Účetní systémy 1 3. přednáška.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Účetní systémy 1 3. přednáška.
Advertisements

Účetní systémy 1 3. přednáška. Osnova: Vznik podvojného účetního systému Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Jednobilanční účetní.
Náklady, výnosy, hospodářský výsledek
Téma 12: Výnosy, náklady, hospodářský výsledek 1.Řízení nákladů - základní charakteristika nákladů - členění nákladů a jejich ovlivňování 2.Tvorba hospodářského.
ÚČTOVÁNÍ VÝROBKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marcela Vlachová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Kalkulace S tudent. Osnova výkladu 1.Kalkulace nákladů a způsoby jejího rozlišení 2.Kalkulační vzorec nákladů 3.Stanovení nákladů na kalkulační jednici.
Cash Flow v účetnictví Znamená přírůstek nebo úbytek peněz za jedno účetní období.
Majetek podniku VY_32_INOVACE_MAJ_19. Obsah: Definice podniku Definice majetku podniku Rozdělení majetku ze dvou hledisek Aktiva – dlouhodobý a oběžný.
Hospodaření s oběžným majetkem Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Jana Švejdová. Dostupné z Metodického portálu cz,
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_256_TÉMA_ Rozdělení nákladů Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_Úč24.09 RočníkDruhý.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Trh, ekonomika. ekonomická činnost výroba spotřeba obchod, směna.
Základy účetnictví 2.přednáška Bilance a bilanční princip.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Ing. Petr Bačík, Ph.D..  Pohledávky za upsaný vlastní kapitál  Stálá aktiva  dlouhodobý nehmotný majetek  dlouhodobý hmotný majetek  dlouhodobý.
KPM / PEPL1 Vyhodnocení efektivnosti investice Jan Cedl.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika 1.TC Podnik; majetek podniku a hospodaření podniku Podnik Struktura majetku a zdrojů financování Dlouhodobý majetek.
Hodnocení finanční situace obce MKR SURO Finanční analýza Rozbor minulého hospodaření  odhalení pozitivních a negativních faktorů, které hospodaření.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ MĚSTEC KRÁLOVÉ T.G. MASARYKA 4 Ekonomika podniku.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Finanční management MPH_FMAN Finanční management jaro 2016.
Měření výkonu ekonomiky 2. seminář – TNH 2
FINANCE PODNIKU Časová hodnota peněz.
Výnosy Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
Financování činnosti korporací
Účetní systémy 1 3. přednáška.
EKONOMIKA 3. ROČNÍK Plán učiva Ekonomika
ZÁKLADY ÚČETNICTVÍ A PODVOJNÝ ZÁPIS
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Analýza nákladů 1 TNH 1 (S-4)
Výrobní faktory v organizaci
Solvence a likvidita. Solvence a likvidita Solvence Podnik je solventní pokud má dostatek prostředků k úhradě svých závazků. K zajištění solvence.
Jednoduché účetnictví
Abeceda Mikroekonomie
Ing. Daniela Bednáriková , Praha
Úvod do podnikových financí
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
Téma 11: Finanční plánování
IAS 36 Snížení hodnoty aktiv.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Financování činnosti korporací
Ekonomika malých a středních podniků
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Účetní systémy.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Hodnocení efektivnosti řízení zásob
Pracovní list Bod zvratu.
Výkazy ve finančním řízení II.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Ing. Veronika Dostálková MBA
Majetek podniku - Aktiva
Finanční právo I Přednáška
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
VAŠE FIRMA JE LOĎ PLUJÍCÍ K VYTČENÉMU CÍLI, KTERÝM JE:
Eva Tomášková Základní ekonomické pojmy Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 2. přednáška.
10. Účetní závěrka Účetní závěrku sestavují podnikatelské subjekty (účetní jednotky) na konci účetního období (zpravidla kalendářního roku) Účetní závěrka.
Základy účetnictví změny rozvahových položek
Evidence výnosů a nákladů stavební zakázky
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow
Účetnictví I Cvičení.
Finanční plán stavební zakázky
Vztahy mezi útvary charakter průběhu hlavní podnikatelské činnosti
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
ROZVAHA (Bilance) Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Transkript prezentace:

Účetní systémy 1 3. přednáška

Osnova: Vznik podvojného účetního systému Jednobilanční účetní systém Rozšiřování jednobilančního účetního systému (kalkulace) Dvoubilanční účetní systém (jednookruhový, dvouokruhový) Tříbilanční účetní systém

Vznik podvojného účetního systému Zisková rovnice podniku: (1) Δ M (přírůstek majetku) = Mk - Mp Δ M > 0 = Z (zisk) ( Δ M < 0 = ztráta ) Z = Mk - Mp kde Mp = Mpv + Mpc Mk = aktiva (A) – nakoupené a vlastní činností získané prostředky na konci období Mpv = základní kapitál (ZK) - prostředky vložené do podnikání na počátku období Mpc = cizí kapitál, dluhy (D) – prostředky vložené cizími subjekty

Vznik podvojného účetního systému Zisková rovnice podniku: Z = Mk - ( Mpv + Mpc ) pak: Z = A - ZJ - D a odtud bilanční rovnice: A = ZJ + D + Z

Typy bilančních transakcí A+ A- A+ P+ A- P- P+ P- A + Xa - Xa = P A + Xap = P + Xap A - Xap = P – Xap A = P + Xp - Xp

Jednobilanční účetní systém Každá položka rozvahy samostatný účet → účty aktiv, účty pasiv Podvojný účetní zápis (zápis na dva účty, na str. MD a D) Sleduje pouze přeměny forem majetku a jeho zdrojů v souhrnných veličinách – neuvažuje o „nákladech“ a „výnosech“

Jednobilanční účetní systém Charakteristické znaky: orientace na výkony a jejich rentabilitu a tím má v sobě zabudovány informační prvky potřebné pro kalkulaci nevypovídá však podrobněji o tvorbě zisku

Odvození druhé bilance Zisková rovnice podniku: (2) Zisk = Výnosy (V) - Náklady (N) (neporovnává celkový majetek, ale pouze ten, který byl vynaložen, s tím, který byl z vynaložení získán)

Náklady ekon.teorie: výrobní faktory spotřebované při výrobě produktů a poskytování služeb, oceněné v peněžních jednotkách účetní pojetí v penězích vyjádřené prostředky, které byly vynaloženy na výkony v účetním období (věcná a časová souvislost) ≠ výdaje

Náklady - klasifikace a) druhové členění – vychází z ek.teorie - přirozená nákladová struktura, lze je dále seskupovat (prov.,fin.,mim.) b) účelové členění – vychází z potřeb řízení procesu vynakládání prostředků (transformačního, výrobního) - různá struktura podle vymezení účelu (jednotka výkonu, druh činnosti, útvar)

Další klasifikace nákladů dle závislosti na objemu výroby: fixní x variabilní dle možnosti přiřadit je k jednotce výkonu : přímé x nepřímé (režijní) dle místa vzniku : prvotní x druhotné (resp. externí, interní) - n. explicitní (účetní) x n. implicitní

Výnosy mikroekon. teorie : v penězích vyjádřené trhem uznané výkony podniku (cena x množství ) = tržby účetní pojetí: v penězích vyjádřené výkony podniku za účetní období (– může zahrnovat i další výkony, nejen pouze uznané trhem, tj. prodané, a nemusí jít ani o výkony podniku) ≠ příjmy

Výnosy – současné účetní pojetí v ČÚS - tržby z prodeje výkonů výrobků, zboží, prací a služeb - tržby z prodeje majetkových složek (DM, zásob, cenných papírů, pohledávek apod.) aktivace nárůst (změna stavu) zásob vlastní výroby přijaté úroky a penále a další (např. přijaté úhrady škod)

Výnosy – současné účetní pojetí v ČÚS Vychází z pojetí výnosů jako nárůstu majetku, který je výsledkem činnosti v daném účetním pojetí (vliv daňového pohledu) Výnosy (provozní) vypovídají více o produkční schopnosti než tržní úspěšnosti podniku

Dvoubilanční účetní systém Zahrnuje : 1) Bilanci – přehled o stavu majetku a jeho zdrojů k určitému dni (stavové veličiny) 2) Výsledovku – přehled o vynaložených a získaných prostředcích za účetní období (tokové veličiny) Výsledovka je subbilancí rozvahy

Stavové a tokové veličiny Stavové veličiny : KS = PS + přírůstky – úbytky - rozvaha Tokové veličiny : Δ S = přírůstky – úbytky - výsledovka (Δ = delta, znak pro celkovou změny)

Rozšíření dvoubilančního účetního systému Dvoubilanční účetní systém se dále rozšiřuje o několik variant vycházejících z potřeb informací pro vnitropodn. řízení – u nás jsou nejvíce známé : a) jednookruhové účetnictví b) dvouokruhové účetnictví - obě mají za cíl poskytovat podrobnější informace o procesu vynakládání prostředků = nákladové, vnitropodnikové účetnictví

Tříbilanční účetní systém Bilance – rozvaha Výsledovka – výkaz zisku a ztráty Výkaz cash-flow – výkaz o peněžních tocích, o změně stavu peněžních prostředků a příčinách tohoto stavu Účetní systém relativně mladý – výkaz C-F se začal povinně sestavovat od 80.let minulého století

Tříbilanční účetní systém Třetí bilance – Výkaz o peněžních tocích (výkaz Cash-flow) Počáteční stav + Příjmy - Výdaje A(np)- - A(np)+ P+ - P- Konečný stav (A(np) = nepeněžní aktiva )

Tříbilanční účetní systém Výkaz Cash-flow - podrobnější informace o získávání a vynakládání peněžních prostředků - současné uspořádání a sledování peněžních toků: 1) oblast provozní činnosti 2) oblast investiční činnosti 3) oblast financování (čerpání zdrojů)