Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Diskusní seminář za účasti ministra zemědělství Ing. Ivana Fuksy 26.8.2010, České Budějovice.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Diskusní seminář za účasti ministra zemědělství Ing. Ivana Fuksy 26.8.2010, České Budějovice."— Transkript prezentace:

1 Diskusní seminář za účasti ministra zemědělství Ing. Ivana Fuksy 26.8.2010, České Budějovice

2 Co je zatěžující byrokracie ? Úřednické nebo politické rozhodnutí, které věcně nikomu nic nepřináší a bere čas podnikatelům, poplatníkům i úředníkům a je jen alibismem Takové opatření, které snižuje konkurenceschopnost českého zemědělství a znamená pro všechny další náklady a investice Takové opatření, které bere chuť do podnikání a odrazuje

3 Snížení byrokracie – jak na to ? Nižší rozpočet = méně úředníků, větší efektivita Nižší platby za veřejnou objednávku = méně požadavků a počtu i rozsahu kontrol na zemědělce Odhalování a likvidace byrokracie již v zárodku – změna v systému přípravy nové legislativy …….

4 Antibyrokratická komise Zřízena v březnu 2008 Petrem Gandalovičem Jednání se SRS, SVS, ÚKZÚZ, SZIF, PGRLF, PF, Mze, ČMSCH,… Shoda a zájem většiny nevládních organizací, zástupci pracují zdarma, protože MÁ TO SMYSL ! vyřešeno kolem 70 podnětů (novely legislativy, vyhl. na prodej ze dvora, změna přístupu úředníků) Předpoklady: - poradní orgán se silným mandátem - výstupy do porady ministra - součást vnitřního PŘ na Mze - právní servis

5 Obecné požadavky sedláků Nepřekračovat počty kontrol nad rámec požadavků EU – snížit preventivní oblast odstranit „JAKO“ plnění nereálných a zbytečných požadavků a systém „JAKO“ kontrol (viz ochrana včel při použití POR) Pouze účelné a věcné požadavky – české specifikum: širší výklady evropské legislativy Moderní evropský stát v 21. století používá data z navzájem propojených veřejných registrů a neobtěžuje poplatníky (viz zbytečná prohlášení krmivářských a potravinářských podniků)

6 Několik konkrétních návrhů Mze se chová účelně a ekonomicky - vystačí si pouze s jednou kontrolní organizaci, která zajišťuje komplexní dozor - úspora lidí i peněz bez vlivu na akceschopnost - kompetence se nepřekrývají ani nechybí - odstranění rivality, orgány si nevymýšlí pro sebe práci Stát neklade překážky přirozeným obchodním cestám a poptávce: - podporuje realizaci výrobků s přidanou hodnotou, regionální potraviny, prodej a zpracování ze dvora, rozvoz k zákazníkům – požadavky úměrné velikosti produkce a možnému riziku

7 …a mohli bychom pokračovat Ministr vydá a garantuje Chartu práv farmáře Ministr se nebude bát prosazovat zjednodušení i do evropské legislativy Všechny metodické pokyny jsou veřejné PRV - Žadatel v potížích může využít odvolací komisi – důstojný a institucionalizovaný proces ČIŽP nebude v kontrolách v rámci cross-compliance Kontroly hygieny mléčných automatů jsou zbytečné…….

8 Soutěž o Byrokrata roku! Upozornění na problém netradiční formou Sběr podnětů během roku Hitparáda 10 NEJABSURDNĚJŠÍCH povinností, evidencí, protokolů, žádostí, hlášení, zákazů, povolení….. Vyhlášení „vítěze“ a předání originální ceny řediteli nejbyrokratičtějšího úřadu (v prosinci na Farmě roku)

9 Asociace soukromého zemědělství ČR 9 z 10 sedláků varuje: Byrokracie je návyková a neškodí jen zdraví, ale všem a všemu! (….a proto se jí v Evropě tak dobře daří ) ZRUŠME JI !!!

10 Diskusní seminář za účasti ministra zemědělství Ing. Ivana Fuksy 26.8.2010, České Budějovice


Stáhnout ppt "Diskusní seminář za účasti ministra zemědělství Ing. Ivana Fuksy 26.8.2010, České Budějovice."

Podobné prezentace


Reklamy Google