x AEO v PRV. III. Pilíř – řízení rizik – 20 % zemědělců – nad 30 % škod každý rok. Snížení rozdílů mezi členskými zeměmi. Precizní zemědělství. Finanční nástroje x inovace a technologie. Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál:

13 Co obsahuje sdělení 2.) Dotace by měli brát pouze ti, kteří se tím živí. Citlivé komodity neřeší. Zastropování, jako jedna z alternativ bez určení stropů (v původní verzi bylo), další alternativa jsou vyšší platby na první hektary nebo degresivita. Celý dokument je příliš obecný. Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál:

14 Předběžná pozice EP Je třeba dostatek peněz v SZP.
Zastropování pouze dobrovolné, vyšší platby na první hektary. Zachovat nebo navýšit citlivé komodity a platby na ŽV. Zdůrazňuje 3 pilíř na výkyv cen. Zdůrazňuje potřebu celoevropské regulace obchodních řetězců. Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál:

15 Předběžná pozice Rady Zastropování – není jednoznačná formulace, ale odmítá povinné a pro nás výhodná Podporuje citlivé komodity a ŽV. Podporuje dostatečný rozpočet na SZP. Podporuje regulaci řetězců. Bohužel schváleno jako dokument předsednictví – pro bylo 22 zemí Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál:

16 Důležité v ČR správně nastavit
Snížení administrativní zátěže!!! Motivaci zemědělců vyrábět – ANC, zelená nafta, citlivé komodity, proteinové plodiny. Podporu investic – dotace, úvěry, daňové zvýhodnění. Legislativu při prodeji půdy. Systémové kontroly dovozů. Fond těžce pojistitelných rizik. Národní dotace - přiblížit se vyspělým zemím EU. Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál:

17 Děkuji za pozornost Blanická 3, Olomouc, tel.: fax.: web: portál:


Stáhnout ppt "20. 3. 2018 Bohumil Belada."

Podobné prezentace


Reklamy Google