Přínosy a negativa transpozice z pohledu českých spotřebitelů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ochrana seniorů při předváděcích akcích a podomním prodeji
Advertisements

SPOTŘEBITEL A JEHO PRÁVNÍ OCHRANA
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
Veřejné zakázky a projekty PPP 23. února Martin Vacek advokát PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha, Bratislava.
Smlouvy kupní smlouva, smlouva o smlouvě budoucí, předkupní právo, smlouva o dílo, mandátní smlouva Mgr. Petra Malaníková.
Doc. Ing. Eva Čáslavová, CSc.
Typologie vztahů podle nového občanského zákoníku Pavla Menšíková Jana Rychtaříková.
Smlouvy uzavírané na dálku a mimo obchodní prostory
AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI
Reklamní právo v prax Oi Mgr. Libor Štajer, advokát CALL CENTRA NA PRAHU ROKU 2014 Petr Kůta
Spotřebitelské smlouvy Základ soukromoprávní ochrany spotřebitele §(§51a) ObčZ Orgánem ochrany je soud Závazky vzniklé ze smluv Obecné typy smluv,
Regulační výzvy Jaromír Novák © 2011 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Spotřebitel a jeho práva
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
1 Stav novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM Brno – 20.
Dozor nad úvěrovým trhem z pohledu České obchodní inspekce
Aktuální nedostatky ochrany českých spotřebitelů
Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu 11 MPO PROTI NEKALÝM PRAKTIKÁM PŘI PŘEDVÁDĚCÍCH AKCÍCH.
Podnikání v e-komerci Právní minimum Jan Vetyška Výkonný ředitel APEK.
Návrh novely zákoníku práce předložený vládě Svaz průmyslu a dopravy ČR souhlasil s návrhem novely zákoníku práce Stanovisko ze dne 31. března 2011.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.2.1.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Martina Kochová Lucie Svobodová Lenka Kratochvílová Eva Mašková
Přijímání a vyřizování reklamací
Katastr nemovitostí odstoupení od smlouvy
Klamavé obchodní praktiky Mgr. Ivana Picková SOS – Sdružení obrany spotřebitelů
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Příprava zákona o elektronických komunikacích Jaromír Šiška, CSc. náměstek ministra - ředitel sekce elektronických komunikací a poštovních služeb Konference.
Systém kontrolní činnosti SEI
Systém kontrolní činnosti SEI
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Spotřebitelská legislativa EU a nejnovější vývoj
Otevření trhu s elektřinou, první rok zkušeností a jak dále AEA – Sdružení velkých spotřebitelů energie 5. března 2003 Praha.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Struktura obchodní smlouvy
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Práva spotřebitele.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Zuzana Pauserová. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje.
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Nový zákon o zadávání veřejných zakázek – změny v oblasti elektronizace veřejných zakázek a uveřejňování informací Praha,
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Dana Ondrejová Uzavírání smluv podle (nového) občanského zákoníku JUDr. Dana Ondrejová, Ph.D. Právnická fakulta MU, katedra obchodního práva Advokátka.
Vodohospodářská infrastruktura a veřejné zakázky Vlastimil Fidler Ministerstvo pro místní rozvoj.
Obchodní smlouva. Vymezení obchodní smlouvy písemnost, ve které si dodavatel a odběratel zavazují k určitým povinnostem a získávají také určitá práva.
E- SHOP WWW. FASHIONAVENUE. CZ Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Kontrolní činnost ERÚ v kontextu legislativních změn Pavel Maďar Energetický regulační úřad
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_11_INOVACE_OBP48 Název školy.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Ing. Jana Kadlecová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9_CLOVEK_A_PRAVO_15.
Registr smluv JUDr. Vít Šťastný vedoucí oddělení civilně-správní legislativy; odbor legislativy a koordinace předpisů Ministerstva vnitra Plzeň 26. března.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
Rozhodčí doložky ve spotřebitelských smlouvách. 2 Rozhodčí doložky a spotřebitel Pojem spotřebitel, spotřebitelská smlouva ZRŘ ve vztahu.
Jedenáct let aplikace „nového“ správního řádu a jeho proměny administrativní a justiční praxí – aneb 3 podivuhodné judikáty Stanislav KADEČKA SPRÁVNÍ.
Ing. Lenka Bombera Piskačová
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Registr smluv v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
DODACÍ A PLATEBNÍ PODMÍNKA
EVROPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA
Legislativní změny na úseku EO, OP, CD (k datu )
Dotace na zpracování územních plánů pro rok 2015
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
EVROPSKÝ SOUD PRO LIDSKÁ PRÁVA
E-shop Vypracovala: Javůrková Karolína Vaňoučková Romana EP2.
Spotřebitelské vzdělávání dětí a mládeže Poznatky z praxe
Transkript prezentace:

Přínosy a negativa transpozice z pohledu českých spotřebitelů Mgr. Lukáš Zelený vedoucí právního oddělení dTestu

Slabiny transpozice evropských předpisů komplikovanost spotřebitelské problematiky (nově přijímaných evropských předpisů a stávajících českých předpisů) prosté kopírování textu evropských předpisů do českého právního řádu (např. nekalé obchodní prakticky, zájezd) neúplná či nepřesná transpozici evropských předpisů do českého právního řádu (např. problematika doplňkových smluv) nekontrolovatelná lobby podnikatelských subjektů (časté pozměňovací návrhy) ignorování nových předpisů ze strany podnikatelských subjektů (např. dodavatelé energií)

Příklad 1 – mobilní operátoři novela zákona o elektronických komunikacích z podzimu roku 2014 –změny navrženy v rámci projednávání v Hospodářském výboru PS PČR obecně platí (OZ) – pokud smluvní strany chtějí měnit smlouvu, musí se na tom dohodnout – podnikatel změnu oznámí, zákazník dostane čas na rozmyšlenou výjimka ve prospěch operátorů (ZEK) před novelou – v případě změn vyjm. podstatných náležitostí a změn zhoršujících postavení zákazníka museli operátoři vždy informovat o právu na odstoupení od smlouvy

Příklad 1 – mobilní operátoři novela znevýhodnila spotřebitele operátoři dostali větší volnost v tom, o čem budou zákazníka informovat změnu podmínek musí oznámit vždy a všem, třeba větou na faktuře o právu na odstoupení od smlouvy musí poučit pouze tehdy, pokud sami vyhodnotí, že změna je podstatná a v neprospěch spotřebitelů, a to prakticky jen u smluv na dobu určitou proti novele vystupoval dTest i ČTÚ rozpor s evropskou směrnicí – garantuje právo na odstoupení od smlouvy při jakékoliv změně podmínek, a to bez sankce

Příklad 1 – mobilní operátoři snahu situaci napravit projevila skupina senátorů na jaře letošního roku Senát PČR novelu nepodpořil, byť měla podporu spotřebitelských organizací i národního regulátora výskyt mnoha nepravdivých informací ovlivňujících hlasování v Senátu žaloba dTestu proti mobilnímu operátorovi O2 důvodem jednostranná změna podmínek čerpání mobilního internetu po vyčerpání datového balíčku

Příklad 2 – osmičkové linky novela zákona o ochraně spotřebitele z podzimu roku 2015 před novelou – zákon výslovně zakazoval prodávajícímu v souvislosti s uzavřenou smlouvou používat ke komunikaci se zákazníkem pouze tzv. devítistovky návrh MPO (podpora dTestu) – výslovný zákaz užívání i modrých a bílých linek pozměňovací návrh (schválená verze) – zákaz užívání telefonních linek, za které je účtována vyšší cena, než je běžná cena hovoru (už ovšem neříká, co je běžná cena) lze říci, že jsme dodrželi díky novele evropskou směrnici, lze však očekávat horší vymahatelnost

Příklad 2 – osmičkové linky

Příklad 3 – dodavatelé energií problematika odstoupení od smlouvy uzavřené při podomním prodeji (či tzv. na dálku), a to bez uvedení důvodu a bez jakékoliv sankce evropská směrnice – do 14 dnů od uzavření smlouvy EZ – od r. 2012 do ledna 2016 – do 5 dnů před zahájením dodávky energií novým dodavatelem návrh ERÚ a MPO – souladný s evr. směrnicí pozměňovací návrh (schválená verze – od 1. února 2016) odstoupení od smlouvy do 14 dnů od uzavření smlouvy výpověď smlouvy do 15 dnů po zahájení dodávky energií vyvolává velký zmatek jak u spotřebitelů, tak u dodavatelů

Příklad 3 – dodavatelé energií v případě oné výpovědi smlouvy dodavatelé tvrdili, že výpověď lze podat až po zahájení dodávek – požadovali vysoké smluvní sankce stanovisko ERÚ ze dne 28. dubna 2016 (totožné s názorem dTestu) – smlouvu lze vypovědět i před zahájením dodávek energií postup dodavatelů: výpověď podaná před 28. dubnem – smluvní pokuta výpověď podaná po 28. dubnu – bez smluvní pokuty

Příklad 4 – předváděcí akce odstoupení od smlouvy uzavřené na předváděcí akci bez uvedení důvodu a bez sankce časté zneužívání výjimek z práva na odstoupení od smlouvy ze strany prodejců příkladem byla typicky česká výjimka (poslanecká iniciativa) – dojde-li k opravě a úpravě věci provedené v místě určeném spotřebitelem, nelze od smlouvy odstoupit zneužívání – vedle kupní smlouvy uzavírána i smlouva o opravě a úpravě zakoupených věcí

Příklad 4 – předváděcí akce novela zákona o ochraně spotřebitele z podzimu roku 2015 doplněno ustanovení – prodávající nesmí během předváděcí akce nebo před uplynutím lhůty 7 dnů od uzavření smlouvy požadovat ani přijmout kupní cenu opět v rozporu s evropskou směrnicí ustanovení rovněž není ze strany prodejců dodržováno

Děkuji za pozornost zeleny@dtest.cz @ZelenyLukas