Malé a střední podnikání

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Advertisements

Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_252_TÉMA_Daň z přidané hodnoty Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší.
Hospodaření nepodnikatelských organizací 1 Daně, dotace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
LEASING Iveta KAŠPAROVÁ & Hana RAKOVÁ & Petr SEDLÁČEK.
PODNIKÁNÍ VY_32_INOVACE_POD_20. Obsah Základní pojmy Právní úprava Podnikání podle živnostenského zákona Obchodní společnosti Družstva Státní podnik Neziskové.
Seminář 4. – hotel Podlesí DAŇOVÝ SYSTÉM ČR Ing. Irena Kemény Inovativní pedagogické metody v odborném vzdělávání CZ.1.07/1.3.12/
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Daně Co si myslíš o daních ty? Je v pořádku, že existují?
Elektronické učební materiály – II. stupeň Finanční gramotnost Autor: Mgr. Roman Havlíček 1.1 Podnikání.
Založení firmy postup. Postup založení firmy 1) Výběr oboru podnikání a vymezení předmětu živnosti 2) Volba právní formy podnikání 3) Určení názvu a umístění.
Střednědobé plány krajů, sítě sociálních služeb a přechod financování sociálních služeb na kraje Konference Financování sociálních služeb pro města a obce.
© ABB Group September 27, 2016 | Slide 1 Spolupráce NNO a firmy Pohled dárce Magdaléna Boušková, ABB s.r.o., Workshop,
Právní subjektivita – s.r.o. Výhoda spočívá v omezeném ručení za závazky společnosti. Relativně nízké hodnotě min. základního jmění. Malé administrativní.
Informace fyzických a právnických osob na Portálu veřejné správy Ing. Pavel Tesař, projektový manažer odbor eGovernmentu
Operační program Průmysl a podnikání Programové dokumenty OP – Průmysl a podnikání Národní rozvojový plán ostatní operační programy Socioekonomická.
Daň z přidané hodnoty. DPH: plátce a poplatník DPH Obsažena v ceně zboží a služeb – není placena jako samostatná částka DPH Obsažena v ceně zboží a služeb.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_9_INOVACE_EKO52 Název.
Soukromá hotelová škola Bukaschool s. r. o. Most Kmochova 1823, Most DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Cestovní náklady podnikatele a zaměstnance. Paušální cestovní výdaje  Podnikatel si může do nákladů započítat paušální odpočet 5000 Kč/měs. na jedno.
Mgr. Bedřich Myšička vrchní ředitel sekce ekonomické Sekce ekonomická 10. dubna 2014.
Téma 1. Charakteristika finančního řízení 1. Cíle finančního řízení 2. Hlavní oblasti finančního managementu 3. Finanční rozhodování podniku 4. Finanční.
Petr Kielar Seminář o stavebním spoření Část VI: Podmínka rovnováhy a SKLV.
Základní informace k veřejné podpoře v OP LZZ Seminář pro žadatele 6. února 2009 Praha.
1. Podnikání 1.část členění organizací podnikání (definice podnikání, kdo může podnikat) obchodní firma živnostenský rejstřík živnosti (podmínky, druhy,
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín Registrační čísloCZ.1.07/1.5.00/ Označení DUMVY_32_INOVACE_E30.01 Ročník3. ročník.
Ing. Martin Kocourek ministr průmyslu a obchodu ZPĚT NA VRCHOL – INSTITUCE, INOVACE A INFRASTRUKTURA Podpora výzkumu, vývoje a inovací na MPO – program.
Ekonomika provozu a podnikání Ekonomika podnikání.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Spotřební a energetické daně
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Zajištění vybraných služeb sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ 5. dubna 2017 Tato akce je financována.
Pracovně právní vztahy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník. Daňová soustava Účetnictví – 4. ročník.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Příjmy z kapitálového majetku
Abeceda Mikroekonomie
Účetnictví – význam informací
Občanské soudní řízení I.
Druhy podniků v ČR Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Směrnice OECD pro nadnárodní podniky – význam a role
Oblast: Dobré životní podmínky zvířat
Katedra finančního práva a národního hospodářství
Malé a střední podnikání
2. ČNB a její role v platebním styku.
Základní znaky Jde o právnickou osobu ve formě družstva
Zdroje financování majetku - PASIVA
Základy pracovního práva a sociálního zabezpečení v ES
DOTAČNÍ PŘÍLEŽITOSTI PRO ŠKOLY
Změny právní úpravy ochrany přírody a krajiny
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Modelace úvěru KREDIT pro BD Vánek
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
zpracovaný v rámci projektu
Tisková konference ČMKOS
Malé a střední podnikání
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Občanské soudní řízení I.
Občanské soudní řízení I.
Zákon o sociálním podniku Mgr. Martina Štěpánková, MPA Úřad vlády ČR
Daňové přiznání k dani z příjmů PO
Výzva č. 5 PRV MAS Česká Kanada o.p.s.
Mikro, malé a střední podnikání Podnikatelské prostředí
Transkript prezentace:

Malé a střední podnikání

Kdo je mikro, malý a střední? Definice velikosti MSP mají význam zejména pro statistické účely a pro vymezení těch podniků, které mohou čerpat z podpor a výhod (fondy EU, státní dotační programy) určených právě pro tento specifický sektor hospodářství Definice je jednotná ve všech zemích EU

Drobný (mikro) podnik a) zaměstnává méně než 10 zaměstnanců b) jeho aktiva, uvedená v rozvaze (majetek), nebo obrat za poslední uzavřené účetní období nepřesahují korunový ekvivalent 2 mil. EUR.  Je OSVČ bez zaměstnanců Mikro? Všichni musí splňovat kritérium nezávislosti tj., že není vlastněn z 25 % a více subjektem, který definici MSP nesplňuje. Vlastní Metrostav a.s. má 3.500 pracovníků, z toho 2.000 techniků a 1.500 v dělnické kategorii. Ročně je ve společnosti Metrostav a.s. vypisováno cca 6 000 výběrových řízení na subdodávku stavebních prací

Malý podnik a) zaměstnává méně než 50 zaměstnanců, b) jeho aktiva, uvedená v rozvaze, nebo čistý obrat za poslední uzavřené účetní období nepřesahují korunový ekvivalent 10 mil. EUR.

Střední podnik Je to podnik, který a) zaměstnává méně než 250 zaměstnanců,  b) jeho aktiva, uvedená v rozvaze, nepřesahují korunový ekvivalent částky 43 mil. EUR nebo má čistý obrat za poslední uzavřené účetní období nepřesahující korunový ekvivalent 50 mil. EUR    čistý obrat (pro účely zákona o podpoře malého a středního podnikání) výnosy z prodeje vlastních výrobků a služeb po odečtení daně z přidané hodnoty na výstupu

Podnikatelské prostředí - Hodnocení světové banky: „Doing Business“ 2017 – ČR zaujímá 36. místo ze 189 hodnocených zemí Oproti roku 2014 si Česko polepšilo ze 65. místa na 27. místo v r. 2017 Nejnechvalněji dopadla Česká republika v hodnocení daňové náročnosti (byla k dispozici data roku 2008) z pohledu potřebného času stráveného daňovými povinnostmi (viz tab. 4). Firma k vyřízení těchto záležitostí potřebovala 613 hodin za rok, což představuje 171. místo ze 183 šetřených zemí. Polovinu z tohoto času (300 hodin) zabere správa daňových povinností kolem zaměstnanců a jejich mezd. 178 hodin zabere správa nepřímých daní (DPH a spotřební daně) a 135 hodin daň z příjmu. Česká republika však zavedla v r. 2009 elektronické podávání všech daní přes datovou schránku a předpokládá se, že dojde ke snížení firemního času potřebného pro správu daní téměř na polovinu. (Daňové přiznání fyzické osoby, která nemá zřízenou datovou schránku lze sestavit a odeslat kterémukoliv finančnímu úřadu  z internetových stránek české daňové správy http://cds.mfcr.cz a to prostřednictvím tzv. „Daňového portálu“.) podmínky pro nastartování podnikání – procedury, čas, náklady a minimální základní kapitál, obtížnost získání stavebního povoleni – procedury, čas, náklady na získání stavebního povolení, zaměstnávání zaměstnanců – index obtížnosti zaměstnat pracovní sílu, index nepružnosti v pracovně právních vztazích, nákup a prodej majetku – procedury, čas a náklady spojené s nákupem a prodejem komerčních nemovitostí, možnosti získání úvěru – index síly právních předpisů, index informovanosti o úvěrech, ochrana investora – index síly ochrany investora, daňová zátěž – počet, čas na přípravu a vyplnění daňových přiznání, podíl celkové daňové zátěže na hrubém zisku, obchodování přes hranice – dokumenty, náklady a čas spojený s vývozem a dovozem, efektivnost soudů při řešení obchodních sporů – procedury, náklady a čas na řešení obchodních sporů, proces ukončení podnikání, možnost napojení na elektřinu (připravuje se).

Hodnocení Světové banky Doing Business 2017 Je zajímavé, že země na prvních dvou místech a pátém místě jsou bývalé Britské kolonie.

Sledované indikátory Pořadí zemí určuje průměr, spočtený z těchto indexů. podmínky pro nastartování podnikání – procedury, čas, náklady a minimální základní kapitál, obtížnost získání stavebního povoleni – procedury, čas, náklady na získání stavebního povolení, zaměstnávání zaměstnanců – index obtížnosti zaměstnat pracovní sílu, index nepružnosti v pracovně právních vztazích, nákup a prodej majetku – procedury, čas a náklady spojené s nákupem a prodejem komerčních nemovitostí, možnosti získání úvěru – index síly právních předpisů, index informovanosti o úvěrech, ochrana minoritního investora – index síly ochrany investora, daňová zátěž – počet, čas na přípravu a vyplnění daňových přiznání, podíl celkové daňové zátěže na hrubém zisku, obchodování přes hranice – dokumenty, náklady a čas spojený s vývozem a dovozem, efektivnost soudů při řešení obchodních sporů – procedury, náklady a čas na řešení obchodních sporů, napojení na elektřinu.   Pořadí zemí určuje průměr, spočtený z těchto deseti indexů.

Pozice podle jednotlivých kriterií - Czech Republic http://www.doingbusiness.org/data/exploreeconomies/czech-republic/~/media/giawb/doing%20business/documents/profiles/country/CZE.pdf

Stavební povolení v Česku vyžaduje 21 procedur, trvá 247 dní a náklady činí 0.30 % hodnoty stavby