Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
Advertisements

Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
PODNIKÁNÍ Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Podnik 6.hodina. Podnik jako soubor osobních,hmotných a nehmotných složek podnikání Podnik je právně samostatný subjekt trhu, zakládaný a provozovaný.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingové řízení Ročník / obor studia:III.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
11. srpna 2013VY_32_INOVACE_100317_Obchodni_spolecnosti_1_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový Informační systém Ročník / obor.
Živnosti Právnické a fyzické osoby Čtyři typy živností
Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_18 Název materiálu:PODNIKÁNÍ V TRŽNÍ EKONOMICE Tematická oblast:Ekonomika, 2. ročník Anotace:Prezentace.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUM VY_32_INOVACE_04B1 Autor Ing. Anna Tichopádová Období vytvoření Srpen-září.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Marketing a řízení hotelu Název vyučovací oblasti: Marketingový plán hotelu Ročník / obor studia:III.
Ing. Gabriela Dlasková ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456
Podnik a podnikání Střední odborná škola Otrokovice
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
OBCHODNÍ JMÉNO PODNIKU. Označení materiálu:VY_32_INOVACE_EKO_1161 Ročník:1. Vzdělávací obor: Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
V soutěžních vztazích Stát, samosprávné územní jednotky Osoby, které si zvolily obchodněprávní režim závazku podle § 262 odst. 1 účastníci závazkových.
Ing. Veronika Dostálková MBA PODNIKÁNÍ - ÚVOD Podnik a podnikání 3. ročník Srpen 2012.
Právní podmínky podnikání Obchodní firma Obchodní rejstřík.
Charakteristika daňové evidence Evidence majetku a závazků.
TRŽNÍ EKONOMIKA A PODNIKÁNÍ Podnik Tento výukový materiál byl zpracován v rámci projektu EU peníze středním školám - OP VK 1.5. CZ.1.07/1.5.00/
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
ZPRACOVAL ING. JAN WEISER Podnik a podnikatel. Obsah výkladu 1. Podnik 2. Funkce podniku 3. Druhy podniků 4. Podnikatel 5. Otázky a úkoly.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
Přehled subjektů obchodního práva JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D.
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Daně a daňová soustava Ročník / obor studia:
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Národní hospodářství Ročník / obor studia:I. –
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání
Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Zpracoval Ing. Jan Weiser
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Výchova k občanství 9.ročník
1. PODNIKÁNÍ Ing. Martina Kozáková.
Rozhodování jako manažerská funkce
Živnostenský zákon a rejstřík II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Obchodní právo. Subjekty obchodního práva. Jednání podnikatele
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Ostatní nástroje marketingového mixu služeb
Hospodářská politika státu
Založení a vznik podniku II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
II. – III. r./ Hotelnictví a turismus
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
Ekonomika – Podnik CZ.1.07/1.5.00/ Ing. Eva Zmeškalová
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Management a řízení hotelu
Subjekty obchodněprávních vztahů
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Marketingový mix hotelových a restauračních sužeb
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Podnikání a jeho právní formy
PODNIKÁNÍ Podnikatel Občanská nauka 1. M.
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Transkript prezentace:

Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Ekonomika pro kuchaře Název vyučovací oblasti: Podnik a podnikání Ročník / obor studia: I. – III. r./Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. a II. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM Klíčová slova: Podnikání, podnik, podnikatel Anotace: Odborná prezentace pro podporu výkladu učitele na téma Podnik a podnikání.

Podnik a podnikání Zdroj obrázku: http://firmy.finance.cz/zivot-podnikatele/start/zalozeni-sro-pripadova-studie/

Podstatou podnikání je samostatné rozhodování o tom: co bude vyrábět nebo jaké služby bude poskytovat kde bude vyrábět jak bude vyrábět nebo poskytovat služby kolik zdrojů do své činnosti vloží a kde je získá jak použije získané prostředky jakou právní formu pro svou činnost zvolí

Základní podmínky pro podnikání uvádí: občanský zákoník 40/1964 Sb., živnostenský zákon 455/1991 Sb., obchodní zákoník 513/1991 Sb.. Zdroj obrázku: http://www.leones.estranky.cz/clanky/military-paintball-vs_-lesni-sprava_-urady-a-zakon_.html

Podnikání je soustavná činnost, která je provozována: samostatně (co bude vyrábět a jaké služby bude poskytovat, si podnikatel určuje sám v souladu se zákony ČR), vlastním jménem (ve styku s ostatními podnikateli používá oficiální označení své firmy), na vlastní účet (znamená, že podnikatel hradí veškeré náklady, které podnikání přináší, a také mu připadají veškeré výnosy z jeho podnikání. Aby náklady a výnosy vyčíslil, musí vést účetnictví), účelem činnosti je dosažení zisku (pokud nemá určitá činnost stanovená jako cíl zisk, nejedná se o podnikání).

Rysy podnikání Základním motivem je snaha o dosažení zisku (rozdíl výnosů a nákladů), případně jinak definovaného užitku. Zisk je dosahován uspokojováním potřeb zákazníků (spokojený zákazník jako cíl) Snaha o uspokojení potřeb zákazníků s sebou přináší riziko (je nutné jej přijmout a umět s ním pracovat) Do podnikání je nutné na počátku vložit nějaký kapitál, který musí být podnikáním zhodnocen Další rysy: cílevědomá činnost opakování, cyklický proces kreativita, tvůrčí přístup

Podnikat mohou: fyzické osoby – FO právnické osoby – PO stát způsobilost podnikat nabývají dovršením 18 let (lidé jsou přirození nositelé práv a povinností) právnické osoby – PO útvary vytvořené lidmi a považované podle zákona za samostatné právní subjekty (mohou se zavazovat a nabývat práv), např. obchodní společnosti, družstva. stát prostřednictvím svých orgánů, mohou zakládat právnické osoby (např. Česká pošta, České dráhy).

Podnik Podnikem se (podle obchodního zákoníku) rozumí: „Soubor hmotných (pozemky, stroje, budovy, dopravní prostředky, materiál, atd.), jakož i osobních (lidé pracující v podniku) a nehmotných (finance, práva, software, atd.) složek podnikání. K podniku náleží věci, práva a jiné majetkové hodnoty, které patří podnikateli a slouží k provozování podniku nebo vzhledem k své povaze mají tomuto účelu sloužit“. je ekonomicko-právním subjektem (ekonomická samostatnost a právní subjektivita) slouží podnikateli k podnikatelské činnosti je základní prvek institucionálního uspořádání hospodářství Podnik obvykle jako ziskový subjekt. Existují však i nestátní neziskové organizace, které nejsou orientovány na zisk, ale na potřeby společnosti.

Charakteristické znaky podnikatele (podniku) je právním subjektem může vstupovat do právních vztahů (např. uzavírání kupních smluv, uzavírání pracovních smluv) svým vlastním jménem provozuje svou činnost samostatně co bude vyrábět či jaké služby poskytovat, si podnikatel v souladu se zákonnými podmínkami určuje samostatně podle situace na trhu. Podnikatel má úplnou samostatnost v tvorbě vnitřních organizačních jednotek (závodů, provozů, dílen, prodejen atd.)

Charakteristické znaky podnikatele (podniku) vymezuje si předmět podnikání vymezení předmětu činnosti je zákonnou podmínkou, i když podnikatel může předmět svého podnikání rozšiřovat nebo zužovat změnou registrace u živnostenského úřadu nebo změnou zápisu předmětu podnikání v obchodním rejstříku u rejstříkového soudu nese podnikatelské riziko riziko spočívá především v nebezpečí ztráty kapitálu vloženého do podnikání (příčinou může být např. chybné stanovení cen výrobků, přesycený trh, nedostatečná propagace produktů, špatná kvalita produktů atd.)

Charakteristické znaky podnikatele (podniku) hospodaří s majetkem hospodaří s dlouhodobým a oběžným majetkem podniká na vlastní účet a vede účetnictví (evidenci) podle formy svého podnikání vede daňovou evidenci nebo účetnictví

Členění podniku Podle předmětu činnosti: Podle rozsahu působnosti výrobní obchodní dopravní a spojové peněžní Podle rozsahu působnosti Místní - působnost pouze na určitém místě (obci) – řezník Regionální – působnost v určitém kraji Celorepubliková – působnost v celém státě (ČD, ČP) Mezinárodní – působnost v několika státech světa (automobilky, Coca-Cola)

Členění podniku Podle formy vlastnictví: Vychází z vlastnického vztahu k majetku podniku. Státní – majetek je ve vlastnictví státu, který je svěřen určité organizaci, která s ním hospodaří (ministerstva, úřady, nadace, divadla) Soukromé – majetek je ve vlastnictví jedné osoby, která jej vkládá do podnikání (OSVČ, obchodní společnosti) Partnerské (společné) – majetek je vytvořen vkladem (sdružením) několika osob, které podnikají pod společným jménem (Družstva) Podle právní formy: Podniky jednotlivců Obchodní společnosti Družstva Státní podniky Ostatní – zvláštní právní formy podnikání

Členění podniku Podle velikosti Zdroj obrázku: vlastní

Použitá literatura PETR KLÍNSKÝ, Otto Münch. Ekonomika pro obchodní akademie a ostatní střední školy. 4. vyd. Praha: EDUKO. ISBN 978-808-7204-375. KOČÍ, Jana a Lenka ŠAMŠOVÁ. Základy ekonomiky: pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, 2009, 143 s. ISBN 978-80-7373-059-8.