Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč."— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč. Název materiálu VY_32_INOVACE_15_Vlastnosti a použití kyslíkatých kyselin Autor Melicharová Jana

2 Vlastnosti a použití kyslíkatých kyselin
Jana Melicharová, 2. ZŠ Dobříš

3 Kyselina sírová – H2SO4 Vlastnosti:
Koncentrovaná kyselina sírová (96%) je bezbarvá olejovitá kapalina. Pohlcuje vodu ze vzduchu a odebírá vodu ze všech látek, které ji obsahují (uhelnatění). Je to silná žíravina. Při ředění kyseliny se uvolňuje teplo (opatrně lijeme kyselinu do vody!!!)

4 Využití: Důležitá surovina pro chemický průmysl.
Výroba hnojiv, barviv, umělých vláken(silon). Náplň olověných akumulátorů do automobilů.

5 Kyselina dusičná – HNO3 Vlastnosti:
Je to nestálá bezbarvá kapalina – účinkem světla se rozkládá na jedovatý hnědočervený oxid dusičitý, proto se uchovává v tmavých lahvích. Využití: Výroba dusíkatých hnojiv (ledků), léčiv, výbušnin a plastů.

6 Spalováním nekvalitních paliv vzniká SO2
a oxidy dusíku (NO a NO2), které ve vzduchu reagují s vodní parou a vznikají kyselina siřičitá, popř. kyselina sírová a kyselina dusičná jsou součástí kyse- lých dešťů. Kyselé deště poškozují omítky domů i kovové materiály a způsobují překyselení půdy.

7 Kyselina uhličitá - H2CO3
Využití: Je to velmi slabá kyselina (vzniká rozpouštěním oxidu uhličitého ve vodě). Je součástí perlivých (sycených) nápojů. Je velmi nestálá (rozkládá se na oxid uhličitý a vodu).

8 Kyselina trihydrogenfosforečná H3PO4
Využití: Výroba hnojiv (superfosfát). Velmi zředěná je součástí některých sycených nápojů (Coca-Cola) Je součástí kyseliny deoxyribonukleové (DNA), která je „nositelkou dědičnosti“.

9 Otázky: 1) Vyjmenuj vlastnosti a použití kyseliny sírové:
2) Která kyselina je součástí Coca-Coly? 3) Která kyselina je v sycených nápojích? 4) Které kyseliny jsou součástí kyselých dešťů?

10 Odpovědi: 1) Koncentrovaná kyselina (96%) je bezbarvá olejovitá kapalina, pohlcuje vlhkost, je to silná žíravina. 2) Kyselina trihydrogenfosforečná (=fosforečná). 3) Kyselina uhličitá. 4) Kyselina siřičitá (sírová) a kyselina dusičná.

11 Zdroje: http://centralcompany.cz/nebezpecne- chemicke-latky-c-96.html
Josef Mach, Irena Plucková, Jiří Šibor: Chemie (Úvod do obecné a anorganické chemie), naklad. Nová škola


Stáhnout ppt "Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč."

Podobné prezentace


Reklamy Google