Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."— Transkript prezentace:

1 Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809. 2. ledna 2013VY_32_INOVACE_140208_Legislativni_proces_DUM Legislativní proces

2  proces přijímání zákonů, jehož pravidla bývají zakotvena v ústavě a v jednacím řádu parlamentu

3 Má 4 základní stadia: 1.Zákonodárná iniciativa – podání návrhu zákona. 2.Projednávání návrhu zákona – zákon je posuzován, vytváří se konečné znění. 3.Schválení návrhu zákona – hlasování o návrhu zákona a podpis zákona. 4.Vyhlášení zákona – vydání ve zvláštním publikačním orgánu.

4 1. Zákonodárná iniciativa  Návrhy zákona má v ČR právo podávat poslanec či skupina poslanců Poslanecké sněmovny, Senát, vláda a zastupitelstvo kraje.  Je předán všem poslancům a vládě.  Musí být podán písemně.  Musí obsahovat i tzv. důvodovou zprávu, která zdůvodňuje principy nové právní úpravy.

5 2. Projednávání návrhu zákona  Při projednávání prochází návrh zákona třemi čteními.  V 1. a 2. čtení probíhá rozprava, v níž se poslanci mohou vyjadřovat a předkládat pozměňovací návrhy.  Po 3. čtení se o zákonu hlasuje.

6  K přijetí zákona je třeba souhlasu nadpoloviční většiny přítomných poslanců nebo senátorů.  K přijetí ústavního zákona je třeba souhlasu třípětinové většiny všech poslanců a třípětinové většiny všech senátorů.

7 3. Schválení návrhu zákona  Je-li návrh zákona schválen, je postoupen Senátu.  Zákon je přijat, pokud se k němu Senát do 30 dnů nevyjádří, usnese se jím nezabývat nebo jej schválí.

8  V případě, že Senát zákon zamítne, vrací se zpět Poslanecké sněmovně.  Zamítnutý návrh může PS znovu přijmout nadpoloviční většinou všech poslanců.  Jestliže Senát návrh zákona vrátí s pozměňovacími návrhy, hlasuje o něm PS ve znění schváleném Senátem.

9  Prezident republiky má právo vrátit přijatý zákon s odůvodněním do 15 dnů ode dne, kdy mu byl postoupen = právo suspenzivního veta.  O vráceném zákonu hlasuje PS znovu. Jestliže PS setrvá na vráceném zákonu nadpoloviční většinou všech poslanců, zákon se vyhlásí. Jinak platí, že zákon nebyl přijat.

10 4. Vyhlášení zákona  Každý přijatý zákon musí být před svým vyhlášením podepsán prezidentem republiky.  Přijatý zákon zpravidla nabývá účinnosti do 15 dnů po zveřejnění ve Sbírce zákonů.

11 Děkuji za pozornost Vytvořeno v programu MS PowerPoint 2010.


Stáhnout ppt "Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Milotová, Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková."

Podobné prezentace


Reklamy Google