Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Advertisements

Hodnocení ředitelů škol zřizovaných Pardubickým krajem
1 Rozšíření podpory odborného vzdělávání Dalibor Štys ministr školství, mládeže a tělovýchovy Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
Stáže ve firmách - vzdělávání praxí Kulatý stůl s odbornou veřejností FOND DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Stroupežnického 30, Praha
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Podpora odborného vzdělávání MŠMT - září Vzdělávací nabídka v. požadavky trhu práce -zpětná vazba má dlouhý časový posun -předvídání ekonomického.
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. Fr. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 15Číslo.
Střední škola stavební Jihlava Sociální partnerství zpracoval : PhDr. Pavel Toman únor 2011.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
S POLUPRÁCE SE SOCIÁLNÍMI PARTNERY OTROKOVICE,
Nová závěrečná zkouška ve spolupráci škol a firem POSPOLU Olga Kofroňová, NÚV
3K – Krok Ke Kariéře podruhé Grantový projekt: CZ.1.04/2.1.01/D Oblast podpory: Posílení aktivních politik zaměstnanosti Tento projekt je financován.
Kariérové poradenství v Tranzitním programu pro neslyšící APPN, o.s. Projekt Tranzitní program pro neslyšící je financován z prostředků ESF prostřednictvím.
1 Národní kulatý stůl k problematice vyššího odborného vzdělávání Praha, 25. únor 2015 Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, 118.
Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková, MŠMT Pardubice, 2.dubna 2004 Využívání pomoci z Evropského sociálního fondu Barbora Hošková,
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Rozvoj technického vzdělávání Strategie a hlavní cíle týmu 81. zasedání Rady ředitelů (Valná hromada) AutoSAP Brno, 4. dubna 2013 Předkládá: Řídící tým.
Organizační struktura
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Mgr. Ilona Kostadinovová, advokát I.K.
VLASTNÍ HODNOCENÍ ŠKOLY Zdeněk Hrkal Karlovy Vary, 12. listopadu 2009 Po každé dobré činnosti je radost z práce odměnou dvojnásobnou. (Euripides)
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Financování regionálního školství
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ PRO PRAXI … PRAXE PRO VZDĚLÁVÁNÍ HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY Vladimír.
Okresní hospodářská komora v Chomutově Podnikatelské fórum Rok 2015 – renesance technického vzdělávání 14. –
Tematické setkání externí skupiny MŠMT Prioritní osa 4 OP Výzkum, vývoj a vzdělávání Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Technické a profesní vzdělávání na VŠ – pohled zaměstnavatelů Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Učení se praxí Martina Kaňáková. Učení se praxí Firmy: Nedostatek kvalifikovaných technicky vzdělávaných odborníků Rok 2015 vyhlášen Rokem průmyslu a.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
Nová opatření na podporu odborného vzdělávání Akční plán podpory odborného vzdělávání III. konference projektu VIP Kariéra II - KP Praha 12. prosince.
1 Podpora odborného vzdělávání Petr BANNERT ředitel odboru středního a vyššího odborného vzdělávání a institucionální výchovy Ministerstvo školství, mládeže.
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
Soulad vzdělávací nabídky a požadavků trhu práce (?) Ing. Miloš Rathouský, sekce zaměstnavatelská,
ŠVÝCARSKÝ SYSTÉM VZDĚLÁVÁNÍ A MOŽNÉ INSPIRACE Z NĚJ PORADA ŘEDITELŮ ŠKOL A ŠKOLSKÝCH ZAŘÍZENÍ ZŘIZOVANÝCH LIBERECKÝM KRAJEM
Asociace SPŠ Opatření na podporu OV Špindlerův Mlýn 9. října 2012.
Spolupráce středních škol a firem v Pardubickém kraji Krajský úřad Pardubického kraje odbor školství a kultury oddělení organizační a vzdělávání.
Stabilizace sektoru vyššího odborného vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a dalšího vzdělávání.
Pohled zaměstnavatelů na současný systém OV Ing. Miloš Rathouský, SP ČR.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
3. BLOK Aktuality v DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
1 PODPORA DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ v Ústeckém kraji Most Role a zapojení sociálních partnerů do tvorby programů DV.
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Olomouckého kraje
KARIÉROVÉ PORADENSTVÍ V JIHOMORAVSKÉM KRAJI
Nový model tvorby trhu práce budovaný partnerstvím zaměstnavatelů – škol a jejich zřizovatelů a úřadů práce Ing. Jiří Herodes.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Základní vzdělávání a další …
Bc. Magdalena Zábranská
Tisková konference zahájení školního roku 2009/2010
Odbor speciálního vzdělávání, prevence a institucionální výchovy
Aktuální informace k síti škol a školských zařízení v MSK
PHmax ve středním vzdělávání
První tisková konference ministra Josefa Dobeše
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Organizační struktura
Setkání kariérových poradců
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Téma Polytechnické vzdělávání a Infrastruktura
Transkript prezentace:

Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů

Vývoj počtu 15letých osob v ČR Demografický vývoj Vývoj počtu 15letých osob v ČR 70 000 80 000 90 000 100 000 110 000 120 000 130 000 140 000 2000 2001 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017 2018 2019 2020 Počty osob ve věku 15 let Zdroj: ČSÚ

Vývoj počtu absolventů oborů s výučním listem Zdroj: ÚIV

Přechod na trh práce Zdroj: ÚIV

Volba oboru po třech letech od ukončení studia Absolventi učebních oborů (H)

Počet všech nezaměstnaných absolventů Zdroj: MPSV, NÚOV

Podpora odborného vzdělávání Kariérové (profesní) poradenství Optimální nastavení soustavy oborů Spolupráce škol se sociálními partnery Efektivní vzdělávací politiky krajů Využití prostředků ESF

Motivační program spolupráce škol a zaměstnavatelů Základním cílem je stimulovat spolupráci mezi odbornými školami a zaměstnavateli, prostřednictvím: Minimálních legislativních úprav Ekonomicky neutrálních nástrojů Řešení s rychlým a zároveň dlouhodobým efektem Meziresortní spolupráce

Základní oblasti řešení Větší podíl praktického vyučování na pracovištích zaměstnavatelů Výraznější spoluúčast zaměstnavatelů při inovacích učebních dokumentů a hodnocení výsledků vzdělávání Podpora vstupu zaměstnavatelů do financování odborného vzdělávání

Praktická výuka u zaměstnavatele Prostředky státního rozpočtu Prostředky zaměstnavatele ŠKOLA Smlouva ZAMĚSTNAVATEL Legislativní opatření: novelizace školského zákona novelizace vyhlášky č. 13/2005 Sb. o středním vzdělávání novelizace nařízení vlády č. 689/2004 o soustavě oborů MŠMT

Účast zaměstnavatelů na tvorbě obsahu a hodnocení výsledků vzdělávání Inovace RVP – úzká spolupráce se zástupci zaměstnavatelů, vymezení působnosti sektorových rad Hodnocení výsledků vzdělávání – povinná účast odborníka z praxe při závěrečných a maturitních zkouškách DVPP – podpora stáží pedagogických pracovníků v tuzemských i zahraničních firmách

Podpora vstupu zaměstnavatelů do financování odborného vzdělávání Základní nástroj: daňové stimulace daňové zvýhodněné prostředků investovaných zaměstnavateli do odborných škol vytvoření právního rámce vztahu mezi zaměstnavatelem a žákem střední školy, který se připravuje pro potřeby zaměstnavatele: MOTIVAČNÍ PŘÍSPĚVEK ŽÁK ZAMĚSTNAVATEL Smlouva MŠMT MF ŠKOLA MPSV

Děkujeme za pozornost