Rozdělení inventáře, MSI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Banket Název školySŠHS Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Andrea Mišurcová Název šablonyIII/2 – inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Advertisements

Vytápění Zabezpečovací zařízení otopné soustavy. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Inf Vizualizace dat a tvorba grafů. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Energetická hodnota potravin (EH)
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Náležitosti nápojových lístků
Zařízení k uchování hotových pokrmů během výdeje
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Provozovny společného stravování
Netradiční aranžérské materiály
Slovní úlohy řešené rovnicemi
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Podstatná jména pomnožná, hromadná a látková
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Regenerační přípravky I.
Aritmetická posloupnost
Předběžná příprava drůbeže
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Výroba instantních prášků 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Sušení vlasů – vliv teplého vzduchu na vlasy
POŽÁRNÍ PREVENCE V GASTRONOMICKÝCH PROVOZOVNÁCH
Mimoevropské literatury
Úprava výrobků před pečením 1
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kuchyňské stroje na mechanické zpracování surovin
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vytápění Tepelné ztráty
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Zařízení na přepravu teplých pokrmů a nápojů
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Algoritmizace - opakování
Cukry – přírodní sladidla
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Prostorové a dispoziční řešení výrobního střediska
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lineární rovnice řešené pomocí algebraických vzorců pro druhou mocninu
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Přenos tepla Požár a jeho rozvoj.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Kategorie odbytových středisek
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Lineární nerovnice – příklady k procvičování
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Vnitřní paměti počítače
Parametrická rovnice přímky
Paměti počítače, rozdělení
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Teorie Informace, signál
Vodová ondulace - pomůcky a prostředky
Transkript prezentace:

Rozdělení inventáře, MSI Předmět: Stolničení Ročník: 1. ročník tříletého učebního oboru číšník Autor: Mgr. Božena Filipová Rozdělení inventáře, MSI Anotace: prezentace slouží žákům k pochopení významu inventáře a jeho základního rozdělení. Žáci se seznámí s běžně používaným malým stolním inventářem. Klíčová slova: inventář, MSI, velký stolní inventář, pomocný inventář, nábytek a zařízení. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.

Digitální učební pomůcka Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/34.0086 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: 47 Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_STČ1_02

Pojem inventář: Pravidla pro používání: inventářem rozumíme předměty a pomůcky používané při obsluze a stolování. Pravidla pro používání: - v provozovnách musíme mít dostatečné množství inventáře - na každý pokrm nebo nápoj používáme odpovídající inventář - pravidelně kontrolujeme stav inventáře, ošetřujeme ho a vyměňujeme nepoužitelný. Obr. č. 1

Rozdělení inventáře: - malý stolní inventář - používá ho host k dochucení pokrmů, má i funkci estetickou a hygienickou - velký stolní inventář - textilní, porcelán, skleněný, kovový a příbory - pomocný inventář – ulehčuje práci číšníkovi - nábytek a zařízení.

MSI umístěný na stole hosta: umístěný uprostřed stolu: solničky pepřenky párátníky vázičky stojánek s JL a NL někdy popelník.

MSI připravený na příručním stole: - menážky - karafy - dresinky, kečup - cukřenky - hořčičníky - papírové ubrousky - stojánky (čísla stolů, rezervé) - popelníky, vázy, svícny - slámky - oplachovače prstů a ovoce - kvedlátka na šumivé víno apod.

Druhy MSI (malého stolního inventáře): vázičky - musí být stabilní, ne příliš velké. Nejvhodnější jsou ze skla nebo porcelánu popelníky - mají být přiměřeně velké a zabraňovat padání hořící cigarety na ubrusy sypátka - na sůl, pepř, papriku. Otevřené z hygienických důvodů nepoužíváme karafy - nádoby se zabroušeným hrdlem a zátkou na ocet, olej, větší na vodu nebo víno hořčičníky - nádoby s víkem z neoxidujícího materiálu a lžičkou menážky - soubor dochucovacích prostředků, používají se ve vyšších skupinách párátníky - musí být uzavřené, hygienicky balená párátka i v otevřených ostatní - pivní tácky, rozetky (podložky pod nápoje), papírové ubrousky, srkací stébla, ohříváčky na pivo, kvedlačky na šumivé víno, oplachovač prstů, oplachovač ovoce, cukřenky na moučkový, sypký a kostkový cukr, rezervační stojánky, čísla stolů, mlýnky na koření ap.  

Ukázky MSI: obr. č. 2 - 5 menážky karafy na olej a ocet mohou být z různých materiálů často jsou součástí menážek mlýnky na koření

ohříváček na pivo: cukřenky: Ukázky MSI: ohříváček na pivo: cukřenky: je z nerezu, dovnitř se nalévá jsou z různých materiálů, k běžným horká voda, host si ho zavěsí teplým nápojům se dává hygienicky do sklenice s pivem balený cukr (na moučkový, sypký a kostkový) obr. č. 6 obr. č. 7

Ošetřování MSI: vázičky - každý den vyměňujeme vodu a čistíme je popelníky - nesmíme je vysypávat u stolu hosta, špinavý vyměňujeme za čistý sypátka - denně čistíme povrch a doplňujeme. Do soli se přidávají zrnka rýže proti zvlhnutí. Jedenkrát týdně se vymývají a leští. Sůl dáváme do 2/3, pepř do 1/3 karafy - denně čistíme a doplňujeme, dbáme na čistotu uzávěrů hořčičníky – denně se musí vyprázdnit, vymýt a znovu naplnit menážky – každý den se čistí párátníky – čistíme a doplňujeme ostatní – máme nachystané na příručním stole.

Kontrolní otázky Jak se rozděluje inventář: K čemu slouží MSI a jak se rozděluje? Co jsou to menážky? K čemu slouží karafy? Jak se ošetřují solničky, pepřenky a hořčičníky? Vyjmenuj ostatní MSI.

Správné odpovědi Inventář se rozděluje na MSI, velký stolní inventář, nábytek a zařízení. 2. Používá ho host k dochucení pokrmů, plní i funkci hygienickou a estetickou. Rozděluje se na založený na stole a připravený na příručním stole. Menážky jsou soubor dochucovacích prostředků. Karafy jsou láhve na vodu, olej, ocet apod. Každý den se čistí, 1x týdně vymývají a vyměňuje se obsah. Pepře dáváme do 1/3, soli asi do 2/3 sypátka. 6. pivní tácky, rozetky (podložky pod nápoje), ubrousky, oplachovače, kvedlačky, míchátka, karafy…

Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR. Použité zdroje Obrázky: č. 1 až 7 - vlastní fotografie. Kniha: Gustav Salač: Stolničení. Praha 1, Fortuna, 1996, ISBN 80-7168-333-7. Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Božena Filipová Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.