Sylabus předmětu Úvod Rozpouštědla Lepidla Sklo, smalt Keramika Kámen

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Úvod Rozpouštědla Lepidla Sklo, smalt Keramika Kámen Kosti, kůže Textil Měď a její slitiny Cín a olovo Stříbro, zlato Železo, ocel, litina Sylabus předmětu.
Advertisements

Elektromagnetická slučitelnost. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
VY_32_INOVACE_Slo_I_07 Vzduch, kyslík ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Kuchařka na práci s mnohočleny Matematika pro ZŠ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je David Salač. Dostupné z Metodického portálu.
Pevné látky VY_32_INOVACE_2A_02 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Často slyšíme věty: Led je lehčí než voda Železo je těžší než peří Má však železná jehla větší hmotnost než peří v peřině?
Využití informačních technologií při řízení obchodního řetězce Interspar © Ing. Jan Weiser.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
INTERREG V-A AT-CZ Listopad 2015 Informace pro Pracovní skupinu/regionální kolegium pro cestovní ruch při RSK JMK.
Základní škola Emila Zátopka Zlín, příspěvková organizace, Štefánikova 2701, Zlín EU PENÍZE ŠKOLÁM OP VK Zlepšení podmínek pro vzdělávání.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Vytápění Úprava vody. Výukový materiál Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Číslo materiálu:
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru zednické práce. Prezentace obsahuje výklad problematiky poruch a oprav šikmých střech.
Jednotlivé osobnosti nejsou jedinečné jenom svými psychickými vlastnostmi, ale také tím, jak VNÍMAJÍ, jak PŘEMÝŠLEJÍ, UČÍ SE, PAMATUJÍ SI apod.
Projekt MŠMTEU peníze středním školám Název projektu školyICT do života školy Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ ŠablonaIII/2 Sada09 AnotaceVýznam.
© IHAS 2011 Tento projekt je financovaný z prostředků ESF prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR.
Veřejná podpora, veřejné zakázky (příklady z praxe) Ing. Josef Žid.
Název školy: Základní škola J. E. Purkyně a Základní
Kriminalistická charakteristika trestného činu
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Organizace výroby Organizace a řízení výroby
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Negativní vliv mycích prostředků II.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Krajina, krajinné složky, krajinotvorné procesy
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Rozhodování 1.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Licenční smlouva autorská JUDr. E. Kadlecová ZS 2011/12
Vzduch VY_32_INOVACE_1A_15 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Pásma požáru Požár a jeho rozvoj.
OCHRANA PAMÁTEK Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Chemické vlastnosti technických materiálů
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Inf Ovládání operačního systému
Pracovnělékařské služby
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Stimulace tvořivosti – tvůrčí řízení a vedení lidí,
Seznámení s metodikami a způsobem využití na školách - Fyzika Závěrečná odborná konference Trojlístek - podpora výuky přírodopisu, biologie, fyziky a.
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
1. Historické a kulturní památky, muzejní exponáty, jejich stárnutí a restaurování Památky historické nebo kulturní povahy (dále jen sbírkové předměty)
Zpracovala: Mgr. Monika Dvořáková
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
VYPAŘOVÁNÍ SUBLIMACE Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_05_32.
VY_32_INOVACE_CH.8A Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr. Tereza Hrabkovská Název materiálu: VY_32_INOVACE_CH.8.A.06_VZDUCH Název: Vzduch.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o.p.s AUTOR: Bc. Vladimíra Benediktová NÁZEV: VY_32_INOVACE_206_FYZIKA_LÁTKY TÉMA: LÁTKY ČÍSLO PROJEKTU:
KOROZE vypracovala: Ing
Název vzdělávacího materiálu Vzduch
1. Historické a kulturní památky, muzejní exponáty, jejich stárnutí a restaurování Památky historické nebo kulturní povahy (dále jen sbírkové předměty)
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
6. Využívání a znečišťování vody Základy ekologie pro střední školy 1.
Přehled nejdůležitějších novinek
Kontrola prostředí a sterility
Seminář SoMoPro III. - Právní část Mgr. Klára Benišová/1258
Důlní požáry a chemismus výbušniny
Celkové náklady stavby
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Vzájemné silové působení těles
Neživá příroda - vzduch
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Kód materiálu: VY_32_INOVACE_09_DEN_ZEME Název materiálu: Den Země
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Sylabus předmětu Úvod Rozpouštědla Lepidla Sklo, smalt Keramika Kámen Kosti, kůže Textil Dřevo Měď a její slitiny Cín a olovo Stříbro, zlato Železo, ocel, litina

Stárnutí a restaurování historických a kulturních památek a muzejních exponátů

Stárnutí a restaurování historických a kulturních památek a muzejních exponátů památky historické nebo kulturní povahy (dále jen sbírkové předměty) mohou být vytvořeny prakticky z libovolných obyčejných i vzácných materiálů pro všechny sbírkové předměty je typické, že materiály, ze kterých jsou zhotoveny, jsou více nebo méně narušeny nebo změněny tyto změny materiálů, které je možno nazvat "stárnutím", jsou dány jednak vlastnostmi samotného materiálu (rekrystalizace skla, pomalá polymerace některých přírodních materiálů) a jednak působením vnějších vlivů (kolísání teploty a vlhkosti, větrná eroze, stárnutí účinkem světla)

to poslední je základním úkolem restaurátorů a konzervátorů Stárnutí a restaurování historických a kulturních památek a muzejních exponátů v posledních desetiletích se projevuje na všech materiálových objektech, tedy i na historických a kulturních památkách, změna ekologických podmínek (složení vzduchu, "kyselé deště", vibrace způsobované okolní dopravou, antropogenní působení) třebaže je proces stárnutí neodvratný a často vede k nevratným změnám, je možné ho zpomalit, ne-li dokonce zastavit to poslední je základním úkolem restaurátorů a konzervátorů

a restaurátorské práce neutralizující toto působení Stárnutí a restaurování historických a kulturních památek a muzejních exponátů je důležité zachovat nejen vnější vzhled památky, ale také materiál, ze kterého je památka zhotovena záměna materiálu (zhotovení makety, apod.) vede ke ztrátě technologických zvláštností tvorby daného objektu, charakterizujících původnost a individualitu techniky, kterou použil autor díla při jeho tvorbě odvrátit působení mnohých narušujících faktorů, svázaných obecně s ekologií prostředí, je prakticky nemožné. Je proto velmi důležité provádět nejrůznější konzervátorské a restaurátorské práce neutralizující toto působení

Stárnutí a restaurování historických a kulturních památek a muzejních exponátů jde především o chemické zpevnění částečně narušených materiálů, jejich ochranu před působením slunečního záření, kyselých oxidů ve vzduchu i ve vodě, zabránit biologickému narušování objektů podstatné jsou práce na zachování celistvosti restaurovaného předmětu, tj. celkové zpevnění, spojení fragmentů do celku

Restaurování a konzervace Konzervace, restaurování, rekonstrukce Restaurování a konzervace práce a činnosti, které se konají za účelem odvrácení dalšího poškozování, chátrání sbírkových předmětů a památek a vytvoření podmínek pro jejich dlouhodobé zachování. Restaurování (z lat. „restauratio" – obnovení) všechny druhy prací, zaměřené jak na zachování uměleckého díla nebo architektonické památky, tak i na maximálně možné zohlednění jejího původního vzhledu Konzervování (z lat. „conservatio“ - zachování) ochrana, uchování památky, sbírkového předmětu ve stavu, ve kterém se památka dochovala s pozdějšími historickými záplatami. Konzervování se nedotýká původnosti památky a nehrozí zničením jednotlivých jejích prvků. 7

Rekonstrukce (z lat. reconstructio – přestavba, znovuobnovení) Konzervace, restaurování, rekonstrukce Rekonstrukce (z lat. reconstructio – přestavba, znovuobnovení) může zahrnovat i vytvoření některých zcela zničených částí památky a používá se ve zcela výjimečných případech Týká se převážně stavebních památek. Restaurování, konzervování a rekonstrukce jsou etapy jediného procesu, jehož výsledkem má být prodloužení života historické nebo kulturní památky.

Základní etapou konzervátorských a restaurátorských prací je Materiálový a technologický průzkum Základní etapou konzervátorských a restaurátorských prací je materiálově - technologický průzkum konzervovaného nebo restaurovaného objektu. Zahrnuje: skladbu materiálů použitých na vytvoření památky technologii použití jednotlivých materiálů v určitých časových obdobích existence památky možnosti cílevědomého působení restaurátorů na materiál, ze kterého byla původní památka zhotovena

očištění památky od nečistot a pozdějších vrstev antiseptické operace Materiálový a technologický průzkum Na základě předběžného zkoumání materiálů a stavu památky se rozpracuje plán konzervátorsko - restaurátorských prací, který zahrnuje: očištění památky od nečistot a pozdějších vrstev antiseptické operace zpevnění částečně narušených materiálů a další práce, které závisí na specifických vlastnostech restaurovaného objektu

Chemické materiály, technologie a jejich použití v restaurátorství Konzervátorsko-restaurátorský proces spočívá: v umělecko-materiálové analýze ve zhodnocení předpokládaného působení restaurátora na materiály restaurovaného objektu   v předpovědi jeho dalšího osudu a hranic prodloužení lhůty jeho „života“ Chemické materiály, technologie a jejich použití v restaurátorství a konzervování historických a kulturních památek jsou velmi různorodé a zahrnují všechny třídy organických a anorganických látek